O nouă criză a gazelor. Cât poate rezista Moldova

shadow
Vineri, 02.03.2018 16:44   3575
Conflictul dintre Moscova și Kiev amenință din nou siguranța livrărilor de gaze rusești către Europa, inclusiv Republica Moldova. Ţara noastră poate rezista fără gaze doar o zi.

UPDATE 17.45: Moldovagaz a difuzat un comunicat în care susține că livrările de gaze către consumatorii din Republica Moldova nu sunt perturbate și vor fi realizate în volume depline, conform contractului existent.

Totodată Moldovagaz anunță că nu a primit nicio înștiințare din partea Gazprom cu privire la eventuala sistare a furnizării gazelor sau careva schimbări în contractul existent.

Depindem de Rusia și Ucraina

La ora 14.00, presiunea în conductele de transport a gazelor la intrarea în sistemul gazier din Ucraina s-a redus cu circa 20-23%, față de nivelul normal. În consecință situația a devenit critică, anunță operatorul ucrainean Ukrtransgaz.

Compania ucraineană susține că a raportat imediat misiunii de monitorizare a Comisiei Europene că acțiunile iresponsabile ale Gazprom în ultimele zile prezintă riscuri semnificative pentru a asigura transportul neîntrerupt de gaze pentru consumatorii europeni și interni.

Advertisement

Citiți și:

Guvernul se pregătește de o posibilă sistare a livrărilor de gaze din Rusia

Gerul năprasnic a împins importul și consumul de gaze la cote maxime

În consecință Ucraina în regim de urgență a decis să înceapă importul de gaze din Polonia, pentru a preveni o criză energetică de proporții.

România a solicitat și ea de la Gazprom suplimentarea livrărilor, dar a primit refuz, ceea ce a dus sistemul de transport al gazelor aproape de starea de risc.

În condițiile în care Moldova depinde în proporție de 99% de livrările de gaze de la Gazprom și de 80% de livrările de energie de la Centrala de la Cuciurgan, autoritățile ar trebui să ia deja măsuri pentru a evita o nouă criză energetică, ca cea din ianuarie 2009.

Încercările Mold-street de a afla dacă presiunea în sistemul de gaze a scăzut și dacă se iau măsuri pentru a preveni o criză energetică nu au dat rezultat. Aceeași situație și de la Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Surse din cadrul Moldovagaz spun însă că în prezent nu există probleme nici la import și nici la tranzit, iar presiunea în rețeaua de gaze e normală. Totodată sursele spun că Gazprom nu a redus livrările spre Balcani și Moldova, ci doar pe cele spre Europa Centrală și de Vest.

Fără gaz rusesc: O zi iarna, 10 zile vara

În același timp specialiștii din cadrul Moldovagaz avertizează că în cazul unei sistări complete a livrărilor din Rusia, Moldova poate rămâne în doar câteva zile fără gaze.

"Rezervele de gaze din conductele de tranzit sunt de peste 12 milioane de metri cubi. Vara este mai ușor, pentru că nu se consumă multe gaze, doar 1-2 milioane de metri cubi pe zi. Iarna se ajunge și la 10-15 milioane de metri cubi pe zi, respectiv acest gaz ne poate ajunge doar pentru o zi", a precizat sursa.

În aceste condiții Moldova depinde de Ucraina, care ne poate livra din stocurile pe care le deține, sau ne poate permite să importăm în regim revers din statele UE.

Anterior autoritățile susțineau că în cazul unei eventuale sistări a gazelor rusești, Republica Moldova se poate aproviziona timp de șase luni din rezervele interne ale Ucrainei.

În plus mai există ceva stocuri de păcură, care pot permite ca CET-urile din Chișinău și Bălți să funcționeze câteva săptămâni. 



Oportunitati