Cum milioane de dolari plătite de moldoveni pentru energie, dispar în zone offshore

shadow
Joi, 01.03.2018 10:32   2945
Doar în 2017 circa 19 de milioane de dolari proveniți din facturile de lumină plătite de consumatorii din Republica Moldova au ajuns pe conturile unor companii din zone offshore, arată o anchetă RISE Moldova.

Potrivit RISE Moldova, sumele scoase au fost mai mari și au fost scoase de pe conturile de la Victoriabank ale unei firme din Tiraspol care a intermediat, timp de câțiva ani, livrarea de energie în dreapta Nistrului. Este vorba de compania EnergoKapital, fondată de firme offshore cu beneficiari necunoscuți.

RISE a prezentat schema prin care firma-tampon din atânga Nistrului a devenit peste noapte principalul furnizor de energie electrică, a încasat profituri de milioane și le-a ascuns în paradisuri fiscale.

Cum a apărut în schemă EnergoKapital

În primăvara lui 2014, Ministerul Economiei anunța că, în perioada 1 aprilie 2014 – 1 aprilie 2015, Republica Moldova va cumpăra energie electrică și de la DTEK Vostokenergo, și de la Centrala de la Cuciurgan.

Însă în toamna aceluiași an, odată cu criza din Estul Ucrainei care a degenerat într-un conflict armat, DTEK a sistat complet livrarea energiei în Republica Moldova. Respectiv, obligațiile contractuale ale DTEK au fost preluate de Centrala de la Cuciurgan.

Anume în acest moment în schemă a apărut un intermediar – compania EnergoKapital din Tiraspol. Mutarea s-a făcut cu girul Centralei de la Cuciurgan, care i-a delegat acestei firme dreptul de a fi unic furnizor al energiei pe care o produce. Astfel, în lanțul procesului de asigurare a Republicii Moldova cu energie electrică s-a mai adăugat o verigă.

Advertisement

EnergoKapital bătea Sheriful la profit

Perioada 2015-2017 a fost una de glorie pentru EnergoKapital. Dintr-o firmă necunoscută cu sediu închiriat aceasta s-a transformat în una dintre principalele companii din regiune după cifră de afaceri, profit și contribuții la așa-zisul buget de stat al Transnistriei. 

În 2016, spre exemplu, firma a avut o cifră de afaceri estimată la 226 milioane de dolari, fiind depășită la acest capitol doar de Sheriff. La profit, însă, EnergoKapital a fost lider, după ce a înregistrat un câștig de peste 18 milioane de dolari. În plus, compania reușea să le achite asociaților și dividende de milioane. 

Câteva litigii din instanțele de pe ambele maluri ale Nistrului scot la iveală schema prin care banii achitați de consumatori plecau pe conturile unor companii din jurisdicții offshore.

La mijlocul lunii ianuarie 2017, Ornamental Art Limited din Hong Kong se adresează în instanța din Căușeni cu o cerere de încasare a dividendelor care i se cuvin ca unic asociat al EnergoKapital. Mai exact: 16 milioane de dolari (322 milioane lei). La acea dată, celălalt asociat al intermediarului de energie – Bas Market SA din Tiraspol, era lichidat deja de trei luni.

Magistrații admit cererea și, pe 26 ianuarie 2017, hotărăsc încasarea de la EnergoKapital, în beneficiul offshore-ului Ornamental Art Limited, a sumei de 16 milioane de dolari. Deși putea contesta hotărârea primei instanțe, EnergoKapital alege să rezolve conflictul altfel.

La două săptămâni de la decizia judecătorilor din Căușeni, intermediarul de energie electrică semnează un acord de împăcare cu acționarul său din Hong Kong, prin procedura de mediere. Conform legislației Republicii Moldova, medierea reprezintă o modalitate de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă. Iar „detaliile acordului sunt confidențiale”.

Însă unele detalii au ieșit la suprafață câteva luni mai târziu, în cadrul unui proces de judecată inițiat de autoritățile din Tiraspol. Potrivit informației analizate de RISE, EnergoKapital se obliga să achite dividendele acționarului său până la începutul lunii mai 2017. Transferurile au curs imediat și, doar într-o săptămână, în perioada 9-16 februarie, de pe contul EnergoKapital de la Victoriabank au plecat în offshore 7,5 milioane de dolari. 

Datele făcute publice de așa-zisa bancă republicană transnistreană relevă că, în nouă luni ale anului 2017, EnergoKapital a plătit dividende de 19 milioane de dolari, iar în aceeași perioadă a anului precedent sumă transferată a fost de 7,6 milioane de dolari.



Oportunitati