Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • 21 martie este ultima zi când Energocom S.A. primește oferte pentru servicii de audit în anul 2018.
 • Acționarii MoldExpo se întrunesc în ședință extraordinară pe 21 martie pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 23 martie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Magazinului Central Universal UNIC.
 • Bruxelles, Belgia
  Pe 2-23 martie are loc summitul țărilor UE, în cadrul căruia se discută inclusiv viitorul acord comercial cu Regatul Unit.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 30 martie acționarii Victoriabank S.A. se întrunesc la adunarea generală extraordinară pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc Târgul de Florii - expunerea și comercializarea cadourilor de Paști.
 • Pe 6 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor fabricii de mobilă Viitorul.
 • Pentru 6 aprilie este planificată adunarea anuală a acționarilor Consocivil, companie de construcție.
 • Pe 12 aprilie are loc adunarea generală ordinară a acționarilor Moldova-Agroindbank. Unul din subiecte este abrogarea codului de guvernanță corporativă.
 • Pe 17 aprilie are loc adunarea generală a acționarilor Eximbank Gruppo Veneto Banca privind schimbarea denumirii instituției.
 • Pe 20 aprilie are lod adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Miracol bugetar - Guvernul a găsit 1,6 miliarde lei pentru proiectul lui Plahotniuc

1 2
 • Premierul Pavel Filip cu ministrul Gaburici examinând harta drumurilor din Moldova
  Foto: gov.md
 • Cum arată unele drumuri locale din Moldova
  Foto: gazetadesud.md
Vineri, 02.03.2018 06:30   5414
Guvernul a identificat banii necesari pentru realizarea inițiativei milionarului Vlad Plahotniuc - "Drumuri bune pentru Moldova", în cadrul căreia în anul 2018 urmează a fi construite sau reparate peste 1.200 kilometri de drumuri din toată ţara. Banii de fapt erau deja prevăzuţi în Bugetul pentru 2018.

Potrivit oligarhului, se vor reconstrui drumuri în fiecare sat, indiferent de culoarea politică pe care o are primarul din localitate. ”În cadrul ședinței [PDM - nota autorului], am analizat care este cea mai eficientă cale pentru a susține Guvernul, astfel încât acest amplu proiect național să aibă toate resursele necesare pentru a fi realizat. Scopul nostru final este să oferim un nou potențial de creștere Republicii Moldova: drumurile bune vor permite modernizarea satelor", declara marţi, 27 februarie, liderul democraților.

1,6 miliarde de lei pentru 1.200 de kilometri de drumuri

Peste două zile, în cadrul unei întruniri organizate special pentru a dezbate inițiativa respectivă, Guvernul a prezentat primarilor și președinților de raioane porțiunile de drum care urmează a fi reparate în acest an.

Citiţi şi:

Ministerul Economiei promite că în 2018 vor fi alocate 5 miliarde lei pentru drumuri

“Vom aloca resursele necesare construcției și reparației a peste 1200 de kilometri de drumuri din zonele rurale. Avem această ambiție de a încheia acest an lăsând în urmă cea mai mare rețea de drumuri rurale construite până acum în Republica Moldova”, adeclarat în cadrul reuniunii premierul Pavel Filip.

La rândul său ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici a reiterat că infrastructura drumurilor este una dintre cele șapte priorități ale instituţiei pentru anul 2018, iar acesta este un prim pas.

Programul "Drumuri bune pentru Moldova" prevede reabilitarea a circa 1.200 kilometri de drumuri, care vor cuprinde aproape 1.200 de localități. Suma totală a investițiilor va fi circa 1,6 miliarde de lei. Banii vor fi alocați din Fondul Rutier – 500 de milioane de lei, și din Bugetul de Stat – 1.100 de milioane de lei.

Citiți și:

Topul raioanelor și municipiilor după banii ce vor fi primiți din Fondul Rutier

Potrivit Ministerului Economiei, programul „Drumuri bune pentru Moldova” prevede organizarea unei singure proceduri de licitație pentru fiecare raion, care va cuprinde toate sectoare de drum din unitatea administrativ-teritorială și toate sursele de finanțare. Semnarea contractelor și lansarea lucrărilor sunt preconizate pentru luna mai a acestui an.

De unde au apărut banii

Mega-proiectul anunțat de Plahotniuc este însă o banală alocare de bani prevăzută deja în Bugetul de stat pentru 2018, despre care a anunţat anterior chiar ministrul Gaburici.

Astfel, în raportul prezentat o săptămână în urmă în Parlament cu prilejul moţiunii de cenzură înaintate de socialişti, Gaburici susţinea că pentru întreținerea și reparația drumurilor publice, conform prevederilor Legii bugetului de Stat pe anul 2018, ”în acest an, pentru întreținerea și reparația drumurilor publice naționale în Fondul Rutier, sunt preconizate mijloace în sumă de 972,4 milioane lei,”, afirma el.

"Pentru anul 2018 în general se planifică lucrări de îmbunătățire a drumurilor publice din intravilanul a circa 340 localități, iar acestea vor fi executate din mijloacele Fondului Rutier și prevăd reparația a circa 280 kilometri, în sumă de 500 milioane lei. Iar suma rămasă - 472,4 milioane lei - va fi utilizată pentru întreținerea (de rutină, periodică, pe timp de iarnă, asigurarea securității circulației rutiere etc.) drumurilor naționale cu o lungime de circa 5.900 km.

Totodată pentru îmbunătățirea drumurilor publice locale se planifică alocarea din bugetul de Stat a circa 1.105 milioane lei, mijloace necesare pentru reparația a circa 890 km de drumuri locale, comunale și străzi, care vor îmbunătăți accesul în circa 830 localități ale țării", a declarat Gaburici în Parlament.

Un simplu calcul arată că banii erau deja prevăzuţi în Bugetul de Stat, doar că Partidul Democrat a decis cum vor fi distribuiţi aceştia, deşi în mod normal decizia urma să aparțină Guvernui şi autorităţilor publice locale.

SURSA: Calcule în baza datelor Ministerului Finanţelor şi a Ministerului Economiei

Datele oficiale arată că în 2018 bugetul alocat de stat pentru drumuri ar putea fi cel mai mare din ultimii 10 ani, dar recalculat în dolari, acesta nu va putea ajunge la nivelul din 2014. În plus şi în trecut au fost planificate alocaţii mai mari, dar care până la urmă nu au putut fi utilizate ca urmare a planificării defectuoase şi a lipsei de capacităţi manageriale etc.  

Guvernul recunoaște că are probleme 

Anul trecut bunăoară mai multe primării şi consilii raioanale erau pur şi simplu obligate de către Guvern să ia în gestiune drumurile locale, unele fiind de facto inexistente. dar gestionate anterior de jure de către autorităţile centrale. În caz contrar pur și simplu autorităţile locale nu mai primeau bani de la Buget pentru întreţinere şi reparaţia drumurilor.

Ulterior Ministerul Economiei, care a preluat și sectorul drumurilor a constatat într-o analiză au existat o serie de probleme la alocarea banilor și realizarea programului de reparație și întreținere a a drumurilor în 2017.

Printre acestea se numără aprobarea cu întârziere a programului (20 iunie 2017), ca urmare s-a redus esenţial perioada posibilă de executare a lucrărilor; reforma sistemului de întreţinere şi reparaţie a drumurilor (drumurile locale respectiv şi finanţarea lor au fost transmise autorităţilor publice locale): modificarea structurii funcţionale a drumurilor (formarea reţelei de drumuri regionale); anularea licitaţiei privind procurarea serviciilor de elaborare a soluţiilor soft pentru încasarea plăţii vinietei (ofertele propuse au fost neconfomie caietului de sarcini); anularea unor licitaţii privind efectuarea lucrărilor de reparaţie a drumurilor ne participarea la licitaţie a numărului necesar de antreprenori etc.

În consecință mai multe drumuri au rămas nereparate.

Unde au dispărut 3,4 miliarde de lei

Cât despre suma alocată pentru proiectul "Drumuri bune pentru Moldova", aceasta este doar cu puţin mai mare decât cea alocată în acelaşi scop în anul 2017. Altfel spus iniţiativa pare mai degrabă una cu tentă electorală, decât un proiect nou de natură să schimbe radical situația în domeniu.

În plus la finele anului 2017, fostul ministru al Economiei Octavian Calmâc, în prezent consilier al premierului Filip, promitea transportatorilor că în 2018, "Moldova va deveni un veritabil şantier şi pentru lucrările de reabilitarea a drumurilor vor alocate circa cinci miliarde de lei".

Majoritatea banilor provin însă din surse externe. Potrivit Legii Bugetului de Stat, în anul 2018 în sectorul drumurilor se vor derula două proiecte finanțate din surse externe:

 • Proiectul de susținere a programului în sectorul drumurilor - în valoare de 2,4 miliarde de lei;
 • Proiectul reabilitarea drumurilor locale - de 126,3 milioane lei.

Altfel spus, străinii dau pentru reconstrucţia drumurilor din Moldova cu un miliard de lei mai mult decât a găsit Guvernul. Este adevărat că executivul se laudă şi cu proiectele finanţate de instituţiile financiare străine, doar că o mare parte din acestea bat pasul pe loc de câţiva ani.

Citiți și: 

Drumurile Moldovei, locul 128 din 137. Mai proaste decât în Chad sau Nigeria

Potrivit datelor statistice, reţeaua publică de drumuri din Republica Moldova este de 12.719 km, dintre care 87% cu suprafaţă pavată. Dintre acestea, 3.669 km formează drumuri naţionale, iar 6.834 km sunt drumuri locale.

Majoritatea sunt într-o stare proastă şi foarte proastă ceea ce plasează Moldova la coada clasamentelor internaţionale privind calitatea drumurilor.

* * *

Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.   

This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory. print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Transport și turism   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close