Miracol bugetar - Guvernul a găsit 1,6 miliarde lei pentru proiectul lui Plahotniuc

shadow
Vineri, 02.03.2018 06:30   6763
Guvernul a identificat banii necesari pentru realizarea inițiativei milionarului Vlad Plahotniuc - "Drumuri bune pentru Moldova", în cadrul căreia în anul 2018 urmează a fi construite sau reparate peste 1.200 kilometri de drumuri din toată țara. Banii de fapt erau deja prevăzuți în Bugetul pentru 2018.

Potrivit oligarhului, se vor reconstrui drumuri în fiecare sat, indiferent de culoarea politică pe care o are primarul din localitate. ”În cadrul ședinței [PDM - nota autorului], am analizat care este cea mai eficientă cale pentru a susține Guvernul, astfel încât acest amplu proiect național să aibă toate resursele necesare pentru a fi realizat. Scopul nostru final este să oferim un nou potențial de creștere Republicii Moldova: drumurile bune vor permite modernizarea satelor", declara marți, 27 februarie, liderul democraților.

1,6 miliarde de lei pentru 1.200 de kilometri de drumuri

Peste două zile, în cadrul unei întruniri organizate special pentru a dezbate inițiativa respectivă, Guvernul a prezentat primarilor și președinților de raioane porțiunile de drum care urmează a fi reparate în acest an.

Citiți și:

Ministerul Economiei promite că în 2018 vor fi alocate 5 miliarde lei pentru drumuri

“Vom aloca resursele necesare construcției și reparației a peste 1200 de kilometri de drumuri din zonele rurale. Avem această ambiție de a încheia acest an lăsând în urmă cea mai mare rețea de drumuri rurale construite până acum în Republica Moldova”, adeclarat în cadrul reuniunii premierul Pavel Filip.

La rândul său ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici a reiterat că infrastructura drumurilor este una dintre cele șapte priorități ale instituției pentru anul 2018, iar acesta este un prim pas.

Programul "Drumuri bune pentru Moldova" prevede reabilitarea a circa 1.200 kilometri de drumuri, care vor cuprinde aproape 1.200 de localități. Suma totală a investițiilor va fi circa 1,6 miliarde de lei. Banii vor fi alocați din Fondul Rutier – 500 de milioane de lei, și din Bugetul de Stat – 1.100 de milioane de lei.

Citiți și:

Topul raioanelor și municipiilor după banii ce vor fi primiți din Fondul Rutier

Potrivit Ministerului Economiei, programul „Drumuri bune pentru Moldova” prevede organizarea unei singure proceduri de licitație pentru fiecare raion, care va cuprinde toate sectoare de drum din unitatea administrativ-teritorială și toate sursele de finanțare. Semnarea contractelor și lansarea lucrărilor sunt preconizate pentru luna mai a acestui an.

De unde au apărut banii

Mega-proiectul anunțat de Plahotniuc este însă o banală alocare de bani prevăzută deja în Bugetul de stat pentru 2018, despre care a anunțat anterior chiar ministrul Gaburici.

Astfel, în raportul prezentat o săptămână în urmă în Parlament cu prilejul moțiunii de cenzură înaintate de socialiști, Gaburici susținea că pentru întreținerea și reparația drumurilor publice, conform prevederilor Legii bugetului de Stat pe anul 2018, ”în acest an, pentru întreținerea și reparația drumurilor publice naționale în Fondul Rutier, sunt preconizate mijloace în sumă de 972,4 milioane lei,”, afirma el.

Advertisement

"Pentru anul 2018 în general se planifică lucrări de îmbunătățire a drumurilor publice din intravilanul a circa 340 localități, iar acestea vor fi executate din mijloacele Fondului Rutier și prevăd reparația a circa 280 kilometri, în sumă de 500 milioane lei. Iar suma rămasă - 472,4 milioane lei - va fi utilizată pentru întreținerea (de rutină, periodică, pe timp de iarnă, asigurarea securității circulației rutiere etc.) drumurilor naționale cu o lungime de circa 5.900 km.

Totodată pentru îmbunătățirea drumurilor publice locale se planifică alocarea din bugetul de Stat a circa 1.105 milioane lei, mijloace necesare pentru reparația a circa 890 km de drumuri locale, comunale și străzi, care vor îmbunătăți accesul în circa 830 localități ale țării", a declarat Gaburici în Parlament.

Un simplu calcul arată că banii erau deja prevăzuți în Bugetul de Stat, doar că Partidul Democrat a decis cum vor fi distribuiți aceștia, deși în mod normal decizia urma să aparțină Guvernui și autorităților publice locale.

SURSA: Calcule în baza datelor Ministerului Finanțelor și a Ministerului Economiei

Datele oficiale arată că în 2018 bugetul alocat de stat pentru drumuri ar putea fi cel mai mare din ultimii 10 ani, dar recalculat în dolari, acesta nu va putea ajunge la nivelul din 2014. În plus și în trecut au fost planificate alocații mai mari, dar care până la urmă nu au putut fi utilizate ca urmare a planificării defectuoase și a lipsei de capacități manageriale etc.  

Guvernul recunoaște că are probleme 

Anul trecut bunăoară mai multe primării și consilii raioanale erau pur și simplu obligate de către Guvern să ia în gestiune drumurile locale, unele fiind de facto inexistente. dar gestionate anterior de jure de către autoritățile centrale. În caz contrar pur și simplu autoritățile locale nu mai primeau bani de la Buget pentru întreținere și reparația drumurilor.

Ulterior Ministerul Economiei, care a preluat și sectorul drumurilor a constatat într-o analiză au existat o serie de probleme la alocarea banilor și realizarea programului de reparație și întreținere a a drumurilor în 2017.

Printre acestea se numără aprobarea cu întârziere a programului (20 iunie 2017), ca urmare s-a redus esențial perioada posibilă de executare a lucrărilor; reforma sistemului de întreținere și reparație a drumurilor (drumurile locale respectiv și finanțarea lor au fost transmise autorităților publice locale): modificarea structurii funcționale a drumurilor (formarea rețelei de drumuri regionale); anularea licitației privind procurarea serviciilor de elaborare a soluțiilor soft pentru încasarea plății vinietei (ofertele propuse au fost neconfomie caietului de sarcini); anularea unor licitații privind efectuarea lucrărilor de reparație a drumurilor ne participarea la licitație a numărului necesar de antreprenori etc.

În consecință mai multe drumuri au rămas nereparate.

Unde au dispărut 3,4 miliarde de lei

Cât despre suma alocată pentru proiectul "Drumuri bune pentru Moldova", aceasta este doar cu puțin mai mare decât cea alocată în același scop în anul 2017. Altfel spus inițiativa pare mai degrabă una cu tentă electorală, decât un proiect nou de natură să schimbe radical situația în domeniu.

În plus la finele anului 2017, fostul ministru al Economiei Octavian Calmâc, în prezent consilier al premierului Filip, promitea transportatorilor că în 2018, "Moldova va deveni un veritabil șantier și pentru lucrările de reabilitarea a drumurilor vor alocate circa cinci miliarde de lei".

Majoritatea banilor provin însă din surse externe. Potrivit Legii Bugetului de Stat, în anul 2018 în sectorul drumurilor se vor derula două proiecte finanțate din surse externe:

  • Proiectul de susținere a programului în sectorul drumurilor - în valoare de 2,4 miliarde de lei;
  • Proiectul reabilitarea drumurilor locale - de 126,3 milioane lei.

Altfel spus, străinii dau pentru reconstrucția drumurilor din Moldova cu un miliard de lei mai mult decât a găsit Guvernul. Este adevărat că executivul se laudă și cu proiectele finanțate de instituțiile financiare străine, doar că o mare parte din acestea bat pasul pe loc de câțiva ani.

Citiți și: 

Drumurile Moldovei, locul 128 din 137. Mai proaste decât în Chad sau Nigeria

Potrivit datelor statistice, rețeaua publică de drumuri din Republica Moldova este de 12.719 km, dintre care 87% cu suprafață pavată. Dintre acestea, 3.669 km formează drumuri naționale, iar 6.834 km sunt drumuri locale.

Majoritatea sunt într-o stare proastă și foarte proastă ceea ce plasează Moldova la coada clasamentelor internaționale privind calitatea drumurilor.

* * *

Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.   

This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory. Oportunitati