Tarifele la gaze: Pentru CET-uri vor scădea cu 36%, pentru populație de trei ori mai puțin

shadow
Luni, 26.02.2018 06:39   2060
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a făcut publice mai multe proiecte de calcul a tarifelor pentru serviciile de transport, distribuție și furnizare a gazelor pentru consumatorii din Republica Moldova.

Potrivit calculelor efectuate de regulator, prețul mediu la gaze pentru consumatori ar putea fi de 4.420 lei pentru o mie de metri cubi, ceea ce este cu 20,3% mai puțin decât în prezent (5.545 lei fără TVA).

Directorul ANRE, Tudor Copaci, a explicat anterior că ajustarea de tarife se datorează aprecierii leului moldovenesc, scăderii prețului de import a gazelor naturale, dar și devierilor tarifare, acumulate în anii 2016-2017.

Pentru CET-uri va scădea cu 2.000 de lei, pentru populație cu 730 lei

În același timp datele publicate de ANRE arată că scăderea prețurilor reglementate ar putea fi extrem de diferențiată, spre deosebire de anii precedenți. În unele cazuri de aproape trei ori.

Citiți și:

Gazul de import s-a ieftinit cu 30%, dar pentru consumatori cu 3,6%

Astfel pentru consumatorii conectați la rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune înaltă (în special e vorba de cele trei CET-uri din Chișinău și Bălți), tariful ar urma să scadă cu circa 36%: de la 5.426 lei la 3.468 lei pentru o mie de metri cubi.

De o reducere de 35% ar putea beneficia și consumatorii conectați la rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune medie (companii și instituții): de la 5.822 lei la 3.786 lei pentru o mie de metri cubi de gaze.

În schimb pentru consumatorii conectați la rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă, în marea majoritate populația, tarifele ar urma să scadă cu doar 12%: de la 6.138 lei la 5.407 lei pentru o mie de metri cub.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor  

Advertisement

Oportunitati