Războiul din instanțe dintre miliardarul Stati și Kazahstan poate provoca turbulențe la burse

shadow
Miercuri, 21.02.2018 07:06   8469
Atunci când o instanță belgiană a ordonat Bank of New York Mellon să înghețe active de 22,6 miliarde de dolari deținute în trust pentru fondul de investiții suverane din Kazahstan (SWF), acesta a stabilit un precedent îngrijorător pentru alte fonduri suverane, se arată într-o analiză Reuters.

Cazul este unul dintre numeroasele aduse în instanțele din Europa de omul de afaceri moldovean Anatolie Stati, care încearcă să forțeze guvernul kazah să plătească peste jumătate de miliard de dolari într-o dispută privind investițiile sale în reurse energetice în această țară bogată în petrol.

Un precedent periculos

Hotărârile judecătorești care impun înghețarea activelor în Belgia, Țările de Jos, Suedia și Luxemburg sunt semnificative, deoarece se referă la problema dacă fondurile suverane trebuie tratate ca arme de investiții ale guvernelor sau ca investitori instituționali independenți, se arată în analiza Reuters.

Citiți și: 

240 de milioane sau 22 de miliarde de dolari? Cum Kazahstanul se luptă cu Anatolie Stati 

SWF, care investesc adesea veniturile din vânzarea resurselor naționale sau a produselor fabricate, se bucură, în mod tradițional, de imunitatea legală rezervată unui suveran pentru a-și proteja bunurile în jurisdicții străine. Hotărârile din cauza Kazahstanului au făcut valuri pentru că ignoră imunitatea.

"Acesta este un precedent periculos și îngrijorător pentru alte fonduri", a spus Paul Rose, profesor de drept al Universității de Stat din Ohio, specializat în SWF-uri. "O mulțime de fonduri vor analiza foarte atent rezultatul acestui caz și se vor întreba dacă activele lor pot fi înghețate".

Fonduri de 7 trilioane de dolari

Indiferent dacă Kazahstanul reușește să obțină sau nu deblocarea conturilor, cei care urmăresc cazul consideră că este un reper pentru SWF-urile, ale căror investiții globale de 7 trilioane de dolari variază de la proprietăți imobiliare la acțiuni și obligațiuni guvernamentale.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Litigii comerciale   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati