Vin vremuri grele pentru industria zahărului din Moldova

shadow
Marţi, 20.02.2018 07:30   2293
Ramura sfeclei de zahăr în Moldova va trece printr-o perioadă dificilă din cauza reducerii prețurilor la zahăr pe piața europeană, susține Alexander Koss, speakerul Comitetului de conducere al companiei Sudzucker Moldova.

Astfel pe piața europeană, prețul la zahăr din recolta de sfeclă din anul 2017 a scăzut aproape de două ori, iar din această cauză, un mare producător din Germania (Pfeifer & Langen) a suspendat deja funcționarea unei fabrici din România.

Cine amenință piața moldovenească

„Realitățile din industria sfeclei de zahăr din Moldova pe termen scurt (două sezoane) vor fi determinate de tendința europeană de scădere a prețurilor la zahăr și stabilizarea acestora la nivelul minim, care nu întotdeauna și nu în toate piețele vor acoperi costurile producătorilor”, a declarat Alexander Koss într-un interviu pentru publicația Logos-press.

Potrivit lui Koss acest lucru se datorează faptului că în 2015 au fost anulate cotele interne ale UE la producția de zahăr, iar liberalizarea importurilor de zahăr au creat premise pentru o creștere bruscă a ofertei acestui produs pe piața europeană. De asemenea, modernizarea agriculturii în țările UE a dus la o creștere semnificativă a productivității sfeclei de zahăr.

Advertisement

„În noile condiții vor supraviețui doar cei mai puternici... Piața europeană, la fel ca și piața mondială a zahărului, va intra într-o perioadă de consolidare ciclică a prețurilor, dar acest lucru nu se va întâmpla imediat”, a spus el.

Reprezentantul de la Sudzucker Moldova susține că pe piața estică, în special în Rusia, procesul de modernizare a producției este în curs de desfășurare. În unele regiuni, randamentul mediu al sfeclei a depășit 60 de tone la hectar în timp ce în Moldova doar 32,5 tone.

Acest lucru, împreună cu resursele energetice ieftine, a permis asigurarea pieței interne a Rusiei, precum și exportul activ al producției către alte țări, în special în Kazahstan, unde anterior zahărul moldovenesc era prezent pe scară largă.

Koss a menționat că în 2017 din Moldova au fost exportate în Uniunea Europeană 34.000 tone de zahăr, dintre care Sudzucker Moldova a livrat 28.800 de tone. În acest an, exporturile către piața europeană au fost reluate.

„Trebuie să ținem cont de faptul că zahărul moldovenesc este produs din recolta scumpă de sfeclă în 2017, atunci când prețul mediu de achiziție a fost de 800 lei pentru o tonă, care este aproape de două ori mai mare decât prețul mediu european. Prin urmare, suntem nevoiți să vindem zahărul la prețuri mai mici de prețul de cost”, a spus el.

Exportul scade, importul crește

De notat că în 2017 Moldova a exportat zahăr, preparate pe bază de zahăr și miere în valoare de 41,2 milioane de dolari, în scădere cu 22%. În același timp importurile s-au majorat cu 37%, până la 36,2 milioane de dolari.

În prezent în Moldova funcționează doar trei fabrici de zahăr, două din care aparțin Sudzucker Moldova, cu capital german, iar una companiei Moldova-Zahar, cu capital polonez.Oportunitati