Motivul pentru care tarifele la gaze ar putea fi reduse abia în trimestrul III al anului 2018

shadow
Luni, 19.02.2018 05:15   2075
Banca Națională a Moldovei (BNM) estimează că "diminuarea tarifului la gazul în rețea cu 10%" va avea loc în trimestrul III al 2018, ca urmare a lipsei unei informații exacte.

UPDATE Astfel BNM prognozează în primul Raport asupra inflației din februarie 2018 că o situație similară se atestă și la tarifele la energia electrică.

Citiți și:

Premierul Filip a anunțat că tarifele la gaze se vor reduce cu circa 20%

Asta după diminuarea ușoară a acestora pentru regiunea de nord, ca urmare a fuziunii întreprinderilor SA RED Nord și RED Nord-Vest.

De vină este incertitudinea politică

Potrivit BNM, adoptarea recentă a unei noi metodologii de calculare a prețurilor reglementate pentru energia electrică livrată de furnizorul central "creează incertitudini adiționale cu privire la tarifele la energia electrică".

În lipsa unei informații exacte, autoritatea bancară susține că bia în trimestrul II al acestui an se prevede o scădere a tarifului la energie electrică cu 9%. Potrivit Băncii Naționale prognoza este determinată de incertitudinea cu privire la momentul și magnitudinea  ajustarii tarifelor la serviciile reglementate.

"Având în vedere că tarifele la unele servicii reglementate produc un impact social considerabil asupra populației, momentul ajustarii acestora poate fi fundamentat nu doar de factori economici, dar și de urmarirea unor obiective sociale sau politice de către decidenții implicați. Prin urmare, momentul și magnitudinea ajustarilor de tarife nu poate fi estimată cu un grad suficient de încredere (incertitudine)", susține autoritatea bancară.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor  

Advertisement

Oportunitati