Chișinăul pe locul trei într-un top al orașelor viitorului din Europa

shadow
Duminică, 11.03.2018 07:43   2011
Capitala Republicii Moldova a fost clasată pe locul trei printre orașele de mărime medie din Europa la capitolul costuri și eficiență, relevă studiul fDi European Cities and Regions of the Future 2018/2019, realizat de subdiviziunea fDi Intelligence a Financial Times.

Studiul arată că Chișinăul este depășit de orașele Luhansk și Mykolaiv din Ucraina, dar întrece municipii precum Iași din România, capitala Lituaniei Vilnius, sau Lviv din vestul Ucrainei.

Pentru a crea o listă scurtă pentru fDi European Cities and Regions of the Future 2018/2019, divizia fDi Intelligence din Financial Times a colectat date folosind instrumentele online de ISD fDi Benchmark și fDi Markets, precum și alte surse.

Datele au fost colectate pentru 489 de locații (301 de orașe, 150 de regiuni și 38 de LEP-uri - Local Enterprise Partnership), în cinci categorii: Potențialul Economic, Mediul Muncii, Eficacitatea costurilor, Infrastructura și atitudinea prietenoasă pentru afaceri.

Locațiile au obținut maximum 10 puncte pentru fiecare punct de date, care au fost ponderate în funcție de importanța procesului de luare a deciziilor în materie de investiții străine directe, în scopul de a compila clasamentele subcategoriei, precum și clasamentul general al Orașelor și Regiunilor Europene din 2018/19.

Advertisement

În plus, au fost colectate sondaje în cadrul unei șase categorii, Strategia ISD, pentru care au existat 146 de observații. În această categorie, locațiile au prezentat detalii despre strategia de promovare a investițiilor străine directe, care a fost apoi marcată de panoul de evaluare al fDi.

Conform clasamentului, Londra este cea mai atractivă destinație pentru ISD, în ciuda deciziei Marii Britanii de a părăsi UE. Urmează Dublin, Paris și Amsterdam.

Capitala României, București ocupă locul 15. România este, de asemenea, singura țară din Europa de Sud-Est pe lista celor 25 de regiuni europene ale viitorului, cu regiunea București-Ilfov plasată pe locul 24, potrivit studiului.

Trei orașe din SEE - Sofia, București și Zagreb, au fost incluse într-un clasament separat în raportul care adună primele 10 orașe europene importante în ceea ce privește rentabilitatea. Sofia a plasat locul doi, cel mai înalt în SEE, în timp ce Bucureștiul a fost al cincilea, iar Zagreb a ocupat locul 7.

În alte două clasificări - prin spiritul de afaceri și capitalul uman, Bucureștiul a plasat locul patru și, respectiv, al șaselea. Chișinăul însă nu apare în alte clasificări.

 Oportunitati