Mai multe produse lactate au fost retrase din vânzare

shadow
Sâmbătă, 17.02.2018 09:10   1659
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că în rezultatul testelor de laborator a 126 de probe de produse lactate, efectuate la Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară (CRDV) s-au depistat neconformități privind prezența grăsimelor vegetale la o serie de produse.

Potrivit ANSA e vorba de următoarele tipuri de produse de la SA JLC: brânză proaspătă de vaci de 5 procente – 21,75% (grăsimi vegetale) și brânză proaspătă de vaci de 2 procente -14,93% (grăsimi vegetale). În laptele concentrat fiert cu zahăr “IRISCA” importat din Ucraina s-au depistat 93,77% de grăsimi vegetale, pe când prezența acestora în produsul respectiv este inadmisibilă.

În produsele lactate de la SA Incomlac în untul “Crestianscoe” conținutul de grăsimi vegetale constituie - 15,54%, în brânzică glazurată cu umplutură de lapte concentrat fiert - 60,81%, în brânzică dulce Mic Vis cu caise – 34,18%, iar în brânzică glazurată cu aromă de vanelie conținutul de grăsimi vegetale este de 77,51%.

Citiți și:

Probleme mari pentru cel mai mare producător de lactate: În joc a intrat oligarhul

Printr-o dispoziție emisă de ANSA, operatorii menționați au fost avertizați privind retragerea imediată a produselor neconforme din rețeaua comercială. Respectarea dispoziției date este verificată de ANSA.

Advertisement

Pe 15 februarie 2018 inspectorii Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor Chișinău s-au deplasat la două centre comerciale din muncipiu deținute de SRL Imensitate (supermaket Bonus) de pe str. Tiraspol, 5 și SRL Vistarcom (Green Hills Market) de pe str. D. Cantemir, 6

"În urma controlului efectuat s-a constatat că întreprinderea nu și-a onorat obligațiunea de retragere din magazine a produselor neconforme, cerință stipulată și în Legea 78 Privind produsele alimentare art.13,14.

În rezultatul inspecției, din cele două supermarketuri au fost retrase brânză de vaci cu fracția masică de grăsime 2% - 27 unități a câte 250 grame și brînză de vaci cu fracția masică de grăsime 5% - 24 unități a câte 250 grame.

Inspectorii au atenționat repetat administrația SA JLC despre necesitatea respectării legislației din domeniu" se arată în comunicatul ANSA.

Pentru încălcările menționate agentul economic a fost sancționat cu amendă în mărime de 12.000 lei.

Tot pe parcursul acestei săptămâni inspectorii ANSA au efectuat controlul oficial al întreprinderii de produse lactate din Bălți - Incomlac. În urma verificărilor în secțiile de producere au fost depistate neconformități ce contravin cerințelor generale de igienă, s-a întocmit Actul de control și prescripție pentru înlăturarea neconformităților în termenii stabiliți.

La finele controlului s-a prelevat 3 probe de produsele lactate, pentru investigare la conținutul de grăsimi vegetale.În baza rapoartelor a fost întocmit proces verbal de contravenție cu o amendă de 15.000 lei.

Prelevarea probelor de produse lactate din rețeaua de comerț și de la punctele de inspecții de la Frontiere continuă, în acest proces fiind implicate toate subdiviziunile ANSA.Conform planului elaborat pentru prevenirea comercializării produselor neconforme, inspectorii ANSA vor verifica până la sfârșitul lui martie toate întreprinderile de profil din țară.

Concomitent, un grup de lucru din cadrul Agenției elaborează propuneri de modificare a legislației, pentru a exclude fenomenul producerii și comercializării produselor neconforme.

Acțiunile de verificare au început, după ce acum două săptămâni au fost făcute publice rezultatele unei expertize de laborator realizată la finele anului 2017 de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare la comanda Fundației Est-Europene, care au arătat că mai multe produse lactate comercializate în țară nu conțin grăsimi lactate, ci vegetale sau de proveniență străină.

Mai mulți producători naționali au respins acuzațiile și au declarat că probele ar fi fost falsificate.Oportunitati