Probleme mari pentru cel mai mare producător de lactate: În joc a intrat oligarhul

shadow
Vineri, 16.02.2018 09:40   6488
După ce marți, 13 februarie 2018, liderul democrat Vlad Plahotniuc a declarat că în domeniul alimentar instituțiile statului ar trebui să fie mai active pentru asigurarea securității alimentelor, au urmat și primele acțiuni.

"Am văzut tot felul de rapoarte, prezentate de ANSA și alte instituții, care arată că se fac acțiuni, însă cu toate acestea problema persistă. Este un fenomen care s-a dezvoltat ani de zile și e momentul să intervenim pentru a-l opri”, a spus liderul democrat, care a solicitat Guvernului să elaboreze un plan de acțiuni pentru sporirea securității alimentare. Concomitent, va fi analizat și cadrul legislativ în domeniu, pentru a fi îmbunătățit, a promis milionarul.

ANSA cere retragerea produselor neconforme

După această declarație a coordonatorului coaliției de guvernare câteva instituții ale statului au devenit pe neașteptate mai ferme în acțiunile sale, iar principala țintă s-a dovedit a fi grupul JLC.

Citiți și:

Scandalul lactatelor: Autoritățile amenință cu sancțiuni dure, dar amână aplicarea normelor UE

Astfel chiar marți, structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au emis "recomandări" adresate în mod special fabricilor din cadrul grupului JLC, ca să retragă produsele lactate neconforme și concomitent a inițiat și controale.

Gheorghe Gaberi, directorul general ANSA, a spus că inițiativa aparține structurilor teritoriale și că administrația centrală nu are dreptul de a face controale. 

La Bălți a fost vizată producția întreprinderii Incomlac din cadrul grupului JLC, unde inspectorii ANSA au venit să facă control fiind însoțiți și de ziariști de la holdingul General Media Group, controlat de Vlad Plahotniuc.

La Chișinău au fost vizate lactatele fabricate de JLC. Inspectorii au verificat unitățile rețelei de magazine de firmă pentru a se documenta cum se respectă "recomandarea" de a retrage produsele neconforme.

Roman Vengher, șeful Direcției municipale pentru siguranța alimentelor Chișinău, a declarat pentru Mold-Street că de fapt Legea privind produsele alimentare prevede obligativitatea sistării producerii și retragerea produselor neconforme din rețeaua comercială.

"Noi prin demersul nostru i-am amintit agentului economic ce este stipulat în lege, el trebuie să facă toate aceste acțiuni, el trebuie să ne informeze și tot el trebuie să facă declarația publică, adică ține de competența lui ca aceste date (despre produsele neconforme) să fie aduse la cunoștința consumatorilor", a mai spus Roman Vengher.

"Producătorul este obligat să sisteze imediat producerea produselor alimentare și a materialelor în contact cu produsele alimentare, neconforme reglementărilor în domeniul alimentar aplicabile și/sau periculoase, pe termenul necesar remedierii deficiențelor.

Advertisement

În cazul imposibilității remedierii deficiențelor, producătorul este obligat să sisteze producerea și distribuirea produselor și materialelor menționate, să le retragă din circuit, inclusiv de la cumpărători și consumatori, și să organizeze, în modul stabilit, expertiza lor și utilizarea condiționată sau nimicirea", scrie în legea respectivă.

Decizia celor de la ANSA denotă că instituția de fapt recunoaște rezultatele testelor făcute publice două săptămâni în urmă de Fundația Est-Europeană. Asta chiar dacă nu au fost finalizate testele de laborator a probelor de lactate colectate deja de ANSA 10 zile în urmă.

"Pentru marți (20 februarie n.r.) noi convocăm o ședință cu toți producătorii, 29 de întreprinderi de procesare a laptelui și unde vor fi prezentate rezultatele testelor și vom discuta foarte dur situația de la ei și le vom impune condiții stricte, ca să respecte toate actele normative”, a precizat Gheorghe Gaberi, directorul general ANSA.

Brânza JLC deja e bună, dar untul a picat testul

În același timp din documentele ANSA rezultă însă că în cadrul testelor de laborator efectuate la Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), în cazul smântânei, laptelui proaspăt, dar și a unor tipuri de brănză granulată nu s-au depistat grăsimi vegetale (Fitness 0%, brânză de vaci de 9% etc).

Altfel spus aceste produse corespunde normelor și nu s-au depistat grăsimi vegetale și respectiv nu s-au confirmat datele publicate în raportul Fundației Est-Europene.

E adevărat că în cazul brănzei proaspete de vaci de 2% și a celei de 5% s-au depistat abateri de la normele admise, dar mai mici.

În schimb s-au depistat grăsimi vegetale în untul țărănesc produs de JLC, care este și unul dintre cele mai vândute produse lactate ale companiei.

În consecință Direcția municipală pentru siguranța alimentelor Chișinău a cerut retragerea acestui produs din vânzare și sistarea producției.

În plus ieri, inspectorii ANSA au inițiat controale inopinante "la unitățile de comerț din mun. Chișinău pentru retragerea loturilor de produse lactate neconforme, conform rezultatelor CRDV".

Administrația întreprinderilor JLC și Incomlac nu a comentat deocamdată situația creată, dar specialiștii producătorilor spun că au realizat și investigații interne care arată că produsele lor corespun normelor.

„În investigația internă efectuată de laboratorul nostru intern, totul este ok. Noi planificăm să încheiem contract cu laboratoare independente. Care sunt 100% reale, care nu lucrează la comanda cuiva,” a declarat pentru postul TV8, Veronica Mămăligă, tehnolog JLC.

Și Consiliul Concurenței are pretenții

Coincidență sau nu, dar tot marți, 13 februarie, imediat după declarațiile făcute de Plahotniuc, în chestiunea lactatelor s-a implicat și Consiliul Concurenței, care se află în vecinătatea imediată cu oficiul Partidului Democrat condus de oligarh.

Astfel se constată că instituția a inițiat încă un an în urmă, în aprilie 2017, "o investigație referitor la semnele înlălcării prevederilor Legii Concurenței (abuzul de poziție dominantă)... de către JLC SA și întreprinderile care fac parte din același grup".

Consiliul Concurenței susține că în contractele de vânzare-cumpărare (și anexele la acestea) încheiate de întreprinderile JLC și Incomlac cu rețelele de magazine, "au fost depistate clauze ce vizează amplasarea produselor lactate pe rafturile unităților comerciale conform unor planograme coordonate și în baza unor proporții prestabilite a cotelor de raft în schimbul acordării anumitor bonusuri financiare/plăți pentru servicii de marketing".

Autoritatea a cerut pe 13 februarie 2018, de la administrația grupului JLC mai multe informații referitor la activitatea de producere în anii 2013-2018, dar și contractele cu rețelele de magazine.

Deocamdată nu e clar dacă Consiliul Concurenței investighează și activitatea altor producători de lactate. De notat că potrivit legislației despre investigație, care e una confidențială, trebuie să fie informat și producțătorul. 

Grupul JLC este cel mai mare procesator de lapte și cel mai mare producător de lactate din Republica Moldova. Compania are activități în România, Ucraina, Kazahstan și Germania. 

* * *
Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.   
  
 This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory. 


Oportunitati