Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Un milionar arab interesat de investiții în stadioane în Moldova

1 2
 • Din Stadionul Republican a rămas doar poarta şi gardul
  Foto: arhiva
 • Igor Dodon şi Rashid S. Al-Rashid
  Foto: presedintie.md
Miercuri, 14.02.2018 07:25   1161
Președintele Igor Dodon anunță că omul de afaceri Rashid S. Al-Rashid (din Arabia Saudită), este gata să investească bani în construcția unui complex sportiv multifuncțional în Republica Moldova.

Potrivit lui Dodon, în cadrul unei întrevederi cu afaceristul saudit, acesta a manifestat un interes major pentru Republica Moldova, în special, pentru edificarea unor spitale, blocuri locative, magazine, hoteluri, etc.

Complex sportiv multifuncțional

”Am discutat despre construcția unui complex sportiv multifuncțional în Republica Moldova. În următoarele luni ne propunem să selectăm terenul, să finalizam elaborarea documentelor de proiectare, pentru a începe în termen optim construcția acestuia. Mi-am exprimat încrederea că proiectul respectiv va fi lansat curînd sub patronatul Președintelui Republicii Moldova”, a declarat șeful statului.

La invitația Președintelui Igor Dodon, Rashid S. Al-Rashid va vizita Republica Moldova în următoarele luni. 

Potrivit lui Dodon Rashid S. Al-Rashid este membru al Comitetului Institutului Urban, consilier în Comitetul Arabiei Saudite pentru dezvoltarea țării și cel mai mare investitor în domeniul construcției parcurilor și zonelor de agrement din Dubai.

De notat că Rashid S. Al-Rashid este inginer și deține împreună cu feciorii grupul Rashid Saad Al Rashid & Sons Co (RSR) Ltd din Arabia Saudită.

Ambasadă sau piață

Reamintim că Moldova încearcă de câțiva ani să inițieze construcția unui stadion olimpic, în locul fostului Stadion Republican sau în late locații.

Demolat în anul 2007 de către fostul premier Vasile Tarlev, Stadionul Republican rămâne și astăzi în paragină, ca o pată neagră pe obrazul Capitalei. Autoritățile nu au bani nici măcar pentru proiectarea viitoarei arene.

În anii precedenți au mai fost propuneri pentru a construi un stadion național în alte sectoare ale capitalei, pe alte terenuri, dar ideea a rămas nerealizată. Din start, autoritățile au promis să ridice din temelii un nou complex polivalent. Ulterior, Federația de Fotbal a cerut să fie construit un stadion doar pentru sportul rege. Între timp, au apărut zvonuri că aici va fi înălțat un cartier locativ sau o nouă Ambasadă a Statelor Unite.

În 2013, fostul Ministru al Agriculturii Valeriu Cosarciuc a propus ca pe cele cinci hectare de pământ să fie amenajată o piață agricolă cu 2.500 de locuri de comerț. Această piața ar fi urmat să funcționeze până când se vor găsi bani pentru construcția stadionului.

În același timp specialiștii cred că terenul din centrul Capitalei este prea mic pentru un stadion de nivel internațional și de patru ani examinează alte câteva posibile locații.

În 2014 Ministerul Tineretului și Sportului anunța că intenționează să inițieze un parteneriat public-privat pentru construcția unui stadion național la ieșirea din oraș, spre Nord, adică pe Calea Orheiului, unde este o suprafață de circa 365 ha nevalorificată.

Experții spun că un stadion necesită o investiție majoră, care nu se răscumpără nici în zece ani, mai ales că nu avem echipe puternice de fotbal care să umple tribunele cu spectatori.

Citiți și:

Autoritățile nu au încă un plan de construcție a unui nou stadion naționalprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Construcții și imobiliare   Relații internaționale  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close