Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 7 martie are loc adunarea acționarilor Michailides Tobacco Moldova S.A.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • 21 martie este ultima zi când Energocom S.A. primește oferte pentru servicii de audit în anul 2018.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Percheziții de amploare la Primăria Chișinău. Şapte persoane au fost reținute

1
 • simbol
  Foto: arhiva
Marţi, 13.02.2018 15:36   690
Şapte persoane, printre care specialiști în domeniul construcțiilor, au fost reținute în urma unor percheziții efectuate de către CNA și procurorii anticorupție în sediile Primăriei capitalei, Serviciului cadastral teritorial (SCT) Chișinău și la domiciliile suspecților. Acestea sunt cercetate penal într-un dosar de corupere, fals în acte și trafic de influență și riscă până la șapte ani de închisoare, dacă vor fi găsite vinovate

CNA anunță că potrivit materialelor anchetei, din 2017 până în prezent, un grup de persoane a închiriat un birou în sediul Primăriei municipiului Chișinău, punând în aplicare o schemă infracțională de legalizare a construcțiilor autorizate și neautorizate din raza Chișinăului în interesul unor persoane fizice și juridice.

"Grupul era format din doi coordonatori, care s-au dovedit a fi capii schemei, și mai mulți specialiști în construcții: experți tehnici, proiectanți, ingineri, diriginți de șantier, care făceau parte din Comisia de recepție finală a lucrărilor. În conformitate cu atribuțiile prestabilite, capii rețelei identificau persoane, care intenționau să-și perfecteze actele de recepție finală a construcțiilor, le asigurau întregul portofoliu de documente, după care implicau membrii Comisiei pentru semnarea procesului-verbal final", susține CNA.

De menționat că, potrivit Regulamentului cu privire la atestarea tehnico-profesională a specialiștilor cu activități în construcții, „responsabilii tehnici, proiectanții și experții tehnici, sunt persoane autorizate, învestite de stat să presteze, în numele acestuia, servicii publice sau să îndeplinească activități de interes public”.

Astfel, având toată puterea de decizie, grupul perfecta actele de recepție finală a construcțiilor, fără ca măcar să se deplaseze la fața locului pentru a evalua lucrările. Toată afacerea se derula într-un singur birou din cadrul Primăriei, după care, aceleași persoane mergeau la SCT Chișinău pentru a înregistra imobilele. 

Ca rezultat al acțiunilor de urmărire penală și măsurilor operative, care au durat câteva luni, au fost documentate aproximativ 40 de cazuri în care grupul a legalizat construcția unor imobile din capitală și din suburbiile acesteia.

Materialele video-audio, obținute în urma investigațiilor, demonstrează că, pentru serviciile lor, coordonatorii grupului încasau de la clienți sume cuprinse între 250 și 3500 de euro, fiecare membru al Comisiei primind partea sa de bani. În prezent, persoanele vizate în această schemă sunt cercetate penal pentru trafic de influență.

Cazul este documentat în continuare, urmând ca procurorii anticorupție și ofițerii de urmărire penală ai CNA să analizeze informația, obținută în urma perchezițiilor, pentru a stabili toate circumstanțele faptelor descrise și a trage la răspundere persoanele responsabile.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Construcții și imobiliare   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close