Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Cine a construit și cât a costat noul sediu al Judecătoriei Ungheni [SONDAJ]

1 2 3
 • Ceremonia de inaugurare a noului Palat al Justiţiei de la Ungheni
  Foto: gov.md
 • Interiorul unei săli de judecată
  Foto: gov.md
 • Președintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Șchiopu prezintă sediul premierului Pavel Filip şi ministrului Justiţiei Alexandru Tănase
  Foto: gov.md
Sâmbătă, 10.02.2018 05:22   1608
Judecătoria Ungheni este prima instanță din Moldova care activează conform Legii cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești din anul 2016. Astfel judecătorii din Ungheni și Nisporeni și-au început activiatea în noul Palat de Justiție amplasat în Ungheni.

Acesta este construit conform standardelor europene, are șapte nivele și o suprafață totală de 4.620 metri pătrați, cuprinzând opt săli de judecată, o cameră special amenajată pentru minori, un birou de mediere și patru celule de detenție, anunță Ministerul Justiției.

Cât au costat și cine a construit

Palatul Justiției din orașul Ungheni a comasat judecătoriile Ungheni și Nisporeni. Lucrările de construcție lansate în septembrie 2014 urmau a fi finalizate încă în aprilie 2016, dar au fost tergiversate de blocajele în finanțarea lucrărilor, intervenite în anul 2015 ca urmare a crizei financiare din Moldova.

În plus un rol negativ la avut și devalorizarea leului ca urmare a fraudei bancare. În consecință lucrările ce urmau să fie efectuate la un cost de 50 de milioane lei, au costat cu 10 milioane de lei mai scump și au durat cu aproape doi ani mai mult.

Citiți și:

Se mai caută un miliard. Pentru reforma justiției

Lucrările au fost efectuate de firma Conest SA din Iași, România care aparține omului de afaceri Vasile Cozma, unul dintre cei mi bogați ieșeni.

Aceasta a fost de fapt prima licitație câștigată în Republica Moldova de Conest SA.

Reforma justiției va continua

În cadrul ceremoniei oficială de inaugrare a Palatului de Justiție din Ungheni, ce a avut loc pe 9 februarie 2018, prim-ministrul Pavel Filip a subliniat că reforma justiției rămâne a fi o prioritate a Executivului.

„Chiar dacă sunt multe critici pe această dimensiune, ne mișcăm în direcția corectă și o să vedeți că evoluțiile sunt destul de pozitive. Vreau să vă asigur că și în continuare Guvernul va fi deschis în comunicare și va elabora proiecte de lege, astfel încât să fortifice sistemul judecătoresc”, a declarat Pavel Filip.

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a menționat că sediul Palatului Justiției din Ungheni este proiectat și construit într-o manieră adecvată pentru o instanță de judecată, ce va conferi solemnitate procesului judiciar, element fără de care justiția își pierde valoarea. „Dacă dorim un act al justiției corect, trebuie să oferim condiții pentru a-l efectua și abia atunci putem cere responsabilitate”, a spus Alexandru Tănase. Ministrul a menționat că acest nou sediu oferă posibilitatea de a separa cazurile aflate pe rolul instanței în categorii specializate.

În acest context, Președintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Șchiopu, a afirmat că grație specializării cazurilor aflate pe rol va spori eficiența actului justiției.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a menționat că Palatul Justiției din Ungheni are condiții moderne nu doar pentru magistrații acestei instanțe, ci în primul rând, pentru justițiabili.

Autoritățile promit că în următorii ani vor fi create condiții conform standardelor moderne în toate instanțele de judecată din țară.

Astfel până în 2027, urmează să fie ridicate și sediile noi ale celorlalte 14 judecătorii regionale. Valoare totală a proiectului de reorganizare a instanțelor este de 1,8 miliarde de lei.

Citiți și:

De câte instanțe are nevoie Moldovaprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Litigii comerciale   Reforme și politica economică   Achiziții publice și licitații   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Aveți încredere în produsele lactate fabricate în Republica Moldova?

Da, absolut sau într-o măsură mare
7.41%
Da, într-o oarecare măsură sau puțin
52.59%
Nu am încredere. Consum doar producție străină
22.22%
Nu am încredere. Și nu consum deloc lapte
17.78%
Total: 135 Vezi toate sondajele

Aveți încredere în produsele lactate fabricate în Republica Moldova?

Da, absolut sau într-o măsură mare
7.41%
Da, într-o oarecare măsură sau puțin
52.59%
Nu am încredere. Consum doar producție străină
22.22%
Nu am încredere. Și nu consum deloc lapte
17.78%
Total: 135 Vezi toate sondajele

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close