Cum funcționa rețeaua din domeniul farmaceutic destructurată de CNA și Procuratură

shadow
Vineri, 09.02.2018 15:21   2857
Douăzeci de persoane, inclusiv angajați din domeniul ocrotirii sănătății și reprezentanți ai unor rețele farmaceutice, au fost reținute astăzi de către Centrul Național Anticorupție și procurorii anticorupție.

Potrivit CNA, persoanele sunt bănuite de corupere pasivă, activă și abuz în serviciu în dosare ce vizează punerea în aplicare a unei scheme coruptibile prin care agenții de vânzări ai companiilor farmaceutice se înțelegeau cu unii medici din cadrul instituțiilor medico-sanitare să le promoveze produsele.

Schema de funcționare a rețelei

Reținerile au avut loc în cadrul unor percheziții, desfășurate în mai multe locații din țară, în urma cărora au fost găsite probe importante care demonstrează funcționarea schemei.

"Potrivit materialelor cauzei, schema funcționa în felul următor: reprezentanții companiilor farmaceutice identificau medici din cadrul instituțiilor medico-sanitare și îi convingeau, contra unor remunerări ilicite, să prescrie pacienților anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor.

La rândul lor, angajații instituțiilor medicale le indicau pacienților aceste preparate, dar și unitatea farmaceutică de unde pot fi achiziționate acestea. În schimbul serviciilor de promovare, angajații medicali erau remunerați sistematic cu diferite sume de bani, bunuri sau cu sponsorizarea unor deplasări peste hotarele țării.

În timpul documentării, s-a constatat și cazuri când agenții de vânzări insistau ca medicii să prescrie un număr mai mare de medicamente pacienților, pe motivul apropierii datei de expirare a termenului de valabilitate a produsului.", se arată în comunicatul CNA.

Advertisement

Citiți și:

La ce companii și instituții farmaceutice face percheziții CNA și Procuratura

În același dosar, au fost investigate și acțiunile unor membri ai Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, care ar fi inclus sau menținut anumite produse farmaceutice în Lista medicamentelor compensate, acest lucru fiind făcut contrar Regulamentului privind mecanismul de includere a medicamentelor pentru compensare din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Suspectați de complicitate cu marile companii farmaceutice sunt și unii reprezentanți ai Inspectoratului farmaceutic GPP și Dispozitivelor Medicale din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Aceștia sunt bănuiți că ar fi furnizat companiilor farmaceutice informații cu privire la controalele inopinate ce urmau a fi efectuate de către Agenție și că le-ar fi dat asigurări că nu vor fi sanționate chiar dacă vor fi depistate anumite încălcări.

Probele acumulate

În cadrul perchezițiilor, desfășurate de CNA și procurorii anticorupție la unii agenți de vânzări, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru dosar, inclusiv bani și bunuri, destinate remunerării cadrelor medicale pentru promovarea produselor medicale.

Totodată au fost ridicate liste cu o evidență nominală a medicilor implicați în rețeaua de promovare a medicamentelor, instituțiile medicale în care activau aceștia, denumirea preparatelor ce urmau a fi prescrise pacienților, dar și sumele de bani sau bunuri care au ajuns sau urmau să ajungă la medici drept remunerare. Totodată, au fost ridicate recete ștampilate, cu preparatul farmaceutic prescris, însă fără indicarea numelui pacientului, precum și sume impunătoare de bani, necontabilizate, în diferită valută.

Menționăm că, schema descrisă este investigată de mai mult timp, la baza dosarelor fiind probe, acumulate în urma măsurilor operative, desfășurate de către investigatori, inclusiv interceptări telefonice care demonstrează caracterul ilicit al faptelor. Investigațiile continuă în vederea identificării altor persoane, inclusiv funcționari, medici și reprezentanți ai rețelelor de farmacii, implicate în schemă. Până în prezent, au fost reținuți 12 angajați ai instituțiilor medicale (din Chișinău, Cahul, Edineț) și 8 reprezentanți ai companiilor farmaceutice (din Chișinău).

Procuratura exercită urmărirea penală în acest caz, pe faptele descrise fiind pornite dosare pentru corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. Dacă vor fi găsiți vinovați, medicii riscă până la 10 ani de închisoare, iar angajații companiilor farmaceutice - până la 6 ani de detenție, susține CNA.



Oportunitati