Ce le-a promis premierul Filip investitorilor străini

shadow
Sâmbătă, 03.02.2018 06:30   1847
Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu membrii Asociației Investitorilor Străini din Republica Moldova în cadrul căruia a discutat despre acțiunile întreprinse de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și problemele care mai urmează a fi rezolvate.

Şeful Executivului a menționat că, deși cei doi ani de activitate au fost marcați de situații dificile, precum criza din sectorul financiar-bancar, Guvernul a reușit să înregistreze anumite progrese și va continua să valorifice potențialul existent pe toate segmentele.

Priorități: eliminarea abuzurilor

Printre realizări premierul a evidențiat creșterea economică anuală de 4%, redresarea situației din sectorul bancar și atragerea, recent, a unui investitor străin important în acest domeniu (Banca Transilvania n.r.), precum și măsurile întreprinse pentru confortul antreprenorilor.

Citiți și:

Ce vor investitorii: schimbări mai rare de legi, concurență loială, liberalizare pe piața funciară 

În această ordine de idei, Pavel Filip a subliniat rolul Consiliului Economic și profesionalismul cu care Asociația Investitorilor Străini se implică în dezbaterile organizate pe această platformă. Potrivit premierului, în prezent, este prioritară finalizarea elaborării noului Cod al muncii, care să stimuleze atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă.

Totodată premierul a promis că va fi dusă până la capăt modificarea legislației privind sistemul sancționator, astfel încât să fie eliminate abuzurile din partea organelor de drept asupra mediului de afaceri.

Advertisement

Citiți și: 

O cifră înspăimântătoare de la Ministerul Justiției

E vorba de un proiect de lege inițiat la finele anului 2017 de Ministerul Justiției care are ca scop reducerea presiunii asupra mediului de afaceri din partea instituțiilor de forță, în procesul de constatare și investigare a unor fapte, pretinse a fi încadrate în componențele prevăzute de Codul Penal sau cel Contravențional.

Fostul ministru al Justiției susținea că în Moldova doar 5% din cauzele penale contra oamenilor de afaceri ajung în instanță. Documentul a provocat și critici, pentru că unele prevederi ar fi permis salvarea de la pedeapsă a unor persoane implicate în furtul miliardului. 

Ce vor investitorii

Investitorii au reliefat mai multe aspecte care necesită eforturi: liberalizarea pieței forței de muncă, consolidarea terenurilor agricole și irigarea acestora, mecanismul de formare a prețurilor la medicamente, combaterea plăților neformale în domeniul sănătății, provocările companiilor din domeniul telecomunicațiilor.

O parte din aceste aspecte sunt de ani de zile pe agenda discuțiilor între autorități și investitori, care de exemplu susțin că e nevoie de un nou Cod al muncii, deoarece celîn vigoare are prevederi rigide și prezintă obstacole serioase în desfășurarea unei activități antreprenoriale eficiente.

În context, premierul a menționat că Guvernul este deschis să promoveze inițiativele sănătoase. „Prin intermediul Asociației Investitorilor Străini asigurăm o conexiune permanentă dintre autorități și mediul de business, pentru o comunicare eficientă”, a spus Pavel Filip, îndemnând oamenii de afaceri să sesizeze toate problemele și să propună soluții.

Asociația Investitorilor Străini a fost fondată în anul 2003 și numără în prezent 18 membri.

Potrivit datelor oficiale la finele anului 2017, stocul investițiilor străine directe în economia Republicii Moldova totaliza doar 3,57 miliarde de dolari, principalele activități beneficiare fiind sectorul financiar, de asigurări și industria prelucrătoare. 



Oportunitati