Gas Natural Fenosa a anunțat licitația pentru procurarea energiei

shadow
Joi, 01.02.2018 05:16   1648
Companiile grupului Gas Natural Fenosa în Moldova au lansat procesul solicitărilor de oferte pentru procurarea energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2018-31 martie 2019. Companiile statului așteaptă încă ordin de la Guvern.

Potrivit Gas Natural Fenosa, procedura a fost inițiată în conformitate cu prevederile Legii cu privire la energia electrică, a ordinului Ministerului Economiei cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind achiziționarea anuală a energiei electrice, precum și anticipând expirarea pe 31 martie 2018 a actualelor contracte de cumpărare a energiei electrice de la SA Energocom.

Lista potențialilor furnizori

La sfârșitul lunii ianuarie 2018, solicitările de oferte corespunzătoare, au fost expediate tuturor participanților pieței energiei electrice din Republica Moldova, în baza criteriului deținerii licențelor de producători și furnizori emise de ANRE, inclusiv participanților relevanți din Ucraina, susține Gas Natural Fenosa.

Conform procedurilor interne ale Gas Natural Fenosa și a ordinului Ministerului Economiei, în cadrul primei etape este elaborată lista preliminară a potențialilor furnizori care întrunesc criteriile.

Advertisement

Lista include 20 de companii, inclusiv 18 din Moldova și două din Ucraina. Potrivit Gas Natural Fenosa lista e pasibilă pentru completare.

Printre potențialii furnizori se numără în special firme mici din Moldova, dar și compania de stat Energocom, Centrala de la Cuciurgan, gigantul ucrainean DTEK al miliardarului ucrainean Rinat Akhmetov, dar și Donbassenergo.

Citiți și:

Rușii ne dau energie mai ieftină. Cu cât poate scădea tariful

De notat că anul trecut licitația s-a terminat cu scandal, datorită amestecului autorităților și a unor politicieni în procesul de licitație.

Astfel de la 1 aprilie 2017, Republica Moldova a renunțat la achizițiile de energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în favoarea importurilor de la compania DTEK Trading din Ucraina, situația din sistemul energetic al Moldovei s-a înrăutățit brusc.

Ulterior, peste două luni autoritățile au fost nevoite să reia achizițiile de la Centrala de la Cuciurgan,ca urmare a renegocierii prețului, dar și a nevoii de a avea o mai mare siguranță în asigurarea țării cu energie electrică.

În prezent doar 20% din necesarul de curent electric este asigurat de centralele loacle, alte circa 30% sunt livrări din Ucraina, iar peste 50% de la CERS Moldovonească, controlată de gigantul rus Inter RAO EES.

În perioada noiembrie 2014-martie 2017, circa 80% din necesarul de curent electric este asigurat de compania Energokapital din Tiraspol, care intermedia livrările de energie de la Centrala Electrică de la Cuciurgan. 

Citiți și:

Povestea intermediarilor din sectorul energetic moldovenesc



Oportunitati