Statele Unite ne vor ajuta să facem economia mai competitivă

shadow
Miercuri, 31.01.2018 07:20   3371
Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova, pe parcursul a patru ani, 11,2 milioane de dolari pentru a implementa programul „Reforme structurale pentru mediul de afaceri”, proiect care a fost lansat marți, 30 ianuarie, la Chișinău.

Programul urmărește îmbunătățirea mediului de afaceri și a comerțului, ajutând instituțiile guvernamentale și sectorul privat să accelereze implementarea mecanismelor de liberalizare a comerțului, să adopte reforme structurale, să contribuie la stimularea mediului de afaceri și să îmbunătățească comunicarea strategică între sectorul privat și actorii publici.

O economie mai competitivă 

"Moldova are nevoie de o economie mai competitivă și alineată la comerțul mondial... Prin acest program încurajăm reducerea presiunii asupra mediului de afaceri și reducerea costurilor, inclusiv cele pentru import și export", a spus directorul misiunii USAID Moldova, Karen Hiliard.

Ambasadorul Statelor Unite, James Pettit, a adăugat că „acest Program va contribui la formarea unei economii naționale deschise, dinamice, competitive, puternic centrate pe sectorul privat și aliniate la regulile comerțului modern”.

"Prin acest nou proiect SUA sunt în continuare alături de cei care promovează reformele economice în Republica Moldova, în tot ceea ce ține de fortificarea relațiilor economice cu Europa și alinierea strictă la cerințele integrării europene, precum combaterea corupției, asigurarea transparenței și a bunei guvernări a instituțiilor de stat”, as declarat diplomatul american.

Noul ministrul al Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici a vorbit despre necesitatea de a aduce Europa la noi acasă și despre faptul că Guvernul va continua să facă reforme, chiar dacă este an electoral.

"Acest program ne va permite să facilităm exporturile, dar și la îmbunătățirea mediului de afaceri astfel încât Moldova să devină o destinație pentru investiții", a menționat ministrul.

Moldova are perspective excelente

Douglas Muir, directorul Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova a făcut o scurtă prezentare a celor patru componente precizând că deja s-au realizat unele acțiuni.

Advertisement

De exemplu a fost dezvoltată și deja funcționează o aplicație pentru șoferii de camioane ce transportă mărfuri din și peste hotare, astfel ca ei să poată afla dacă la punctele vamale nu este rând mare.

Directorul de program s-a arătat foarte optimist în privina viitorului economiei moldovenești, chiar dacă în ultimii nouă ani aceasta s-a confruntat cu trei recesiuni.

"Perspectivele Republiicii Moldova sunt excelente: aveți o localizare bună, aveți o populație educată, aveți produse ce sunt căutate pe piața internațională, sunteți aproape de cea mai mare piață din lume - UE. Aveți și Acordul de Liber Schimb cu UE, ce oferă posibilitatea de a exporta în statele Uniunii Europene", a enumerat Douglas Muir factorii ce fac ca perspectivele economice ale țării noastre să fie foarte bune.

Reformele trebuie să țină cont de contextul local 

Câțiva reprezentanți ai mediului de afaceri au vorbit despre specificul reformelor din Moldova și despre faptul că atunci când se adoptă modificări în legislație să se țină cont de opinia mediului de afaceri.

"Ne dorim foarte mult ca aceste reforme, deși inspirate din cele mai bune practici internaționale, întotdeauna să țină cont și de contextul național", a declarat directorul AmCham Moldova, Mila Milairău.

În schimb Liliana Busuioc, șefa Asociației Întreprinderilor Străine Mici a atras atenția la faptul că IMM sunt foarte vulnerabile la schimbările din legislație.

"De regulă întreprinderile mici află despre aceste schimbări din presă și acestea frecvent au un impact major. În condițiile în care 98% din companii sunt IMM, care oferă peste 60% din locurile de muncă, opinia noastră ar trebui să fie mai mult luată în considerație", a afirmat Liliana Busuioc.

Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova are patru componente: îmbunătățirea armonizării și implementării acordurilor comerciale internaționale, realizarea reformelor structurale pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, implicarea partenerilor în crearea de coaliții pentru a atinge rezultate prin intermediul comunicării strategice, fondul transversal de îmbunătățire a coridoarelor comerciale.

Printre principalele rezultate preconizate în urma implementării acestuia se numără:

  • modernizarea și consolidarea capacității și eficienței operaționale a cordioarelor comerciale ale Moldovei;
  • instituirea unui portal de informații comerciale funcțional și accesibil;
  • îmbunătățirea calității serviciilor prestate de Serviciul Vamal;
  • Consolidarea recunoașterii operatorilor economici autorizați, inclusiv recunoașterea reciprocă cu UE;
  • Crearea unui cadrul viabil și durabil pentru consultare și dialog public-privat extins cu implicarea actorilor principali, inclusiv OMM-urilor și a mass-media;
  • Asistarea Guvernului Republicii Moldova în implementarea platformelor de e-guvernare și a soluțiilor comerciale digitale, cum ar fi Ghișeul Unic;
  • Acordarea asistenței pentru Fondul de Garantare a depozitelor în alinierea la cadrul regulator al Directivelor relevante ale UE;
  • Sprijinirea Republicii Moldova în îmbunătățirea poziției deținute în clasamentul indicatorilor economici internaționali relevanți.


Oportunitati