Miliardar rus, originar din Moldova, a ajuns în lista neagră a SUA [SONDAJ]

shadow
Marţi, 30.01.2018 13:04   2830
Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a publicat, marți, o listă cu 210 oameni de afaceri și înalți oficiali ruși care ar avea legături cu președinția Rusiei, Printre ei se numără un miliardar născut în Moldova și altul laureat la ordinului Gloria Munciii.

Lista, elaborată ca parte a unui pachet de sancțiuni devenit lege în august anul trecut, nu înseamnă că cei incluși vor fi supuși sancțiunilor, dar aruncă umbra unui potențial risc de sancțiuni asupra unui cerc amplu de ruși bogați, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Criteriile ce au stat la baza listei

Cercul de apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin este deja vizat de sancțiuni americane, impuse ca urmare a anexării de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea în 2014. 

Dar așa-numita "listă de oligarhi", difuzată marți și stabilită în parte în urma presupunerii Washingtonului că Kremlinul s-a amestecat în alegerile prezidențiale din 2016 în Statele Unite, vizează multe persoane dincolo de cercul lui Putin și pătrunde adânc în elita de afaceri a Rusiei.

Într-un comunicat ce însoțește lista, Departamentul Trezoreriei declară că aceste persoane au fost incluse pe baza averii lor și gradului de "apropiere față de regimul rus", dar și a averii or estimate la cel puțin un miliard de dolari.  

Instituția precizează că includerea lor nu înseamnă că aceste persoane de pe listă sunt supuse unor sancțiuni sau altor restricții, că îndeplinesc criteriile pentru a fi puse sub sancțiuni sau că sunt implicate în activități tenebre.

Advertisement

Miliardari și manageri

Printre oamenii de afaceri de pe listă se află German Gref, CEO al Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, și Andrei Kostin, directorul executiv al celui de-al doilea grup bancar, VTB, ambele controlate de statul rus.

În listă apare Aleksei Miller, CEO al monopolului de export de gaze controlat de stat Gazprom, dar și Igor Secin, șeful gigantului petrolier Rosneft. Oleg Deripaska, coproprietar al Rusal, al doilea cel mai mare producător de aluminiu din lume, Aleksei Mordașov, coproprietar al Severstal, unul dintre cei mai mari producători de oțel din Rusia, și Leonid Mikhelson, coproprietar al producătorului privat de gaze Novatek, au fost de asemenea incluși.     

Magnatul în sectorul metalelor Alisher Usmanov, acționar la clubul de fotbal Arsenal din Londra, și Evgheni Kaspersky, CEO al companiei de securitate cibernetică cu sediul la Moscova care îi poartă numele, au fost la rândul lor incluși pe lista oligarhilor.

"Moldovenii" din lista neagră

Alături de aceștia apare și miliardarul Boris Mints, originar din Râbnița, Moldova, dar și Igor Makarov, decorat în 2002, de Vladimir Voronin cu ordinul Gloria Muncii pentru contribuția la asigurarea cu resurse energetice a Republicii Moldova.

Conform Interfax, pe listă figurează toți cei 96 cei mai bogați ruși de pe lista Forbes, a căror avere este estimată la peste un miliard de dolari.

''SUA încearcă să influențeze politica internă a Federației Ruse, numai că americanii obișnuiți vor deveni ostatici ai ambițiilor elitei americane'', a reacționat președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, inclus și el pe respectiva listă, conform agenției oficiale de presă TASS.

Mai mult, măsurile pe care intenționează să le adopte SUA ''vor afecta multe state'', a spus el, adăugând că și medii de afaceri europene vor avea de suferit din această cauză.

Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, fiecare dintre oamenii de afaceri menționați are o avere estimată la cel puțin un miliard de dolari.Oportunitati