Dializa din Moldova “a migrat” din Germania în Cipru [SONDAJ]

shadow
Luni, 29.01.2018 11:10   4488
La finele anului trecut BB-Dializa SRL, compania ce implementează proiectul de parteneriat public-privat de modernizare a centrele de dializă existente și de creare a unor centre noi în raioane și-a schimbat proprietarul. Locul unei firme din Germania a fost luat de una din Cipru, țară cu un regim fiscal leger. Motivul invocat este optimizarea costurilor.

Zilnic zeci și chiar sute de bolnavi de insuficiență renală sunt nevoiți să facă naveta la Centrul de Dializă din Chișinău. Majoritatea folosesc transportul public, parcurgând și câteva sute de kilometri pe zi.

E cazul lui Sergiu Bețivu, un bărbat de 54 de ani din Drochia, care de un an e pacient la hemodiliază. Omul are nevoie să meargă de trei ori pe săptămână la Chișinău parcurgând dus-întors aproape 400 de kilometri: lunea, miercurea și vinerea. Pleacă de regulă la ora 4 dimineața și abia la ora nouă seara se întoarce acasă, obosit. După o zi de odihnă repetă procedura.

Reportajul: Cum Drochia a rămas fără secție de dializă

În același timp pentru a ușura viața acestor bolnavi deja de 10 ani se tot discută despre deschiderea  de secții de hemodializă în mai multe centre raionale și în municipiile Bălți și Chișinău.

În acest sens în anul 2013 a fost inițiat un mega-proiect de parteneriat public-privat pentru serviciile de dializă din 12 instituții medicale din țară, în cadrul căruia s-au promis investiții de 15 milioane euro. Deocamdată a fost deschis doar un centru, iar investițiile se ridică la câteva milioane euro.

Investitor german, reprezentat de avocații de la „Popa și Asociații”

Pe 8 noiembrie 2013, a fost anunțat concursul privind PPP în cadrul căruia urmau a fi modernizate centrele de dializă existente în Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat. Totodată se prevedea crearea centrelor de dializă în cadrul spitalelor raionale Edineț, Drochia, Ungheni, Soroca și Căușeni.

După aproape cinci luni de la anunțarea licitației, Ministerul Sănătății a selectat la finele lunii martie 2014, ca partener privat pe BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH din Germania, o firmă necunoscută, fondată pe 5 octombrie 2013, de avocatul Silvano Pirritano de la biroul „Popa și Asociații”, cu o lună înainte de anunțarea concursului.

Înregistrată în orășelul german Bad Homburg (o suburbie a Frankfurtului), firma avea un capital social de 25.000 de euro. Ulterior, în aprilie 2014, compania germană a fondat la Chișinău firma BB-Dializă SRL cu un capital de 5.400 lei, administrator fiind numită Svetlana Chițanu, fostă ziaristă de la Jurnal de Chișinău, în prezent brand-manager BB-Dializa SRL.

Din 2015 manager al firmei este Dmitri Onufreiciuc, iar recent s-a schimbat și proprietarul nominal al firmei. Acum e o firmă din Cipru, BB-Hamodialyse Limited, care anterior se numea Melpomania Limited.

Inițial ca reprezentant apărea avocatul Silvano Pirritano, iar din iunie 2014 și până în prezent - avocatul Igor Popa, cunoscut în special ca apărător în instanțe al ex-premierului Vlad Filat.

Au promis 12 centre, dar vor fi doar 3

Pe 17 aprilie 2014, între Ministerul Sănătății și firma germană, prezentată ca un consorțiu au fost semnate contracte de parteneriat public-privat pentru trei instituții medicale: Spitalul Clinic Republican, Centrul Național de Medicină Urgentă și Institutul Mamei și Copilului.

Advertisement

În același an contractul a fost renegociat și în loc de trei centre, părțile au decis prestarea întregului spectru de servicii de dializă în cadrul Spitalul Clinic Republican, pe motiv că „nu a existat necesitatea deschiderii în municipiul Chișinău a unor secții de dializă în cadrul celorlalte instituții”.Tot în anul 2014, în cadrul proiectului PPP, au mai fost încheiate alte șase contracte, dar deja de către BB-Dializă SRL (compania fiică a BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH, fondată pe 23 aprilie 2014) cu consiliile și spitalele raioanele din Edineț, Căușeni, Soroca, Drochia, Ungheni și Consiliul Municipal Bălți.

În aproape patru ani de realizarea a acestui proiect din cele 12 centre promise, deocamdată a fost deschis la începutul anului 2016, doar unul - la Spitalul Clinic Republican, în care până în prezent s-au investit circa 2,7 milioane de euro, susține administrația BB-Dializă.

Potrivit companiei, acest Centru de dializă este dotat cu 48 de aparate de dializă de ultima generație, conectate la sistemul informațional de transmitere a datelor în timpi reali, având capacitatea să deservească în jur de 430 de pacienți.

„În prezent, Centrul de Dializă deservește 370 de persoane cu insuficiență renală în stadiul terminal, ceea ce reprezintă mai mult de 60% din numărul total al pacienților dializați din Republica Moldova”, se arată într-un răspuns al BB-Dializă.

În același timp Dmitri Onufreiciuc, administratorul firmei BB-Dializă susținea în ianuarie 2016 că în conformitate cu planul de dezvoltare al proiectului, în 2016 urmează a fi deschise centrele de dializă în zona Nord (Bălți) cu 32 aparate și zona Sud (Cahul) cu 16 aparate.

Necesitățile pacienților și realitățile din Moldova

Deschiderea centrului de dializă de la Bălți pentru zona de Nord se amână, dar administrația BB-Dializă susține că în el deja s-au investit 1,3 milioane de euro și promite că va fi inaugurat în martie 2018, iar cel din Cahul în decembrie 2018. 

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), amânarea s-ar datora necesității de a efectua „lucrări de reparații, pentru alinierea spațiilor respective la standardele necesare”. Ministerul susține că graficul realizării acestor lucrări a fost respectat de către partenerul privat, dar a fost nevoie de o coordonare prealabilă.La nivel de raioane progresele sunt nule. Astfel la Edineț, Drochia și Ungheni, contractele semnate în mai 2014 au fost reziliate peste un an și ceva. Motivul rezilierii este neonorarea obligațiilor contractuale de către BB-Dializă SRL, se arată într-un raport al Ministerului Economiei.

Compania are însă o altă explicație: "Contractele de Parteneriat Public Privat (...) au fost reziliate în comun acord cu spitalele raionale din cauza obiectivă de lipsă unui număr minimal al pacienților pentru deschiderea unui centru. Oricum, o bună parte din pacienții din raioanele menționate vin la Centrul din Chișinău, iar noi le asigurăm transportul prin restituirea lunară a sumelor cheltuite pentru drum. Noi am fi bucuroși să avem centre de dializă în cât mai multe raioane, dar prioritizarea ne-o dictează necesitățile pacienților și realitățile din Republica Moldova".

Totodată BB-Dializă afirmă că cele trei Centre de Dializă din Chișinău, Bălți și Cahul vor fi suficiente pentru acoperirea necesităților pacienților la nivel național. Până atunci pacienții ce suferă de insuficiență renală sunt nevoiți să facă naveta de 2-3 ori pe săptămână la Chișinău pentru a trece procedurile.

Din Germania în Cipru pentru optimizarea chetuielilor

Administrația companiei evită să ofere detalii privind originea investițiilor. În același timp în august 2017 s-a schimbat proprietarul BB-Dializă SRL. 

Astfel BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH, reprezentată de avocatul Igor Popa a vândut cota de 100% din capitalul social al BB-Dializă la un preț de 1.045.851 euro. Tranzacția este însă o procedură obișnuită de optimizare a costurilor.

Noul proprietar este firma BB-Hamodialyse Limited din Cipru cu un capital social de 2.000 de euro, care anterior se numea Melpomania Limited. Compania cipriotă are două asociați: Centimon Investments Limited și Centimon Management Limited. Dar și aceștia sunt nominali, lucru confirmat chiar de avocați.

Avocatul Igor Popa, care reprezinta interesele investitorului germană, iar acum al celui cipriot a refuzat să divulge numele acestuia și să răspundă la întrebările RISE Moldova: "Nu am permisiunea clientului să răspund la întrebările Dvs", ne-a declarat avocatul.

* * *

Ion Preasca (RISE Moldova), Iurie Rotaru (Social Media Balti), Vera Bulgaru (TV Drochia)

Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2017-2018 este asigurată de Fondul Național pentru Democrație (NED). Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.Oportunitati