Transferurile bănești de peste hotare au ajuns la 1,2 miliarde de dolari [SONDAJ]

shadow
Sâmbătă, 27.01.2018 07:00   1975
În anul 2017, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1,2 miliarde de dolari, cu 11.2% mai mult decât în anul 2016, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Deși este cel mai mare nivel al remitențelor din ultimii trei ani, acesta rămâne cu circa o treime mai mic decât se înregistra în anii 2013-2014, înainte de frauda bancară și criza din anul 2015.

Importanța remitențelor

Chiar și așa remitențele continuă să fie una din principalele surse de venit pentru cetățenii din Moldova și un factor cheie în evoluția economiei, reprezentând circa 20% din Produsul Intern Brut.

Citiți și:

De ce se apreciază leul și cât va mai dura o astfel de evoluție

Valoarea transferurilor depășește de 5-6 ori valoarea investițiilor străine, de 2-4 ori valoarea asistenței externe etc.

În același timp experții prognozează deja de câțiva ani că volumul transferurilor se va diminua, ca urmare intensificării tendinței de plecare peste hotare pentru totodeauna a mai multor familii din Moldova. 

Economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, susține că transferurile de bani ale moldovenilor care muncesc peste hotare, „chiar dacă rămân la un nivel destul de înalt, nu mai joacă un rol important în condițiile în care exporturile depășesc banii introduși în țară, deja al treilea an consecutiv”.

Advertisement

Potrivit lui, banii proveniți din remitențe s-au epuizat, iar unica posibilitate de dezvoltare a Republicii Moldova sunt resursele interne prin atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă și asigurarea veniturilor din interiorul țării.

Centrul Expert-Grup recomandă o regândire a modelului de creștere economică a Republicii Moldova, prin realizarea unor reforme sistemice care vor avea un impact asupra calității și dinamicii creșterii economice din anii următori. 

De altfel despre acest lucru vorbesc și autoritățile, care susțin că aceasta ar fi una din prioritățile lor.

Din Rusia și Israel vin peste 50% din transferuri

În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice, Rusia continuă să fie partenerul principal al Republicii Moldova, deținând ponderea de circa o treime din total, urmată de Israel cu 16-17%, Italia - 11-12%, SUA - 7-8% și Germania și Marea Britanie cu câte circa 5%.

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în dolari SUA le-a revenit ponderea principală de circa 50%, urmate de transferurile în euro – 41-41% și cele în ruble rusești – aproximativ 8%.

Banca Națională atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri unilaterale, precum:

  • transferurile locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (reprezentanțele instituțiilor financiare internaționale, organizații internaționale, reprezentanțele agenților economici străini) din Republica Moldova (0.9 la sută din totalul transferurilor);
  • transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova (1.5 la sută din totalul transferurilor prin sistemele de remitere de bani);
  • pensii (sociale și alimentare) și indemnizații (0.2 la sută din totalul transferurilor).

Transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din Moldova includ și transferurile persoanelor fizice efectuate prin intermediul oficiilor poștale ale ÎS Poșta Moldovei (decontate prin bănci), atât prin sistemele de remitere de bani, cât și mandatele poștale.



Oportunitati