Moody’s: Ratingul Moldovei ar putea fi redus dacă autoritățile nu vor continua reformele

shadow
Luni, 22.01.2018 22:29   2665
Agenția Internațională de Rating Financiar Moody’s anunță că ratingul de credit al Moldovei rămâne același (B3 stabil) și reflectă puterea economică scăzută, instituțiile slabe și vulnerabilitatea sa la șocuri externe

În raportul "Government of Moldova - B3 stable, Annual credit analysis", Moody's se așteaptă ca economia Moldovei să crească cu aproximativ 3,5% în 2018, similar cu anul precedent. Pe termen mediu, Moody's prognozează o rată de creștere de aproximativ 4%.

Creșterea remitențelor mai susține economia Moldovei

Potrivit agenției în 2017, cererea internă a fost susținută de creșterea remitențelor pe fondul unei reveniri mai puternice în Rusia și Europa.

Acest lucru a condus, de asemenea, la creșterea importurilor și la o contribuție negativă globală la creșterea a exporturilor nete. Pe termen mediu, se preconizează o rată de creștere de aproximativ 4%, se arată în raportul Moody's.

Citiți și:

Cum politicienii ”umflă” ratingul Moody’s pentru Republica Moldova

Moody's a schimbat ultima dată un an în urmă perspectiva ratingului obligațiunilor guvernamentale ale Republicii Moldova în urmă cu un an, de la negativ la stabil și a confirmat ratingul B3 al țării.

"Perspectivele de creștere moderată și volatilă ale Moldovei sunt legate de vulnerabilitatea sectorului agricol la șocurile legate de vreme, concentrarea ridicată a exporturilor și dependența puternică a economiei de remitențele din străinătate", a declarat Daniela Re Fraschini, vicepreședinte adjunct al Moody's, analist și autor al raportului.

Advertisement

Ratingul Moldovei rămâne stabil la categoria speculativ

"O provocare majoră cu care se confruntă Moldova este trecerea economiei de la dependența de remitențe în susținerea consumului intern, care a alimentat o mare parte a creșterii bazate pe cererea internă înainte de 2009, spre un model de creștere bazat pe investiții în dezvoltarea producției de bunuri și a industriilor exportatoare de servicii", susține expertul de la Moody's

Agenția constată că Moldova înregistrează o slabă rată a indicatorilor de guvernare la nivel mondial, indicatorii cantitativi utilizați de Moody's în evaluarea forței instituționale. Țara se apreciază în mod deosebit în controlul corupției și este poziționată în cel de-al 9-lea percentil din universul evaluat de Moody's, în scădere de la nivelul scăzut de 13 percentile acum un an.

Punctele forte ale ratingului de credit al țării includ povara datoriilor relativ scăzută, deși în creștere, și costurile scăzute de îndatorare, ca urmare a dependenței de finanțarea internațională predominant concesională. De asemenea, Moldova este susceptibilă doar la un risc de eveniment în fiecare categorie de risc de lichiditate politic, bancar, extern și guvernamental.

Moody's estimează că deficitul bugetar va crește până la 3% din PIB în 2017 de la 2,1% în 2016, "în linii mari în conformitate cu bugetul revizuit aprobat în octombrie 2017" (de fapt în decembrie 2017 n.r.). Cu toate acestea, pe baza execuției bugetare pentru primele 11 luni ale anului 2017, deficitul ar putea fi mai mic decât se preconizează. Se estimează că deficitul public general va sta la 2,9% din PIB în 2018.

Riscurile pentru Moldova

Presiunea exercitată asupra ratingului suveran al Republicii Moldova ar putea apărea dacă riscurile contingente ale răspunderii reprezentate de sistemul bancar slab al țării s-ar diminua în mod semnificativ sau noul cadru de rezoluție se dovedește a fi suficient de robust pentru a evita datoriile suplimentare în bilanțul guvernului.

În schimb, ratingul guvernului moldovean ar putea fi redus dacă autoritățile nu vor continua reformele asociate cu programul Fondului Monetar Internațional (FMI). De asemenea, ar fi negativ dacă efortul de consolidare fiscală pe termen mediu nu reușește, a concluzionat agenția de rating.

Economia Moldovei a crescut în termeni reali cu 5.4% în termeni reali în al treilea trimestru al anului 2017, în principal pe fondul performanțelor de succes în sectorul agricol și al creșterii consumului, au arătat cele mai recente date disponibile statistice al țării.

În decembrie, FMI a decis să pună la dispoziția Republicii Moldova alte 22 de milioane de dolari în cadrul acordului actual de finanțare pe trei ani.

Moldova a primit deja de la FMI un total de 57,5 milioane de dolari în două tranșe, în cadrul facilității de credit de trei ani, de 183,1 milioane USD, aprobată în noiembrie 2016.

Citiți și:

FMI ne dă bani, dar cere control ferm asupra cheltuielilor și soluționarea problemelor băncilor mari



Oportunitati