Cu cât au crescut pensiile în 2017 și cine primește cele mai mari pensii din Moldova

shadow
Luni, 22.01.2018 07:40   3177
La începutul acestui an mărimea medie a pensiei În Republica Moldova este de 1.527 de lei, în creștere cu 275 lei, sau cu circa 20% față de un an în urmă.

Datele Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) din Moldova, arată că în comparație cu 2016, când mărimea unei pensii medii a crescut cu doar 100 lei sau 7,8%, apoi în 2017, mărimea acestei plăți sociale s-a majorat de 2,7 ori mai rapid.

Mărimea medie a pensiei este cu circa 500 de lei mai mică decât nivelul coșului de consum

Chiar și așa mărimea medie a pensiei este cu circa 500 de lei mai mică decât nivelul coșului de consum și în plus nu confirmă promisiunile făcute la premierul Pavel Filip privind o creștere de la 35% la aproape de două ori a mărimii medii a unei pensii.

Datele CNAS denotă și o creștere cu circa 25.000 a numărului de pensionari, astfel încât la începutul anului 2018, în Republica Moldova erau întregistrați peste 716.000 de pensionari.

Creșterea mărimii pensiei a fost însă neuniformă și nu a eliminat inegalitățile din sistem. Astfel pentru circa 533.000 de beneficiari (74,4% din total) care primesc pensia pentru limită de vârstă, mărimea medie s-a majorat cu 156 lei, adică cu 12%: de la 1.301 lei la 1.457 lei. Ţinând cont de rata inflației de peste 7%, apoi creșterea este de doar 5%, adică comparabilă cu cea din 2016.

Citiți și:

Reforma pensiilor: Curtea Constituțională creează precedente periculoase

Alți 125.549 de beneficiari (circa 17,5% din total) primesc pensii de dizabilitate, mărimea medie a căreia a crescut în 2017 cu aproape 13% până la 1.149 lei.

La aceștia pot fi adăugați și aproape 13.000 (1,8%) de beneficiari de pensii de urmaș, care primesc 755 de lei, ceea ce este cu 12,6% mai mult decât un an în urmă.

Advertisement

Cele trei categorii enumerate reprezintă aproape 94% din beneficiarii de pensii, și la ei aceasta a crescut sub media pe țară, indicată de CNAS.

O categorie nouă de beneficiari: de pensii anticipate pentru limită de vârstă

Rezultă că de o creștere mai mare de 20-30% au beneficiat cei care și în trecut aveau pensii mai mari. Dar nici la restul categoriilor ce apar în datele CNAS nu a crescut atât de semnificativ mărimea pensiei.

Persoanele care primesc pensii mai mari, potrivit datelor CNAS, nu sunt atât de multe. Este vorba despre pensia unor categorii de anagajați din aviația civilă - 598 de persoane care ridică lunar o pensie, în medie de 7.437 de lei. Participanții la lichidarea avariei de la Cernobâl, peste 1.800 de persoane, primesc puțin peste trei mii de lei.

În același timp în datele CNAS apare o categorie nouă de beneficiari - de pensii anticipate pentru limită de vârstă. Ei sunt 8.377 la număr și beneficiază de o pensie medie de 2.793 de lei, cu 80% mai mare decât pensia medie pe țară.

De ce pensia judecătorilor va crește cu 2.080 de lei, în 2018

Nu apar nici cei 281 de judecători care în 2018, ar urma să primească în mediu o pensie de peste 17.060 de lei, cu aproape 2.080 de lei mai mare decât în 2017.

Creșterea cu circa 14% a pensiei medii pentru magistrați este explicată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prin faptul că "actualizarea mărimii pensiei, care conform normelor legale se recalculează ținînd cont de creșterea salariilor judecătorilor în exercițiu".

"Cheltuielile pentru plata acestei categorii de pensii se finanțează a câte 50% din resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat și din transferurile de la bugetul de stat", se arată în nota de argumentare a proiectului de Lege a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2018.

Cine vrea să compromită reforma pensiilor

De notat că expertul belgian Martin Hutsebaut susține într-un studiu dedicat reformei pensiilor din Moldova că unele categorii de persoane ce pierd din facilitățile anterioare la pensionare au inițiat acțiuni ce pun în pericol reforma pensiilor. E cazul judecătorilor, care vor să se pensioneze în condiții speciale, nu ca toți angajații.

"Se consideră contraproductive ultimele evoluții ale hotărârii Curții Constituționale de a considera nule schimbările conform cărora judecătorii se pensionează în condiții generale. Acest lucru poate servi drept precedent pentru alte categorii de lucrători și poate submina în cele din urmă progresul reformei", constată specialistul din Belgia.

De notat că astfel de faclități beneficiază mai multe categorii de funcționari, polițiști, militari, piloți sau procurori.

Anterior fostul Ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a promis o transparență și o echitate în sistemul pensiilor.

Citiți și:

Reforma sistemului de pensii. Autoritățile promit pensii mai mari, dar și o bătrânețe activăOportunitati