Andrian Candu: Moldova ar putea cere despăgubiri de miliarde dolari de la Rusia

shadow
Sâmbătă, 20.01.2018 06:00   4390
Președintele Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu susține într-un interviu pentru publicația letonă Latvijas Avize că militarii ruși din Transnistria sunt forțe de ocupație.

"Noi credem că cei aproximativ 2.000 de militari ruși din Transnistria sunt forțe de ocupație. Ei fac exerciții comune cu așa-zisa armată transnistreană.

Trupele rusești creează riscuri de securitate, deoarece este o prezență militară ilegală, precum este și armata rusă din Abhazia, Osetia de Sud și estul Ucrainei. Ne străduim să vorbim despre prezența ilegală a forțelor rusești în Transnistria la nivel internațional și sperăm că această problemă va ajunge și în vizorul ONU", afirmă Andrian Candu în interviul plasat la rubrica Kaujas Lauks (câmpul de luptă).

Advertisement

Președintele Parlamentului susține că Rusia a încălcat legislația internațională. "Ne gândim să angajăm o firmă de avocatură internațională pentru a calcula pierderile provocate de prezența rusă în Transnistria timp de 25 de ani. Pretențiile ar putea să se ridice la miliarde de dolari", .

Ziaristul leton la întrebat pe speaker dacă Republica Moldova ia în considerare, de asemenea, posibilitatea de a calcula și prejudiciile provocate de ocupația sovietice și a cere plata acestora de către Rusia.

"Aceasta poate fi o problemă delicată. Societatea moldovenească,nu este gata încă, având în vedere și disensiunile interne. Nu putem învinovăți complet ocupația sovietică. Este adevărat, poporul nostru, de asemenea, a suferit de pe urma deportărilor, foametei și altor crime comise de autoritățile comuniste. Poate într-o zi, vom crea o astfel de comisie pentru a calcula reparații", a precizat Andrian Candu.

Citiți și:

Legile lui Candu, contra legilor lui Dodon Oportunitati