Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 7 martie are loc adunarea acționarilor Michailides Tobacco Moldova S.A.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • 21 martie este ultima zi când Energocom S.A. primește oferte pentru servicii de audit în anul 2018.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Cum parteneriatele pentru arenda terenurilor agricole au contribuit la furtul miliardului

1
 • Un apartament mic în suburbia Pilton, Edinburgh, găzduia sute de SLP, inclusiv celebra Fortuna LP
  Foto: afp.com
Vineri, 19.01.2018 05:45   974
În „furtul miliardului” descoperit în 2014 în Republica Moldova s-au folosit multe scheme semilegale și ilegale, între care și așa-numitele Scottish Limited Partnerships (SLPs) - Parteneriate Limitate Scoțiene.

Primele parteneriate de tip SLP au fost înființate în Scoția un secol în urmă (1907), când au fost folosite pe scară largă pentru a înregistra contracte de arendă a terenurilor agricole, dar astăzi bandele de crimă organizată și politicienii corupți din estul Europei fac uz de ele pentru spălarea de bani, se arată într-o analiză AFP.

Așa s-a ajuns că un mic apartament din suburbia Pilton din Edinburgh s-a dovedit a fi casă la sute de SLP-uri, inclusiv Fortuna United, parte a unui furt de un miliard de dolari, care a afectat economia Moldovei în 2014.

"Este un fel de nebunie", constată Ben Cowdock, expert pe SLP la Transparency International.

„În schema folosită pentru spălarea banilor din Moldova s-au folosit peste 100 de astfel de parteneriate limitate. Unele au cumpărat acțiuni la bănci, chiar pachetul majoritar, pentru ca ulterior băncile preluate astfel să ofere credite, în condiții dubioase, unor firme controlate de aceleași persoane”, susține expertul.

Până în anul trecut, SLP puteau deține active și puteau împrumuta bani, la fel ca o persoană fizică. Ele se puteau înregistra ca parteneriat a două societăți-mamă, fără obligația de a dezvălui persoanele care se află în spatele lor.

În consecință, numărul parteneriatelor a explodat în ultimii ani. Parteneriatele limitate au fost folosite în alte scheme cunoscute de spălare a banilor din Rusia și Azerbaidjan, ambele descrise în detaliu în investigațiile jurnaliștilor de la OCCRP, RISE Moldova, RISE Project din România etc.

În ianuarie, o altă anchetă, condusă de postul de televiziunea Al Jazeera și cotidianul scoțian The Herald, a descoperit că parteneriatele limitate au fost folosite și de asociați ai fostului președinte ucrainean Victor Ianukovici. Este vorba de un scandal financiar de peste 1,5 miliarde de dolari.

„Știm că parteneriatele limitate sunt între timp un element fix în multe scheme de spălare a banilor”, a recunoscut purtătorul de cuvânt la Agenției pentru Combaterea Crimei din Regatul Unit. Pentru că „ce le face atractive pentru tranzacții legale, le face atractive și pentru tranzacții ilegale”.

Ben Cowdock de la Transparency International atrage atenția că dacă în 2009 erau înregistrare 612 parteneriate limitate, în 2015 numărul lor crescuse la peste 5.000.

În 2016, 70% din parteneriate erau controlate de companii anonime din paradise fiscale ca insulele Belize, Seychelle și Dominica. Anul trecut, guvernul britanic a schimbat legea, obligând parteneriatale să precizeze indentitatea „propietarilor importanți”. Dar cele mai multe au ignorat noile reglamentări.

"Dacă sunteți înclinat să spălați banii, este totuși un instrument atractiv, deoarece este ieftin și de unică folosință. Or puteți să transmiteți informații false și apoi să vă spălați banii înainte ca cineva să observe", afirmă Cowdock. 

Companies House, o agenție guvernamentală britanică ce se ocupă de înregistrarea companiilor, a declarat că guvernul "ia în considerare dacă este necesară o acțiune suplimentară pentru a împiedica folosirea parteneriatelor limitate pentru activități ilegale".print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close