Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Cum parteneriatele pentru arenda terenurilor agricole au contribuit la furtul miliardului

1
 • Un apartament mic în suburbia Pilton, Edinburgh, găzduia sute de SLP, inclusiv celebra Fortuna LP
  Foto: afp.com
Vineri, 19.01.2018 05:45   1044
În „furtul miliardului” descoperit în 2014 în Republica Moldova s-au folosit multe scheme semilegale și ilegale, între care și așa-numitele Scottish Limited Partnerships (SLPs) - Parteneriate Limitate Scoțiene.

Primele parteneriate de tip SLP au fost înființate în Scoția un secol în urmă (1907), când au fost folosite pe scară largă pentru a înregistra contracte de arendă a terenurilor agricole, dar astăzi bandele de crimă organizată și politicienii corupți din estul Europei fac uz de ele pentru spălarea de bani, se arată într-o analiză AFP.

Așa s-a ajuns că un mic apartament din suburbia Pilton din Edinburgh s-a dovedit a fi casă la sute de SLP-uri, inclusiv Fortuna United, parte a unui furt de un miliard de dolari, care a afectat economia Moldovei în 2014.

"Este un fel de nebunie", constată Ben Cowdock, expert pe SLP la Transparency International.

„În schema folosită pentru spălarea banilor din Moldova s-au folosit peste 100 de astfel de parteneriate limitate. Unele au cumpărat acțiuni la bănci, chiar pachetul majoritar, pentru ca ulterior băncile preluate astfel să ofere credite, în condiții dubioase, unor firme controlate de aceleași persoane”, susține expertul.

Până în anul trecut, SLP puteau deține active și puteau împrumuta bani, la fel ca o persoană fizică. Ele se puteau înregistra ca parteneriat a două societăți-mamă, fără obligația de a dezvălui persoanele care se află în spatele lor.

În consecință, numărul parteneriatelor a explodat în ultimii ani. Parteneriatele limitate au fost folosite în alte scheme cunoscute de spălare a banilor din Rusia și Azerbaidjan, ambele descrise în detaliu în investigațiile jurnaliștilor de la OCCRP, RISE Moldova, RISE Project din România etc.

În ianuarie, o altă anchetă, condusă de postul de televiziunea Al Jazeera și cotidianul scoțian The Herald, a descoperit că parteneriatele limitate au fost folosite și de asociați ai fostului președinte ucrainean Victor Ianukovici. Este vorba de un scandal financiar de peste 1,5 miliarde de dolari.

„Știm că parteneriatele limitate sunt între timp un element fix în multe scheme de spălare a banilor”, a recunoscut purtătorul de cuvânt la Agenției pentru Combaterea Crimei din Regatul Unit. Pentru că „ce le face atractive pentru tranzacții legale, le face atractive și pentru tranzacții ilegale”.

Ben Cowdock de la Transparency International atrage atenția că dacă în 2009 erau înregistrare 612 parteneriate limitate, în 2015 numărul lor crescuse la peste 5.000.

În 2016, 70% din parteneriate erau controlate de companii anonime din paradise fiscale ca insulele Belize, Seychelle și Dominica. Anul trecut, guvernul britanic a schimbat legea, obligând parteneriatale să precizeze indentitatea „propietarilor importanți”. Dar cele mai multe au ignorat noile reglamentări.

"Dacă sunteți înclinat să spălați banii, este totuși un instrument atractiv, deoarece este ieftin și de unică folosință. Or puteți să transmiteți informații false și apoi să vă spălați banii înainte ca cineva să observe", afirmă Cowdock. 

Companies House, o agenție guvernamentală britanică ce se ocupă de înregistrarea companiilor, a declarat că guvernul "ia în considerare dacă este necesară o acțiune suplimentară pentru a împiedica folosirea parteneriatelor limitate pentru activități ilegale".print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close