Păzea! Guvernul se teme că Moldovagaz nu va putea asigura țara cu gaze. Ce soluții a găsit

shadow
Vineri, 19.01.2018 05:06   2223
Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) vrea să urgenteze construcția conductei de gaze Ungheni-Chișinău, care după o serie de amânări este planificată să fie gata abia la finele anului 2019.

Astfel MEI propune modificarea și completarea Legii privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes național de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău, adoptate în iulie 2017.

Moldovagaz nu poate garanta siguranța aprovizionării cu gaze după 2019

Prin acest document au fost declarate de utilitate publică lucrările de interes național de construcție a conductei, reglementate obiectele exproprierii, stabilită autoritatea responsabilă de promovarea procedurii de expropriere a terenurilor pe care vor  fi construite instalații ce fac parte din infrastructura conductei, inclusiv sursa de finanțare a despăgubirilor.

Ministerul Economiei consideră că aceste prevederi sunt însă insuficiente pentru urgentarea/facilitarea procesului de construcție a conductei de transport gaze Ungheni-Chișinău.

Citiți și:

Moldova poate rămâne fără gazele din Rusia

De ce cel mai important proiect pentru Moldova este utilizat la doar 0,2% din capacitate

Totodată MEI susține că "elaborarea actului este determinată/condiționată, atât de nesiguranța continuării aprovizionării cu gaze naturale prin intermediul Moldovagaz după anul 2019, fapt care stabilește necesitatea finalizării lucrărilor de construcție și operaționalizarea transportului de gaze naturale prin noua conductă Ungheni-Chișinău până la finele anului respectiv, cât și de expunerea la privatizare a Vestmoldtransgaz ca complex patrimonial unic". 

O nouă procedură de expropriere

În consecință propune ca în acest caz procedura de expropriere să nu fie efectuată în conformitate cu prevederile actuale ale Legii exproprierii pentru cauză de utilitate publică, ci printr-o procedură specială detaliată într-o Anexă ce urmează a fi inclusă în această lege.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Energetica și industria   Legislația și reglementările   Piața funciară  

Advertisement

Oportunitati