În ce investește Moldovagaz miliardele încasate de la consumatori

shadow
Luni, 22.01.2018 04:51   4728
Un grup de experți în domeniul energetic consideră că există premise pentru revizuirea în scădere cu 30% a tarifului actual la gazele naturale și au solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) organizarea unei ședințe publice pentru examinarea acestei oportunități,

Consumatorii casnici achită în prezent pentru o mie de metri cubi de gaze naturale circa 6.600 lei, inclusiv TVA (8%). Potrivit estimărilor experților, tariful ar trebui să fie micșorat până la 4.200 lei, susține expertul Sergiu Ungureanu.

Experții spun că tarifele trebuie să scadă, ANRE susține că nu sunt premise

„În tariful la gazele naturale este inclus costul de import al gazelor naturale de 4.194 de lei, asta este conform datelor oficiale. Dacă ne referim la costul mediu al gazelor naturale din 2016, acesta a fost de 3.887 de lei, iar în 2017 acest indicator este și mai mic – de 2.997 de lei, cu aproape 30 la sută mai puțin decât ceea ce este inclus în tarif. Deci costul de import al gazelor este mai mic decât cel care este inclus în tarif, iar diferența aceasta o achită consumatorii”, a declarat expertul Sergiu Ungureanu.

Citiți și:

Gazul de import s-a ieftinit cu 30%, dar pentru consumatori cu 3,6%

Ce va fi cu tarifele la energia electrică în anul 2018

Sergiu Tofilat, expert la organizația WatchDog, a afirmat că, încă un an în urmă, ANRE trebuia să recurgă la revizuirea în scădere a tarifului la gazele naturale, iar din cauza acestei tergiversări, consumatorii au achitat nejustificat în 2017 peste un miliard de lei. 

Pe de altă parte, ofițerul de presă al ANRE, Galina Sănduță, a declarat pentru Radio Moldova Actualități că regulatorul aplică principiile europene de reglementare a tarifelor și prețurilor la resursele energetice, inclusiv la gaze.

Advertisement

„Aceste principii sunt reflectate în Legea cu privire la gazele naturale, elaborată cu suportul experților secretariatului comunității energetice și adoptată în mai 2016. Astfel, prețurile și tarifele reglementate în sectorul gazelor naturale se determină anual de către întreprinderile din sector în conformitate cu metodologia aprobată de ANRE”, a menționat Galina Sănduță.

Unde a dispărut peste un miliard de lei

De notat că potrivit datelor ANRE în prima jumătate a anului 2017 prețul mediu de import a gazelor naturale s-a diminuat cu 26%, față de aceeași perioadă a anului 2016. În același timp pentru consumatori tariful s-a redus doar cu 3,6%.

În pofida profiturilor uriașe încasate de Moldovagaz, ca urmare a acestor diferențe de preț  investițiile acesteia au fost concentrate pe achiziții de calculatoare, softuri și rafturi pentru stocarea bazei de date.

Tarif în vigoare din februarie 2016

Tarifele actuale sunt în vigoare din 1 februarie 2016. Astfel pentru consumatorii casnici, pentru un consum lunar de până la 30 metri cubi (inclusiv) la un apartament (casă) tariful este de 5.892 lei/1000 metri cubi (fără TVA); iar pentru un consum lunar de peste 30 metri cubi la un apartament (casă) de 6.138 lei/1000 metri cubi (fără TVA). Cu TVA de 8% tariful trece de 6.600 lei.

În același timp, tariful pentru gazele furnizate centralelor termoelectrice este de 5.000 lei pentru o mie de metri cubi.

Pe seama populației revine circa o treime din consumul de gaze, iar pe seama CET-urilor - circa 42%.

La stabilirea tarifelor la metan, ANRE a luat în calcul un preț estimativ de achiziție a gazelor pentru anul 2016 în mărime de 199,72 dolari pentru 1.000 metri cubi și un curs de schimb de 21 lei pentru un dolar.

De atunci prețul de import al gazelor naturale s-a diminuat cu peste 20%, iar cursul de schimb al leului s-a apreciat în medie cu circa 17%.

Citiți și:

Ce va fi cu tarifele la energia electrică în anul 2018



Oportunitati