Gas Natural Fenosa: Unele grupuri și-au exprimat interesul de a cumpăra activele din Moldova

shadow
Joi, 18.01.2018 16:59   1151
Grupul Gas Natural Fenosa susține că nu a vândut întreprinderile sale din Republica Moldova, dar confirmă interesul unor grupuri pentru activele de aici.

Reacția vine după apariția în presa din Spania a informațiilor precum că activele din Moldova sunt de vânzare și se cere un preț de 500 de milioane de euro. 

Compania și-a consolidat situația sa operativă

"În ultimii ani, odată ce compania și-a consolidat situația sa operativă și financiară, în mass media au fost difuzate mai multe informații despre presupusul interes al diferitor grupuri internaționale de a achiziționa întreprinderile din Moldova.

Este adevărat că unele grupuri au contactat Gas Natural Fenosa și și-au exprimat interesul inițial de a cumpăra cele două întreprinderi din țara noastră, inclusiv unele le-au și vizitat.

Gas Natural Fenosa și-a menținut interesul său în Moldova, deși această regiune nu se regăsește printre ariile sale strategice, unde grupul își dezvoltă afacerea sa integrală în gaz și electricitate.

De asemenea trebuie să recunoaștem, că stabilitatea climatului de afaceri și respectarea cadrului legal în vigoare, sunt esențiale pentru a menține atractivă o țară pentru oricare investitor internațional.

Advertisement

În acest sens Gas Natural Fenosa a inițiat în luna august 2015 un proces de arbitraj internațional contra Republicii Moldova din cauza acumulării devierilor financiare netransferate în tarif (82 milioane de euro). În luna mai 2017 a prezentat o reclamație Comunității Energetice împotriva țării noastre, din cauza deciziilor unilaterale și controversate luate de către autoritățile energetice prin care anulează, de facto,

Aranjamentul pentru regularizarea recuperării devierilor tarifare semnat anterior cu guvernul Republicii Moldova pentru a soluționa problema devierilor, încălcând, astfel, angajamentele asumate în acesta. În consecință Comunitatea Energetică în noiembrie 2017 a deschis o cauză preliminară de soluționare a litigiilor.

Gas Natural Fenosa își dorește un dialog constructiv care ar permite găsirea unor soluții de comun acord pentru restabilirea încrederii și credibilității în autoritățile moldovenești", se arată în comunicatul Grupului Grupului.

Grupul analizează posibilitatea unei plecări

De notat că la finele anului trecut s-au întețit zvonurile că activele din Moldova ale Gas Natural Fenosa ar fi de vânzare. 

La începutul lunii noiembrie 2017, directorul executiv al Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca a comentat informațiile despre o posibilă retragere din Moldova susținând că „această țară și alte zone geografice în care suntem fac obiectul rezidual unei analize“ pentru a vedea dacă ele pot fi obiectul unei „dezinvestiții“.

"Am analizat activele din Moldova sau din Columbia, dar nu am ajuns la un acord cu nimeni", a spus Villaseca, citat de La Vanguardia.

Villaseca a asigurat că în februarie 2018 va fi prezentat noul plan strategic pentru perioada 2018-2020 unde vor fi prezentate domeniiile pe care se vor concentra investițiile Gas Natural Fenosa.Oportunitati