Cum milioanele de la Aeroport au „zburat” la administrația președinției Rusiei [SONDAJ]

shadow
Vineri, 26.01.2018 14:20   24604
În cei aproape șase ani de când în Republica Moldova se realizează parteneriate publice-private (PPP) au fost semnate în total 76 de contracte (nouă la nivel central și 67 la nivel local), de la medicină la utilități, evacuarea deșeurilor la aeroport, fiind asumate investiții de circa 9,6 miliarde lei.

Cel mai ambițios și costisitor proiect de parteneriat public-privat este concesionarea pe 30 august 2013 a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), pentru o perioadă de 49 ani de societatea Avia Invest SRL. Valoarea investițiilor planificate - 244,2 milioane de euro și are ca obiectiv modernizarea serviciilor aeroportuare în trei etape.

Concesionarea Aeroportului și interese de grup

Proiectul a fost promovat și aprobat în grabă de către Guvern în condiții de netransparență și fără a respecta condițiile legale, iar specialiștii Centrului Național Anticorupție (CNA) au avut doar două ore pentru a elabora un Raport de expertiză anticorupție (REA). 

CNA: “Urgența promovării proiectului denotă riscul desfășurării unei proceduri netransparente de selectare bazate pe criterii și condiții care nu sunt obiectiv justificate ci dictate de anumite interese de grup”.

Printre riscurile menționate de CNA sunt cel de prejudiciere a bugetului statului, or conform proiectului - riscurile aferente realizări concesiunii vor fi partajate între părțile contractante. În plus, proiectul nu făcea referire la datoriile și creanțele Aeroportului, deoarece acestea nu fac parte din obiectul concesiunii.

În patru ani au fost date în exploatare lucrări de 47,7 milioane euro

Cât despre îndeplinirea angajamentelor investiționale de către Avia Invest SRL, acestea potrivit Agenției Proprietății Publice sunt executate la timp și în volumele asumate. Astfel, pentru prima etapă, de la 30 august 2013 până pe 30 august 2015 au fost prevăzute investiții de 45,1 milioane euro, care urmau să fie direcționate în lucrări de extindere a terminalului, construcția parcării auto, modernizare pistei de decolare și a peronului, sistemului de iluminare, sistemului de drenaj etc.

Potrivit APP, Avia Invest a îndeplinit cu brio planul de investiții pentru prima etapă, iar Comisia de monitorizare a examinat și a acceptat investiții în valoare de 46,34 milioane euro, adică cu un milion de euro mai mult, decât s-a planificat. Grosul investițiilor de 33,56 milioane euro au fost efectuate în modernizarea pistei, iluminarea aerodromului etc. Alte 6,1 milioane euro au fost în reabilitarea și extinderea terminalului, iar 6,58 milioane euro în parcarea auto.

Cât despre investițiile efectuate în total cei patru ani de la startul parteneriatului, exministrul Economiei și Infrastructurii Octavian Calmâc, în prezent consilierul premierului Filip, spunea în noiembrie 2017, că o Comisie de monitorizare urmează încă să facă evaluările.

Anterior această Comisie a constatat că în total până pe 31 decembrie 2016 în Aeroport au fost efectuate investiții de 61,78 milioane de euro. În același timp valoarea lucrărilor date în exploatare în patru ani de PPP, până pe 25 august 2017 este estimată la doar 47,7 milioane euro.

Milioanele de la Aeroport au „zburat” la administrația președinției Rusiei

În același timp, pe parcursul perioadei de implementare a proiectului au existat mai multe suspiciuni privind sursa de finanțare a lucrărilor de modernizare, cât și asupra faptului că banii încasați de Avia Invest pentru diverse servicii aeroportuare sunt scoși din țară.

În martie 2015, Procuratura Anticorupție (ordonanța a fost semnată de procurora Adriana Bețișor), a inițiat o urmărire penală pe abuzul în serviciu, comis în anii 2013-2015, de conducerea Avia Invest SRL, care a provocat companiei prejudicii în proporții deosebit de mari.

Potrivit unui dosar examinat în aprilie 2016 de Judecătoria Buiucani din Chișinău, procurorii au depistat că factori de decizie de la Avia Invest SRL, „folosind situația de serviciu în interes material și personal (…), au transferat fictiv o parte din profitul întreprinderii companiilor afiliate, prin ce au cauzat daune în proporții deosebit de mari intereselor publice și/sau drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice și juridice”.

Advertisement

Schema de operare

Schema a fost simplă. În anii 2013-2015, întreprinderea de stat Air Moldova a transferat pe conturile Avia Invest 256,1 milioane lei drept plată pentru deservirea solului și plata pentru taxa de modernizare. Avia Invest însă, invocând plata pentru diverse servicii și mărfuri a transferat banii la alte companii afiliate lui Ilan Shor, președintele Consiliului de Administrație al Avia Invest. Majoritatea operațiunilor au avut loc în perioada decembrie 2014-martie 2015.

Una din schemele prin care banii plătiți pentru serviciile aeroportuare au ajuns în Rusia și alte părți 

De exemplu, în perioada 27 decembrie 2014-30 martie 2015, Avia Invest transferă în calitate de împrumut firmei Nobil Air SRL suma de 109,6 milioane lei. Banii ajung însă sub formă de credit la Airklassika Group, care îi convertește în dolari și îi transferă deja pe contul Întreprinderii Unitare Federale de Stat „Центр финансового и правового обеспечения” (Centrul de asigurare juridică și financiară traducere din rusă) a Administrației Președintelui Federației Ruse.

În aceeași perioadă pe conturile întreprinderii din Rusia mai ajung și alte sume, aplicând aceeași schemă. Astfel în perioada 16 decembrie 2014-30 martie 2015, Avia Invest transferă la contul Moldclassica International circa 67,7 milioane de lei - ca returnare a împrumutului.

Moldclassica International transferă banii firmei Dufremol SRL, ca plată pentru marfa duty-free. Ultima utilizează o parte din banii primiți pentru procurarea mărfii, iar 8,25 milioane lei îi transferă pe contul Airklassika Group, care îi convertește în dolari și o transferă pe contul întreprinderii „Центр финансового и правового обеспечения”.

Procurorii au mai depistat că mijloace financiare în valoare totală de 4,1 milioane de dolari și șase milioane de euro, care provin de la Air Moldova ca plată pentru achitarea taxei de deservire a solului și taxei de modernizare, au fost externalizate de către factorii de decizie ai Avia Invest prin intermediul societății Aviaconsulting, către compania Stanlex Impex LP din Marea Britanie. Aceasta a fost dizolvată însă în aprilie 2016.

Avia Invest învinge Procuratura

Directorul Avia Invest, Petru Jardan a depus o plângere la Procuratura Anticorupție și a cerut procurorului Adriana Bețișor să anuleze ordonanța din 13 mai 2015 de începere a urmăririi penale.

În martie 2016, atât procurorul pe caz Adriana Bețișor, cât și Adrian Popenco, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție au respins cererile șefului Avia Invest.

Ulterior, Jardan a cerut în instanță anularea ordonanței de urmărire penală cu dispunerea încetării urmăririi penale pe motiv că nu există faptul infracțiunii.

Potrivit demersului avocaților „la efectuarea operațiunilor comerciale și bancare, factorii de decizie au respectat întocmai prevederile legislației în vigoare, acționând concomitent în limitele competenței sale prevăzute de contractele individuale de muncă și Regulamentele interne ale SRL Avia Invest”.

Un alt argument folosit de avocați în cererea lor este faptul că, anterior, instanțele din Moldova au respins cererile depuse de un grup de deputați, care au cerut anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

Instanța a decis că „toate operațiunile, acțiunile și tranzacțiile efectuate de factorii de decizie din cadrul SRL Avia Invest pe perioada anilor 2013-2015, sunt conforme scopurilor și intereselor corporative întreprinderii, excluzându-se în așa fel cum că persoanele cu funcție de răspundere ar fi avut vreun interes personal sau au acționat în interesele persoanelor terțe și în detrimentul companiei”.

În iunie 2016, Procuratura Anticorupție a clasat cauza penală, drept motiv invocându-se încheierea instanței. Or, potrivit alin. 6 a art. 313 Cod de procedura penala, încheierea judecătorului de instructie este irevocabila, în particular nu se supune nici unei cai de atac.

Cine sunt beneficiarii

În același timp în patru ani, de când a luat în concesiune Aeroportul, firma Avia Invest SRL și-a schimbat de câteva ori proprietarii. La fel s-au schimbat și beneficiarii. Cel mai recent acționar majoritar este Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, cu 95%, iar singurul fondator al companiei care mai amintește direct de legătura cu Rusia, Habarovski Aeroport (Aeroportul Habarovsk), deține doar 5% din capitalul social.

Înființată pe 19 august 2016, compania cipriotă are un singur fondator - Modris Karklinsh, un moscovit în vârstă de 63 de ani. Despre Karklinsh nu există multe informații, dar la începutul acestui an el a fondat la Chișinău, împreună cu bulgarul Tenev Marin Mihov, firma Euro Partners Consulting SRL. Adresa juridică este aceeași ca și la Avia Invest – bulevardul Dacia 80/3.

Cei doi se intersectează și la o altă companie - TB Team Management LLP din Marea Britanie, care până în anul 2016 a fost acționarul Komaksavia din Moscova, firmă care, până în septembrie 2016, a fost deținătoarea cotei majoritare la Avia Invest.

Din mai 2016, Modris Karklinsh este administrator la Komaksavia din Moscova. La începutul anului 2017 bulgarul Tenev Marin Mihov devine unicul asociat la TB Team Management LLP din Marea Britanie, care anterior a avut doi fondatori din zone offshore: Valtara AVV, din Aruba, și Dylox United Ltd, din Insulele Virgine Britanice (BVI).

Fiind întrebat despre originea investițiilor în aeroport, Octavian Calmâc, Ministrul Economiei și Infrastructurii a declarat: "Pentru noi nu contează atât de mult de unde vin banii și cine sunt beneficiarii. Principalul este că lucrările de modernizare avansează". Şi managerul Avia Invest nu a dorit să explice de unde vin investițiile în Aeroport.

Parteneriatele public-private din Moldova

De notat că din cele 76 de contracte de parteneriat public-privat, niciunul încă nu a fost finalizat, iar în cazul a nouă deja au fost inițiate proceduri de suspendare sau reziliere. În câteva cazuri parteneriatele au rezultat cu dosare penale de evaziune și fraude de milioane lei.

Despre PPP la serviciile de canalizare din municipiul Bălți citiți investigațiaCanalizarea Offshore din Bălți

O analiză a situației reale a stadiului de realizare a tuturor PPP nu există, pentru că potrivit Agenției Proprietății Publice (APP) fiecare partener public, adică autoritate publică locală sau centrală care a încheiat contracte de parteneriat, este responsabilă de monitorizarea implementării contractelor, inclusiv a investițiilor făcute de partenerul privat.

Într-un comunicat de presă difuzat pe pagina de Facebook compania Avia Invest susține că "nu are și nu va avea niciodată relații sau interese comune cu serviciile de stat ale statelor străine, inclusiv cu serviciile publice ale Federației Ruse".

* * *

Ion Preasca (RISE Moldova), Iurie Rotaru (Social Media Balti), Vera Bulgaru (TV Drochia)

Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2017-2018 este asigurată de Fondul Național pentru Democrație (NED). Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.Oportunitati