Procuror, fecior de judecător, doi polițiști și alte două persoane reținute pentru corupție

shadow
Miercuri, 17.01.2018 11:38   1967
Cinci persoane, printre care: doi procurori din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Ciocana; un ofițer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliție Ciocana; un ofițer de investigații din cadrul Direcției nr.3 a INI a IGP, precum și un civil (fost polițist), au fost reținuți, ieri, de Procuratura Anticorupție, pentru acțiuni coruptibile.

UPDATE: Potrivit unor surse, unul dintre procurorii reținuți este feciorul unui judecător de la Curtea de Apel.

Au „aranjat” eliberarea a trei oameni de afaceri din „arest preventiv”

Procuratura Generală susține că "potrivit materialelor urmăririi penale, în cursul anului trecut, bănuiții au pretins de la administratorul unei firme diferite sume de bani, pentru a-l elibera din detenție și a înceta cauza penală, în care omul de afaceri, împreună cu încă doi colegi, erau cercetați penal pentru evaziune fiscală în proporții mari".

"După primirea unei părți din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu polițiștii au „aranjat” eliberarea celor trei oameni de afaceri din „arest preventiv” – „sub control judiciar” și le-a returnat o parte din obiectele și actele ridicate în timpul percheziției.

Ulterior, urmare a faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii în comun cu polițiștii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate în „fals în acte”.

Advertisement

În prezent, se întreprind toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă, a circumstanțelor cazului, deoarece în faptele de corupție menționate supra sunt bănuite mai multe persoane, care au avut roluri diferite în procesul de pretindere, acceptare și primire a banilor, fiind necesar a fi efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală: confruntări, audieri suplimentare în calitate de martori, audierea suplimentară a bănuiților, etc", se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Cei cinci au fost reținuți prevetiv pentu 72 de ore, iar dacă vor fi recunoscuți vinovați de comiterea coruperii pasive, în proporții deosebit de mari, ei riscă de la 7 pînă la 15 ani închisoare.

Mită de 200.000 de euro

Ziarul de Gardă susține că deși în comunicatul Procuraturii Generale nu este menționată suma mitei, aceasta ar varia în jurul sumei de 200.000 de euro, echivalentul a aproximativ 4 milioane de lei.

Conform unor surse, cei doi procurori reținuți ar fi: procurorul Roman Clim și procurorul Eugen Tifoi, ambii din Oficiul Ciocana al Procuraturii mun. Chișinău.

Roman Clim a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana, pe 28 decembrie 2016 și este feciorul lui Eugen Clim, judecător la Curtea de Apel Chișinău și soțul Olesei Clim, șefa direcției juridice de la Moldatsa.Oportunitati