Tănase contra Cebotari: de ce ministrul Justiției critică o lege promovată de predecesorul său

shadow
Miercuri, 17.01.2018 06:01   3352
Modificările făcute la Codul de procedură civilă prin care competența de examinare a dosarelor de insolvabilitate a fost trecută de la curțile de apel la judecătorii, a generat o serie de critici din parte avocaților, judecătorilor, dar și a ministrului Justiției.

Pe 5 ianuarie 2018, au intrat în vigoare modificările la Codul de procedură civilă, prin care examinarea dosarelor de insolvabilitate a trecut în competența judecătoriilor de drept comun.

Guvernul și deputații le-au făcut o surpriză judecătorilor 

Aceste inovații legislative au constituit o surpriză pentru o mare parte din cei implicați în astfel de procese: de la judecători la avocați și administratori ale întreprinderilor aflate în insolvență. În plus au generat o serie de probleme și un veritabil haos în sistemul judecătoresc.

În consecință pe 16 ianuarie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis că pe 18 ianuarie 2018, se va întruni într-o ședință extraordinară pentru a găsi o soluție în privința strămutării dosarelor de insolvență în judecătoriile de drept comun.

Potrivit Bizlaw, ministrul Justiției Alexandru Tănase a susținut că la Ministerul Justiției nu s-a știut despre un proiect de modificare a Codului de procedură civilă.

"Stranie modificare. La Ministerul Justiției nu s-a știut, a fost inițiativa unui deputat.

Advertisement

Repede s-a pus în aplicare”, a declarat Alexandru Tănase.

Totodată el a precizat că dosarele de insolvabilitate generează multe plângeri din partea mediului de afaceri, pentru că durează mult în timp. ”Putem veni noi cu modificări ca dosarele vechi să meargă după procedura veche și cele noi să treacă în instanțele de drept comun", a propus ministrul.

Membrul CSM, Nina Cernat, a precizat că dosarele de insolvabilitate au o durată mare, iar în cazul apariției dosarelor conexe, nu se știe cum va derula procesul. ”Mă deranjează că în gestiunea judecătorilor de la Curtea de Apel, sunt sute de dosare, peste 2.000, și în fiecare zi primesc alte câteva zeci de dosare conexe”, a declarat Nina Cernat.

Ion Popa, președintele Uniunii Administratorilor din Moldova a pus la îndoială competențele judecătorilor din instanțele de drept comun la judecarea cauzelor de insolvabilitate. ”În prezent, se face un haos. Judecătorii nu că nu sunt deștepți, dar nu au practică în domeniul insolvabilității. Sunt dosare cu câte 130 de volume, cu sute de creditori”, a precizat Ion Popa.

Despre faptul că modificarea a fost făcută fără ca să se știe a vorbit și președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi. ”Nici la Ministerul Justiției nu s-a știut, nimeni nu a știut. Este o situație dificilă, conform art. 43 alin. (1) din Codul de procedură civilă, pricinile trebuie să rămână la Curtea de Apel. Putem face o ședință extraordinară a CSM și să adoptăm soluții”, a menționat Mihai Poalelungi, potrivit Bizlaw.

Proiect promovat de fostul ministru al Justiției

În același timp se constată că proiectul de modificare a Codului de Procedură Civilă a fost promovat chiar de deputata democrată Raisa Apolschi, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, care a și prezentat raportul în plenul Legislativului. 

În plus, nu se confirmă faptul că Ministerul Justiției nu era la curent cu acest proiect. Din conttra!

Fostul ministru Vladimir Cebotari a fost cel care a propus în ședința de Guvern din 21 noiembrie 2017, ca proiectul de lege inițiat de deputați să fie completat și "să fie introdusă și modificarea art.355 din Codul de procedură civilă, și anume substituirea cuvintelor „curtea de apel de drept comun” cu cuvîntul „judecătoria”.

Aceasta a fost aprobată fără mari discuții de Guvern, apoi de Parlament.

De notat că și în anii precedenți la finele sesiunilor parlamentare se adoptau în grabă și la propunerea unor persoane interesate, numeroase modificări la legislație, care după ce intrau în vigoare au creat numeroase probleme și ulterior a fost nevoie de a le corecta.



Oportunitati