Prima tranzacție mare din acest an! Victoriabank are un nou acționar majoritar - Banca Transilvania

shadow
Marţi, 16.01.2018 13:37   3339
Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având o participație de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit unui comunicat al instituției, Banca Translivania și BERD sunt acționari majoritari ai Victoriabank și parteneri strategici pentru susținerea antreprenorilor și economiei Republicii Moldova. 

Din anunțul băncii rezultă că deocamdată a cumpărat doar pachetul de 39,2%, deținut de afaceristul rus Serghey Lobanov prin firma Insidown LTD din Cipru, iar restul de 27,65% sunt cota BERD.

Citiți și:

Ce se va întâmpla dacă milionarul rus Lobanov refuză să vândă acțiunile de la Victoriabank

Pentru cota lui Lobanov, Banca Transilvania a oferit un preț foarte bun - de 766,5 milioane lei, sau circa 37 milioane euro (circa 43,5 milioane de dolari).

Prețul este de aproape opt ori mai mare decât cel nominal: 78,21 lei pentru o acțiune cu o valoare nominală de 10 lei. Astfel valoarea Victoriabank este evaluată la 95-100 de milioane de euro.

Banca Transilvania a anunțat în noiembrie 2017, planul de a investi în Republica Moldova, iar între timp a primit aprobarea pentru achiziție din partea autorităților de supraveghere din România și Republica Moldova - Banca Națională a României, Banca Națională a Moldovei și Consiliul Concurenței din Republica Moldova.

Advertisement

Potrivit unui comunicat plasat la Bursa de la București, prioritățile Băncii Transilvania pentru Victoriabank, ca acționar împreună cu BERD, sunt următoarele:

• Susținerea mediului de afaceri privat din Republica Moldova, în special sectorul IMM și micro;

• Dezvoltarea unei palete cat mai variate de produse și servicii pentru persoanele fizice;

• Alinierea culturii organizaționale și guvernanței corporatiste Victoriabank la cele ale Grupului Financiar Banca Transilvania;

• Implicare în dezvoltarea personală și profesională a persoanelor cu spirit întreprinzător din Republica Moldova prin întâlniri și cursuri organizate de BT Club, prin care sunt oferite ocazii și oportunități de învățare și de networking.

Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă din România, are 2,2 milioane de clienți, peste 7.000 de persoane în echipă și peste 500 de sedii. Strategia sa este susținută de acționari internaționali puternici, cum este BERD și IFC – Banca Mondială. Grupul Financiar Banca Transilvania este prezentă în Republica Moldova de acum 10 ani, când a lansat compania BT Leasing MD, lider de piață în zonă ca valoare a finanțărilor de mijloace fixe acordate în leasing.

Victoriabank este a treia ca mărime instituție financiară din Moldova, are aproape 30 de ani de activitate, 540.000 de clienți, 1.400 de angajați și aproape 100 de sedii. 

Citiți și:

Tranzacție surpriză! Banca Transilvania va cumpăra fosta bancă a lui Plahotniuc și PlatonOportunitati