Unde au dispărut miliardele din buget? De două luni nu se achită îndemnizații pentru copiii tutelați

shadow
Joi, 11.01.2018 11:17   2904
În mai multe raioane din nordul Republicii Moldova de câteva luni nu se achită îndemnizațiile pentru copiii aflați sub tutelă. Totodată în această situație se află și unii copii orfani.

UPDATE 21.30. Din informațiile noi venite la redacție rezultă că de vină pentru situația creată în raionul Edineț, sunt totuși autoritățile locale (Consiliul raional Edineț condus de democrați), care nu au estimat corect câți bani sunt necesari în anul 2017, pentru achitarea indemnizațiilor copiilor adoptați și cei aflați sub tutelă/curatelă. 

Or, potrivit Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale "dacă pe parcursul anului se atestă tendințe de înrăutățire a soldului bugetului și/sau apare necesitatea revizuirii cheltuielilor bugetare, administratorul de buget lansează procedura de modificare a bugetului".

De câteva zile Fiscul și Vama raportează despre succese remarcabile și venituri record acumulate în anul 2017 la Bugetul de stat.

"Veniturile administrate de Serviciul Fiscal de Stat la Bugetul public național în anul 2017 au crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2016, cu 18,4% ... până la 32,7 miliarde lei, ceea ce constituie o creștere cu 5,1 miliarde lei față de anul precedent", se arată într-un comunicat la Fiscului.

Citiți și:

Ziua din anul 2017 care a adus la buget aproape un miliard de lei

Şi Vama anunță că a colectat la bugetul de stat venituri de 20,37 miliarde lei, în creștere cu 2,9 miliarde lei (+ 16,6%) mai mult față de anul 2016. Totodată, Parlamentul se laudă că a votat sute de legi și hotărâri care vor aduce prosperitate oamenilor.

În același timp se constată că zeci de copii orfani sau aflați sub tutelă din mai multe raioane nu au primit nici măcar îndeminizațiile de la stat. În raionul Edineț e vorba de peste 60 de copii. 

Întârzieri de câteva luni

Îndemnizația lunară pentru ei este de 800 de lei, respectiv ar fi vorba de câteva zeci de mii de lei necesari pentru a soluționa problema. O nimica toată pentru veniturile-record anunțate cu surle și trâmbițe de Guvern.

Despre acest caz am fost sesizați de părinți din câteva localități din raionul Edineț, care susțin că deja de trei luni nu se achită îndemnizațiile pentru copii aflați sub tutelă.

„Înainte banii îi primeam cu regularitate, dar din octombrie 2017 nu am mai primit niciun ban. Tot ne zic că în următoarea lună ne vor da toți banii, dar au trecut trei luni și ne temem că nu vom mai primi deloc îndemnizațiile”, ne-a spus o mamă.

Advertisement

Cine-i de vină?

Vladimir Hristecu, șeful Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Edineț recunoaște că există o astfel de problemă, dar spune că de fapt nu s-au plătit îndemnizațiile pentru două luni.

„Avem restanțe de două luni la plata acestor îndeminizații, dar aceasta nu e din vina noastră. Nu vin banii de la Chișinău. Au fost mai multe schimbări și reorganizări la diverse structuri centrale. De exemplu, a fost lichidată Trezoreria Teritorială Edineț și acum ne deservește cea din Bălți”, explică funcționarul.

O situație aproape similară se atestă și în raionul Râșcani. La Ocnița însă funcționarii spun că totul e în regulă.

Am sunat la ce a mai rămas din Trezoreria Teritorială Edineț, dar și la Trezoreria Teritorială Bălți. La telefoanele indicate nu răspunde însă nimeni.

Angela Voronin, șefa Trezoriei de stat s-a arătat revoltată de faptul că cineva acuză instituția că nu și-ar îndeplini obligațiile.

"Nu este adevărat! Nu există nici o restanță. Am transferat toți banii!", ne-a răspuns tăios funcționara.

Atunci unde au dispărut banii? Funcționarii de la Ministerul Finanțelor au promis că se vor clarifica. Cei din raioane spun că deja au făcut ordinele de plată, doar că Trezoreria face plăți în două zile pe săptămână: marți și joi, respectiv banii pentru copii ar putea ajunge abia pe 17-18 ianuarie, dacă nu mai târziu.

Rectificare bugetară în detrimentul copiiilor

Am încercat și noi să ne clarificăm de unde a apărut acest blocaj ce lovește în special în familiile nevoiașe și în copiii orfani.

Potrivit unor surse guvernamentale de vină ar fi graba cu care au fost făcute o serie de rectificări la Bugetul de stat pentru anul 2017, dar și la cele din raioane, astfel încât să se poată raporta Fondului Monetar Internațional cât de bine merg lucrurile în direcția optimizării cheltuielilor bugetare. Altfel spus se ajunge la absurd. Iarăși FMI e de vină?

E vorba de Legea 230 din 10 noiembrie 2017 cu privire la modificarea și completarea Legii bugetului de stat pentru anul 2017 votată în mare grabă de Guvern și Parlament. Astfel în urma unor rectificări la Bugetul pentru 2017, s-au diminuat alocațiile pentru copiii aflați sub tutelă, pentru copiii orfani etc.

Aminitim că aceasta a fost a doua rectificare bugetară din 2017 și ea prevedea alocări financiare suplimentare de 1,14 miliarde lei, cu prioritate pentru Parlament, investiții, agricultură, politici și programe finanțate prin bugetele administrației publice locale. De exemplu Parlamentul a primit circa 88 de milioane suplimentar. 

Citiți și:

Parlamentul, cel mai mare beneficiar ai rectificării bugetare

Printre marii beneficiari au fost judecătorii și procurorii, cărora le-au fost majorate salariile și Guvernul a alocat în acest scop suplimentar 15,9 milioane lei.

O problemă de sistem 

Sociologul Viorica Antonov susține că ceea ce se întâmplă e grav, dar astfel de întârzieri sunt mai degrabă o normă, decât o excepție.

"De fapt astfel de întârzieri au loc foarte frecvent și de regulă se întâmplă la sfârșit de an. Au loc întârzieri și la plata pensiilor și la alte tipuri de plăți sociale. Cred că la mijloc e o problemă de sistem. Or până să ajungă banii la copiii sau alți beneficiari, ei trec printr-o sumedenie de operațiuni", a precizat Viorica Antonov.

Sociologul spune că ar fi nevoie de restructurat acest sistem al plăților sociale care este unul greoi și birocratizat.

De notat că în prezent în Republica Moldova circa 3.000 de copiii rămași fără ocrotire părintească sunt sub tutelă/curatelă. La o îndemnizație lunară de 800 de lei pentru un copil, alocațiile bugetare se ridică anual la 25-28 de milioane lei.

PS: La trei zile după apariția textului, autoritățile au găsit banii necesari pentru a achita o parte din îndemnizațiile restante.

* * *
Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.   
 
 This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory. 


Oportunitati