Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea unui recurs înaintat de Efes Vitanta Moldova Brewery SA împotriva Guvernului Republicii Moldova.
 • Pe 24 ianuarie Curtea Supremă de Justiție examinează recursul Interacces-M SRL împotriva Consiliului Concurentei.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie este examinată admisibilitatea unui recurs depus de Drancor SRL împotriva Ministerului Economiei și Infrastructurii.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Inspectoratului General de Politie al MAI vs Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanţelor.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Eximbank-Gruppo Veneto Bancă SA împotriva SA Poliproiect, Andronic Arcadie, Andronic Mariana si SRL Poliproject Exhibitions.
 • Curtea de Apel Chișinău
  S.A. Termoelectrica se judecă cu Consiliul Municipal Chișinău, pe 2 februarie.
 • Moldexpo
  În perioada 31 ianuarie - 4 februarie 2018 are loc expoziţia naţională de servicii şi mărfuri autohtone, ”Made in Moldova”.
 • Pe 17 februarie în orașul subteran Cricova are loc festivalul vinurilor ”Underland”.
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Unde au dispărut miliardele din buget? De două luni nu se achită îndemnizaţii pentru copiii tutelaţi

1
 • Simbol
  Foto: realitatea.md
Joi, 11.01.2018 11:17   1538
În mai multe raioane din nordul Republicii Moldova de câteva luni nu se achită îndemnizaţiile pentru copiii aflaţi sub tutelă. Totodată în această situaţie se află şi unii copii orfani.

UPDATE 21.30. Din informațiile noi venite la redacție rezultă că de vină pentru situația creată în raionul Edineţ, sunt totuşi autoritățile locale (Consiliul raional Edineţ condus de democraţi), care nu au estimat corect câți bani sunt necesari în anul 2017, pentru achitarea indemnizațiilor copiilor adoptaţi şi cei aflaţi sub tutelă/curatelă.

Or, potrivit Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale "dacă pe parcursul anului se atestă tendinţe de înrăutăţire a soldului bugetului şi/sau apare necesitatea revizuirii cheltuielilor bugetare, administratorul de buget lansează procedura de modificare a bugetului".

De câteva zile Fiscul şi Vama raportează despre succese remarcabile şi venituri record acumulate în anul 2017 la Bugetul de stat.

"Veniturile administrate de Serviciul Fiscal de Stat la Bugetul public național în anul 2017 au crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2016, cu 18,4% ... până la 32,7 miliarde lei, ceea ce constituie o creștere cu 5,1 miliarde lei față de anul precedent", se arată într-un comunicat la Fiscului.

Citiţi şi:

Ziua din anul 2017 care a adus la buget aproape un miliard de lei

Şi Vama anunță că a colectat la bugetul de stat venituri de 20,37 miliarde lei, în creștere cu 2,9 miliarde lei (+ 16,6%) mai mult față de anul 2016. Totodată, Parlamentul se laudă că a votat sute de legi şi hotărâri care vor aduce prosperitate oamenilor.

În acelaşi timp se constată că zeci de copii orfani sau aflaţi sub tutelă din mai multe raioane nu au primit nici măcar îndeminizaţiile de la stat. În raionul Edineţ e vorba de peste 60 de copii. 

Întârzieri de câteva luni

Îndemnizaţia lunară pentru ei este de 800 de lei, respectiv ar fi vorba de câteva zeci de mii de lei necesari pentru a soluţiona problema. O nimica toată pentru veniturile-record anunţate cu surle şi trâmbiţe de Guvern.

Despre acest caz am fost sesizaţi de părinţi din câteva localităţi din raionul Edineţ, care susţin că deja de trei luni nu se achită îndemnizaţiile pentru copii aflaţi sub tutelă.

„Înainte banii îi primeam cu regularitate, dar din octombrie 2017 nu am mai primit niciun ban. Tot ne zic că în următoarea lună ne vor da toţi banii, dar au trecut trei luni şi ne temem că nu vom mai primi deloc îndemnizaţiile”, ne-a spus o mamă.

Cine-i de vină?

Vladimir Hristecu, şeful Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Edineț recunoaşte că există o astfel de problemă, dar spune că de fapt nu s-au plătit îndemnizaţiile pentru două luni.

„Avem restanţe de două luni la plata acestor îndeminizaţii, dar aceasta nu e din vina noastră. Nu vin banii de la Chişinău. Au fost mai multe schimbări şi reorganizări la diverse structuri centrale. De exemplu, a fost lichidată Trezoreria Teritorială Edineţ şi acum ne deserveşte cea din Bălţi”, explică funcţionarul.

O situaţie aproape similară se atestă şi în raionul Râşcani. La Ocniţa însă funcţionarii spun că totul e în regulă.

Am sunat la ce a mai rămas din Trezoreria Teritorială Edineţ, dar şi la Trezoreria Teritorială Bălţi. La telefoanele indicate nu răspunde însă nimeni.

Angela Voronin, şefa Trezoriei de stat s-a arătat revoltată de faptul că cineva acuză instituţia că nu şi-ar îndeplini obligaţiile.

"Nu este adevărat! Nu există nici o restanţă. Am transferat toţi banii!", ne-a răspuns tăios funcţionara.

Atunci unde au dispărut banii? Funcţionarii de la Ministerul Finanţelor au promis că se vor clarifica. Cei din raioane spun că deja au făcut ordinele de plată, doar că Trezoreria face plăţi în două zile pe săptămână: marţi şi joi, respectiv banii pentru copii ar putea ajunge abia pe 17-18 ianuarie, dacă nu mai târziu.

Rectificare bugetară în detrimentul copiiilor

Am încercat şi noi să ne clarificăm de unde a apărut acest blocaj ce loveşte în special în familiile nevoiaşe şi în copiii orfani.

Potrivit unor surse guvernamentale de vină ar fi graba cu care au fost făcute o serie de rectificări la Bugetul de stat pentru anul 2017, dar şi la cele din raioane, astfel încât să se poată raporta Fondului Monetar Internaţional cât de bine merg lucrurile în direcţia optimizării cheltuielilor bugetare. Altfel spus se ajunge la absurd. Iarăşi FMI e de vină?

E vorba de Legea 230 din 10 noiembrie 2017 cu privire la modificarea și completarea Legii bugetului de stat pentru anul 2017 votată în mare grabă de Guvern şi Parlament. Astfel în urma unor rectificări la Bugetul pentru 2017, s-au diminuat alocaţiile pentru copiii aflaţi sub tutelă, pentru copiii orfani etc.

Aminitim că aceasta a fost a doua rectificare bugetară din 2017 şi ea prevedea alocări financiare suplimentare de 1,14 miliarde lei, cu prioritate pentru Parlament, investiții, agricultură, politici și programe finanțate prin bugetele administrației publice locale. De exemplu Parlamentul a primit circa 88 de milioane suplimentar. 

Citiți și:

Parlamentul, cel mai mare beneficiar ai rectificării bugetare

Printre marii beneficiari au fost judecătorii și procurorii, cărora le-au fost majorate salariile și Guvernul a alocat în acest scop suplimentar 15,9 milioane lei.

O problemă de sistem 

Sociologul Viorica Antonov susţine că ceea ce se întâmplă e grav, dar astfel de întârzieri sunt mai degrabă o normă, decât o excepţie.

"De fapt astfel de întârzieri au loc foarte frecvent şi de regulă se întâmplă la sfârşit de an. Au loc întârzieri şi la plata pensiilor şi la alte tipuri de plăţi sociale. Cred că la mijloc e o problemă de sistem. Or până să ajungă banii la copiii sau alţi beneficiari, ei trec printr-o sumedenie de operaţiuni", a precizat Viorica Antonov.

Sociologul spune că ar fi nevoie de restructurat acest sistem al plăţilor sociale care este unul greoi şi birocratizat.

De notat că în prezent în Republica Moldova circa 3.000 de copiii rămași fără ocrotire părintească sunt sub tutelă/curatelă.

La o îndemnizaţie lunară de 800 de lei pentru un copil, alocaţiile bugetare se ridică anual la 25-28 de milioane lei.

* * *
Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.   
 
 This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory. 

 


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Protecția consumatorilor   Reforme și politica economică   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close