Ce prognoză face Banca Mondială privind evoluția economică a Moldovei în 2018-2020

shadow
Miercuri, 10.01.2018 17:22   1022
Economia Republicii Moldova va înregistra un avans de 3,8% în 2018 și de 3,6% în 2019, față de o expansiune de 3,7% și, respectiv, 3,5%, previzionată în iunie, se arată în raportul "Global Economic Prospects", publicat de Banca Mondială.

De asemenea, instituția financiară internațională se așteaptă ca Moldova să înregistreze pentru 2017 o creștere a PIB-ului de 3,5%, în scădere cu 0,5 puncte procentuale față de 4,0%, previzionată în iunie. Expansiunea ar urma să se atenueze în 2020, când economia Moldovei va înregistra un avans de doar 3,3%, se arată în raportul publicat de Banca Mondială.

Specialiștii de la instituția financiară constată o serie de vulnerabilități ale sectorului financiar în Republica Moldova și alte state din regiune, care se datorează calității scăzute a activelor băncilor și a altor instituții financiare în țări precum Belarus, Bosnia și Herțegovina, Croația și Moldova, dar și deteriorarea calității activelor în alte țări.

Fondurile publice injectate în băncile cu probleme din Azerbaidjan, Kazahstan, Rusia, Ucraina și Uzbekistan în 2017 arată provocările continue cu care se confruntă sistemele financiare ale acestor țări.

Potrivit Băncii Mondiale aceste riscuri pot fi amplificate de anumite vulnerabilități specifice fiecărei țări, printre care se numără: vulnerabilități externe, deficite externe mari (de exemplu în Belarus, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Kosovo, Republica Kârgâză, Moldova, Muntenegru, Serbia și Turcia). 

La nivel global creșterea economică pare să atingă limita maximă, urmând să stagneze, expansiunea economică fiind limitată de factori demografici, de lipsa investițiilor, de reducerea productivității și de înăsprirea politicilor monetare, anunță Banca Mondială.

Advertisement

"Creșterea economică la nivel global va fi de 3,1% în 2018 după un an 2017 cu rezultate peste așteptări, în contextul în care ritmul de relansare a investițiilor, productivității și comerțului continuă", mai susține Banca Mondială.

"În economiile avansate, creșterea economică urmează să devină moderată, la nivelul de 2,2%, în 2018, în contextul în care băncile centrale renunță treptat la măsurile post-criză și ritmul investițiilor se stabilizează. În economiile emergente și în cele aflate în dezvoltare, creșterea economică ar urma să se consolideze, atingând 4,5% în 2018, pe fondul continuării relansării activităților exportatorilor de produse de bază și al stabilizării prețurilor", se mai arată în raportul Băncii Mondiale.

În opinia economiștilor de la BM, chiar dacă pe termen scurt creșterea economică ar putea fi surprinzător de bună, perspectivele globale riscă să fie afectate de riscurile unor scăderi substanțiale, inclusiv cu posibilitatea unor probleme financiare, a intensificării protecționismului și tensiunilor geopolitice.

"Atenția ar trebui să se îndrepte acum spre implementarea unor politici structurale necesare pentru stimularea productivității pe termen mai lung și pentru îmbunătățirea standardelor de trai", mai subliniază Banca Mondială.Oportunitati