Bugetul Moldovei pierde sute de milioane lei din cauza importului de mărfuri second-hand

shadow
Miercuri, 10.01.2018 06:03   1410
Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) propune revizuirea listei mărfurilor foste în folosință ce cad sub interdicția de a fi importate, comercializate și distribuite pe teritoriul Republicii Moldova.

Aceasta pentru că aplicarea prevederilor ce interzic importul, comercializarea, precum și distribuirea gratuită cu titlu de ajutor umanitar a anumitor categorii de măfuri second-hand, în condițiile legislației în vigoare, "este dificilă, atât din punct de vedere social cât și economic", susține instituția.

De ce jucăriile și încălțămintea second-hand pot fi vândute în piețe

Acest fapt a fost sesizat și de către agenții economici din domeniu. Astfel în prezent este interzis importul cu titlu de ajutor umanitar, al încălțămintei uzate, lenjeriei de corp, jucăriilor folosite și al hainelor pentru copiii de până la 3 ani. La fel este interzisă comercializarea de produse sau prestarea de servicii care, utilizate în condiții normale, pot pune în pericol viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor.

În același timp se constată că încălțămintea uzată, unele categorii de jucării, precum și hainele pentru copii, urmare a operațiunilor de spălare, dezinfecție și dezinsecție nu pot reprezenta risc pentru sănătatea și viața populației, fapt confirmat prin certificate/avize corespunzătoare.

"Dimpotrivă, datorită prețului scăzut în comparație cu cel al produselor noi, soluționează probleme de ordin economic la achiziționarea acestora", constată specialiștii de la Ministerul Economiei.

Totodată, autoritățile susțin că piețele comerciale "sunt invadate de mărfuri care la moment cad sub interdicția stabilită de Guvern, iar acest fapt ne indică existența unui sector foarte vulnerabil și sensibil la contrabandă și evaziuni fiscale".

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Prețuri și inflația   Legislația și reglementările   Protecția consumatorilor  

Advertisement

Oportunitati