Noul proiect de milioane al Vămii din Moldova

shadow
Marţi, 09.01.2018 12:24   1241
O inițiativă a conducerii Serviciului Vamal privind necesitatea reabilitării drumurilor de acces spre posturile vamale de frontieră a primit susținerea Ministerului Economiei și Infrastructurii.

În primă fază, proiectul de reabilitare vizează construcția capitală a celor mai impracticabile porțiuni de drum. Este vorba despre tronsoanele care duc spre punctele de trecere Larga-Kelmențî (circa 5  kilometri), Unguri-Bronnița (circa 6,3 kilometri) și tronsonul cuprins între punctele de trecere Giurgiulești-Reni și Giurgiulești-Galați (circa 1,2 kilometri).

Citiți și:

Premierul Pavel Filip, în vizită inopinată la Vama Leușeni. Ce a depistat

"Actualmente, starea nesatisfăcătoare a drumurilor de acces către Larga-Kelmențî îi determină pe participanții la traficul transfrontalier să opteze pentru posturile vamale Otaci sau Criva, unde, în consecință, sunt atestate cele mai mari valori de trafic de la frontiera moldo-ucraineană", susține Vama, care nu oferă însă o evaluare a costurilor pentru acest proiect și nici sursa de finanțare.

Potrivit datelor oficiale posturile vamale Otaci și Criva sunt traversate săptămânal de 6.449 și respectiv, 5.916 unități de transport, în timp ce prin Larga-Kelmențî sunt consemnate în Registrul traversărilor doar 941 de autovehicule.

Advertisement

Astfel, reabilitarea acestor sectoare de drum ar permite degajarea traficului prin cele două posturi vamale, iar odată cu instituirea controlului vamal în Unguri-Bronnița fluxurile menționate s-ar dispersa și mai mult.

De asemenea, se preconizează ca proiectul de reabilitare să includă și reparația porțiunilor de drum din proximitatea zonelor de control vamal care urmează a fi inaugurate la Sculeni, Costești și Giurgiulești, precum și extinderea acostamentului drumurilor de acces spre noua zonă de control vamal din Otaci.

Citiți și:

Unele drumuri din Moldova sunt inaugurate de două ori

În cadrul aceluiași proiect este planificată și reabilitarea căii de acces spre postul vamal Palanca din direcția Moldova, iar porțiunea de drum înspre Ucraina va fi construită în cadrul proiectului de construcție a punctului de trecere ”Palanca” pentru realizarea controlului comun pe teritoriul țării noastre.

Extinderea zonei de control vamal și construcția sectorului de drum înspre Ucraina va fi realizată prin intermediul PNUD Moldova, care este și partenerul de implementare a proiectului de construcție a noului punct de trecere. Costul lucrărilor pentru ambele porțiuni de drum este estimat la cca 730.000 euro, bani care urmează a fi alocați din fondurile guvernamentale.

Aceeași problemă este atestată și în cazul drumurilor de acces de pe teritoriul Ucrainei, motiv pentru care subiectul urmează a fi inclus pe agenda următoarelor ședințe interguvernamentale, astfel încât demersurile de reabilitare a respectivelor porțiuni de carosabil să fie inițiate și de către partea ucraineană.

”Reabilitarea infrastructurii posturilor vamale și cea a căilor de acces reprezintă unul dintre obiectivele de bază ale SV pentru anul 2018, prin urmare, întreprindem toate măsurile pentru a accelera implementarea acestor proiecte menite să vină în sprijinul tuturor participanților la traficul transfrontalier”, a declarat Vitalie Vrabie directorul general al Serviciului Vamal (SV) în cadrul unei ședințe cu Anatol Usatîi, Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.Oportunitati