Miliardarul Anatol Stati pretinde la unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume

shadow
Marţi, 09.01.2018 11:38   3283
O instanță din Olanda a menținut sechestrul pe active de 5,2 miliarde de dolari ale Kazahstanului, deținute în unul dintre cele mai mari câmpuri petroliere din lume și arestate încă în septembrie 2017. Sechestrul este menținut pentru plata unei sume de 520 de milioane de dolari familiei și companiilor lui Anatol Stati.

Potrivit unui comunicat de presă emis de familia Stati (Anatolie Stati, Gabriel Stati, Ascom Group SA și Terra Raf Trans Traiding Ltd - împreună, Stati Parties), pe 5 ianuarie 2018, Tribunalul Districtual din Amsterdam a emis o hotărâre în care a susținut un atașament anterior ex parte acordat de aceeași instanță pe 8 septembrie 2017 "în ceea ce privește participația Republicii Kazahstan la entitatea olandeză KMG Kashagan BV (Kashagan), fondul de capital suveran kazah Samruk-Kazyna (Samruk).

Citiți și:

Noul record al miliardarului Stati: A blocat active de 22 miliarde de dolari ale Kazahastanului

Prin cota sa la Kashagan, care are o valoare nominală de aproximativ 5,2 miliarde dolari, statul kazah participă la consorțiul internațional ce deține câmpul petrolier Kashagan, unul dintre cele mai mari din Marea Caspică și din lume.

Advertisement

Alți membri ai consorțiului includ giganții petrolieri Eni, Royal Dutch Shell, Total, ExxonMobil, China National Petroleum Corporation și Inpex.

În hotărâre, instanța olandeză constată că, în ciuda faptului că Samruk este o entitate juridică separată din Kazahstan, "obiectivul corporativ al Samruk este complet subordonat interesului național al Kazahstanului, așa cum se stabilește la nivel politic", iar guvernul kazah este și va rămâne unicul acționar.

Curtea a ajuns la concluzia că Samruk-Kazyna nu are nici o independență economică și a sugerat că fondul a fost creat de Guvernul Republicii Kazahstan cu scopul de a proteja activele kazahe de creditori.

Decizia Tribunalului din Amsterdam a fost precedată de o serie de alte hotărâri judecătorești care nu sunt favoarea Kazahstanului.

În special, la finele lunii decembrie 2017, unul dintre custozii activelor Fondului Național - Bank of New York Mellon a înghețat active de peste 22 de miliarde de dolari, inclusiv în numerar, obligațiuni corporative și acțiuni ale guvernuluu, care constituie circa 40% din Fondul Național al Kazahstanului.

Anterior au fost puse sechestru și pe alte active ale Kazahstanlui din Luxemburg și Suedia.

În ultimii patru ani, Kazahstanul a fost implicat într-o serie de procese străine în legătură cu procedurile arbitrale inițiate de Anatol și Gabriel Stati.

Creanțele au apărut  după preluarea forțată n anul 2010 de către Kazahstan a operațiunilor petroliere ale lui Stati, prin două companii care dețineau licențe pentru câmpurile Borankol și Tolkyn din Kazahstan.

Conducerea Kazahstanului susține însă că va debloca activele, inclusiv și cele 22 de miliarde de dolari, înghețate de Bank of New York Mellon și că continua lupta în instanțele internaționale pentru a nu achita despăgubirea de peste jumătate de miliard de dolari familiei Stati și companiilor afiliate lui.Oportunitati