Primăria Chișinău cheltuie anual 400 milioane lei pentru a subvenționa două întreprinderi falite

shadow
Marţi, 09.01.2018 07:16   10821
Peste 10% din bugetul anual al municipiului Chișinău este alocat pentru a subvenționa două întreprinderi municipale: Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze.

Nu este o excepție nici 2018, an în care Bugetul municipiului Chișinău prevede venituri de 3,76 miliarde de lei și cheltuieli de 4,05 miliarde de lei. Astfel deficitul acestuia va constitui circa 290 de milioane lei.

10% din buget pentru a subvenționa transportul de călători

Aproape 10% din alocațiile din bugetul local vor fi direcționate pentru a subvenționa serviciile de transport public prestate de două întreprinderi municipale - Regia Transport Electric (RTEC) și Parcul Urban de Autobuze.

Astfel Regia Transport Electric va primi în 2018, de la bugetul municipal circa 250 de milioane lei. E o sumă uriașă și depășește de aproape două ori alocațiile de acum 3-4 ani.

Citiți și:

De ce călătoria cu troleibuzul și autobuzul în Chișinău ar putea costa cu 33-50% mai scump

Grosul sumei - circa 177 milioane lei sunt alocații pentru prestarea serviciilor de transport călători. De fapt sunt subvenții pentru a acoperi pierderile de la transportarea călătorilor. Alte 72 de milioane lei sunt destinate pentru a finanța asamblarea troleibuzelor cu mers automat. 

Astfel numărul de troleibuze ce sunt scoase pe linie ar urma să ajungă la 302 de unități, făță de 298 în 2016.

De exemplu în anul 2016, Regia Transport Electric a avut cheltuieli estimate la 366 de milioane lei, în timp ce veniturile de la transportarea pasagerilor au constituit doar 177,8 milioane lei. Respectiv diferența de aproape 190 de milioane lei a fost acoperită din bugetul municipal. Întreprinderea susține că a primit doar 139 de milioane lei.

Pentru anul 2018, Regia planifică să acumuleze venituri de aproape 200 de milioane lei de la transportarea pasagerilor, în timp ce cheltuielile vor ajunge la 418 milioane lei. O soluție pentru a diminua subvențiile ar fi o ajustare a tarifeor pentru călătoria cu troleibuzul.

Pentru a reduce la minimum subvențiile ar fi necesară o majorare de două ori a costului unei călătorii, adică de la doi lei la patru lei. În martie 2017 Regia Transport Electric a solicitat ca tariful pentru o călătorie cu troleibuzul să fie majorat cu 50%, până la 3 lei, dar nici această ajustare nu a fost efectuată.

Costuri de cinci ori mai mari decât veniturile

Şi mai proastă este situația de la Parcul Urban de Autobuze. Întreprinderea acumulează venituri de doar 30-33 de milioane lei de la transportarea pasagerilor, în timp ce cheltuielile sunt de cinci ori mai mari și în anul 2018 vor ajunge la 156 milioane lei.

Advertisement

În consecință, tariful mediu de călătorie (3,0-3,5 lei) în autobuze acoperă doar 25% din costul unei călătorii. 

În bugetul municipal se prevede că în 2018, întreprinderea va primi alocații de 116 milioane lei pentru subvenționarea transportului de călători și alte 30,5 milioane lei pentru procurarea autobuzelor.

Fără subvențiile alocate de administrația capitalei întreprinderea de mult intra în insolvență. Anul trecut Parcul Urban de Autobuze a solicitat o ajustarea a tarifelor. Întreprinderea susținea că din cauza prețului mic, nu se poate dezvolta și nu poate achiziona alte unități de transport, în condițiile în care majoritatea celor ce circulă termenul de exploatare depășit.

În consecință solicita o majorare a călătoriei cu autobuzul până la 4 lei, iar după orele 9 până la 5 lei. În același timp în ultimii ani întreprinderea încearcă fără mare succes să cumpere autobuze noi, dar licitațiile de anul trecut au eșuat.

Trei ani în urmă Guvernul chiar a anunțat că la Parcul Urban de Autobuze din Chișinău vor fi asamblate autobuze "MAZ" produse de uzina din Minsk, Belarus. Potrivit unui acord moldo-belarus, cheltuielile legate de realizarea proiectului (furnizarea completelor, asamblarea autobuzelor etc.) urmau a fi suportate de Uzina de automobile din Minsk și Parcul Urban de Autobuze din Chișinău.

"Proiectul prevede că asamblarea se va face în cadrul unei secții de producere, ce va fi creată pe baza secției de reparații a Parcului Urban de Autobuze. În perioada 2016-2021 aici se planifică asamblarea a 120 de autobuze MAZ", susțineau responsabilii din cadrul Ministerul Economiei.

Necesitatea modernizării parcului de autobuze era argumentată prin faptul că prețul de cost pentru parcursul unui kilometru, pentru autobuzele cu vârsta de 23 ani constituie 18,8 lei, iar la autobuzele cu vărsta de 8 ani constituie 15,7 lei. Parcursul anual al autobuzelor constituie șapte milioane kilometri, astfel după înnoirea parcului de autobuze, anual întreprinderea va economisi circa 21,7 milioane de lei, arătau estimările ministerului.

Acum de acest proiect nu își mai aduce aminte nimeni din administrația Capitalei sau Guvernului.

Zece lei este tariful real

Spre deosebire de cele două întreprinderi municipale, transportatorii privați nu beneficiază de subvenții. Ba chiar și aduc venituri lde câteva zeci de milioane lei a bugetul municipal. E adevărat că acestea sunt în scădere, datorită scăderii abrupte a numărului de microbuze ce transportă călători.

Transportatorii privați din Chișinău au făcut în repetate rânduri demersuri la Primărie, solicitând majorarea tarifelor. Ei au organizat chiar și proteste, însă administrația capitalei, invocând diverse pretexte a refuzat să revizuiască tariful. Conform unor estimări tariful real ar trebui să fie în jurul de 10 lei. Dar niciunul dintre transportatori nu crede că acest tarif va fi aprobat.

Ion Mămăligă, Președintele Asociației Transportatorilor Privațiafirma anul trecut că administrația Capitalei trebuie să fie interesată ca orașul să fie asigurat cu transport de pasageri. El mai susținea că dacă tariful nu va fi revizuit, numărul unităților de transport va scădea, iar cei care vor avea de suferit sunt pasagerii.

„Deja au fost anulate unele rute, unitățile de transport sunt într-un asemenea hal, încât este imposibil să asiguri securitatea călătorilor”, a spus Mămăligă. Altfel spus solicitarea de a majorare a tarifului nu este un capriciu al transportatorilor, ci o necesitate.

Tarifele nu au fost modificate din 2006 și 2009

De menționat că tarifele actuale, o călătorie cu troleibuzul - doi lei, și, respectiv, o călătorie cu autobuzul - trei lei, au fost aprobate prin decizia CMC în septembrie 2009, iar tarifele pentru o călătorie cu microbuzul, care este de trei lei, a fost stabilit prin decizia CMC încă în iulie 2006.

* * *
Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.   
 
 This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory. 


Oportunitati