Motivul pentru care reexportul de mărfuri va continua să crească

shadow
Duminică, 07.01.2018 13:05   1274
În primele 10 luni ale anului 2017 reexporturile de mărfuri străine a constituit 658,4 milioane dolari, ceea ce reprezintă peste o treime din totalul exporturilor din Republica Moldova, relevă datele Biroului Național de Statistică.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, reexporturile de mărfuri străine s-au majorat cu 13,5%.

Reexporturile de mărfuri după prelucrare (îmbrăcăminte, încălțăminte și părți de încălțăminte, scaune, fire și cabluri electrice) au deținut 23,1 puncte procentuale în total exporturi, iar reexporturile de mărfuri clasice, care nu au suferit transformări esențiale (medicamente, țesături, materiale tricotate sau croșetate, mobilier, uleiuri esențiale, preparate pentru toaletă, produse pentru înfrumusețare, combustibili, vehicule) – 11,2 puncte procentuale.

Citiți și:

Record! Medicamente de jumătate de miliard de lei au dispărut în drum spre Uzbekistan

Ministerul Economiei și Infrastructurii susține că reexporturile cresc în special datorită "politicilor statului de stimulare și atragere a investitorilor străini în zonele economice libere", care au contribuit la majorarea reexportului.

Advertisement

În condițiile în care zonele economice libere din Moldova se extind și vin noi companii, va continua să crească și reexportul de mărfuri. 

Potrivit normelor internaționale reexportul se referă la produsele exportate de către o țară în aceeași stare în care au fost anterior importate. Termenul de „bunuri în aceeași stare” include bunurile care nu au fost supuse unor modificări substanțiale care să le schimbe originea.

Reexporturile de mărfuri străine au devenit un factor semnificativ în comperțul exterior al Moldovei în ultimii 10-15 ani. La unele produse reexportul are o cotă de 80-90% din totalul exporturilor din Moldova.

E vorba de fire și țesături, îmbracaminte, încălțăminte, echipamente electrice, produse medicinale și farmaceutice, dar și mobilă.

Experții susțin că reexporturile sunt un fenomen larg răspândit în comerțul internațional, mai ales în contextul globalizării.

Citiți și:

De ce Moldova exportă în România mai mult decât în toate statele CSIOportunitati