Un aeroport din Moldova ar putea ajunge centru marfar internațional

shadow
Vineri, 05.01.2018 18:47   2298
Iulia Costin, Secretarul general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) promite sprijin pentru dezvoltarea întreprinderii de stat Aeroportul Internațional Liber “Mărculești”.

În cadrul unei vizite la Aeroportul Internațional Liber Mărculești, secretarul de stat a discutat despre prioritățile de renovare a infrastructurii aeroportuare, situația economica-financiară, atragerea rezidenților în Zona Economică Liberă (ZEL), precum și despre dificultățile cu care se confruntă întreprinderea.

Iulia Costin a menționat că Aeroportul Internațional Liber Mărculești este amplasat într-o zonă geografică, care permite transformarea aeroportului într-un centrul marfar internațională, ce va facilita schimbul de bunuri și servicii dintre Europa, Asia, Africa și Orientul Mijlociu.

Totodată, condițiile economice preferențiale, permit rezidenților ZEL Aeroportul Internațional Mărculești desfășurarea activităților fără aplicarea restricțiilor tarifare și netarifare ale regimului vamal, a accentuat Secretarul general de stat.

Referindu-se la situația economico-financiară, Iulia Costin a accentuat că Aeroportul Mărculești a rezistat dificultăților economice întâlnite în ultima perioadă și colaborează intens cu partenerii de dezvoltare, identificând potențiali investitori pentru dezvoltarea aeroportului internațional și ca potențiali rezidenți ai Zonei Economice Libere.

Ghenadie Mînăscurtă, administrator al întreprinderii a comunicat că pe parcursul activității Aeroportul a reușit să restabilească infrastructura prin repararea și modernizarea acesteia, în conformitate cu cerințele internaționale.

Advertisement

În același timp, întreprinderea a instruit și perfecționat personalul necesar asigurării deservirii tehnice și de reparație a navelor conform standardelor internaționale pe domeniul dat de activitate.

În contextul majorării volumului de mărfuri ce tranzitează Republica Moldova, Iulia Costin a specificat că Ministerul Economiei și Infrastructurii va acorda suport privind modernizarea conexiunii feroviare pentru ca beneficiarii de servicii ale Aeroportului să aibă acces la toate tipurile de transport.

Aeroportul degradează

O analiză efectuată de Europass a arătat că deși Aeroportul, la momentul când a devenit în 2008 zonă economică liberă, avea toate ingredientele pentru succes (spații, tehnică, instalații și imobile), așa și nu a realizat planul de dezvoltare, iar zona întreagă se află în stare de degradare.

Citiți și:

Aeroportul Mărculești – cine va câștiga pe urma schimbării gestionarului?

Evoluția indicatorilor principali ai întreprinderii de stat arată o scădere a veniturilor de la 39 de milioane lei în anul 2014 până la 7,4 milioane lei în 2015, dar și a profitului - de la 3.7 milioane lei în 2014 până la pierderi de peste 21 milioane lei în anul 2015. 

Totodată întreprinderea doar în perioada 2013-2015, a înregistrat pierderi nete de 54 milioane lei, ceea ce se arată calitatea joasă a managementului acestui Aeroport, dar și lipsa de strategie pentru dezvoltare, modernizare și o activitatea stabilă a entității. Ziarul de Gardă a relatat că majoritatea rezidenților AIM sunt firme fondate sau administrate de către rudele și prietenii managerilor aeroportului. 

Datele oficiale relevă că în ultimii opt ani doar un singur rezident și-a deschis afacere în zona economică liberă de la Mărculești. Poate din aceste motive pe pagina web a aeroportului nu există însă nici o informație despre cine sunt rezidenții zonei economice libere și cu ce se ocupă aceștia.

Aeroportul Mărculești este situat la șase kilometri de orașul Florești și 150 de kilometri de Chișinău. A fost fondat în ianuarie 2004 pe baza unei foste unități militare sovietice, având în prezent o destinație civilă.

Aeroportul are drept scop dezvoltarea transporturilor aeriene, serviciilor aeronautice, producerea industrială orientată spre export și o activitate comercială externă.Oportunitati