Au intrat în vigoare o serie de modificări la Legea privind achizițiile publice

shadow
Joi, 04.01.2018 06:55   1958
La finele anului trecut Parlamentul a votat o serie de modificări a Legii privind achizițiile publice, în special reducând termenele de desfășurare a licitațiilor de achiziție a unor produse de câteva milioane de lei și lucrări de peste 90 de milioane de lei

Acestea au intrat în vigoare la finele anului 2017 sau de la 1 ianuarie 2018, anunță Agenția Achiziții Publice (AAP).

A fost salvată singura farmacie universitară 

Astfel alineatul (1) din articolul 4 (ce prevede excepțiile) din Legea privind achizițiile publice, a fost completat cu litera t) cu următorul cuprins: contractelor care au ca obiect achiziția de medicamente și produse parafarmaceutice pentru farmaciile universitare în scopul exercitării activității didactice și de asistență farmaceutică.”

Citiți și: 

Cum o lege închide singura farmacie universitară în Moldova

Altfel spus farmaciile universitare nu vor mai trebui să facă licitații pentru achiziția de medicamente și și produse parafarmaceutice.

Anterior Mold-Street a scris la acest subiect, arătând cum tot deputații au procedat invers și sub pretextul armonizării la Directivele UE (invocând chiar o Directivă abrogată de UE) au modificat în 2016, Legea achizițiilor publice astfel încât au împovărat substanțial activitatea Farmaciei Universitare “Vasile Procopișin” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițeanu” prin obligarea de a efectua proceduri de achiziții publice la procurarea medicamentelor.

Advertisement

S-au redus semnificativ termenele de desfășurare a licitațiilor de milioane

O serie de modificări și completări la Legea privind achizițiile publice se referă în special la reducerea termenelor de desfășurare a licitațiilor. Motivul invocat de deputați este același - armonizarea legislației naționale la normele UE.

Astfel au fost modificați termenii din articolul 45 Inițierea licitației deschise: la alineatul (4), cifrele „52” se substituie cu cifrele „35”; la alineatul (5), cifrele „36” se substituie cu cifrele „20”; iar la alineatul (6), cifrele „52” se substituie cu cifrele „35”.

La alineatul (4) din articolul 49 (Inițierea licitației restrînse) unde ), cifrele „37” se substituie cu cifrele „30”.

Articolul 51 Transmiterea invitației de participare: la alineatul (6), cifrele „40” se substituie cu cifrele „30”; la alineatul (7), cifrele „36” se substituie cu cifrele „20”, iar cifrele „22” – cu cifrele „16”; la alineatul (8), cifrele „52” se substituie cu cifrele „35”.

La articolul 52 Dialogul competitiv, alineatul (7) litera b), cifrele „37” se substituie cu cifrele „30”. La articolul 53 Negocierea cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare, alineatul (6) litera b), cifrele „37” se substituie cu cifrele „30”, iar la articolul 56 Concursul de soluții, alineatul (7), cifrele „52” se substituie cu cifrele „35”.

Totoate aceste modificări se referă la licitații a căror valoare estimată, fără TVA, este egală cu sau mai mare decât următoarele praguri: a) pentru contractele de achiziții publice de bunuri și servicii – 2,3 milioane de lei; b) pentru contractele de achiziții publice de lucrări – 90 milioane de lei.



Oportunitati