Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea unui recurs înaintat de Efes Vitanta Moldova Brewery SA împotriva Guvernului Republicii Moldova.
 • Pe 24 ianuarie Curtea Supremă de Justiție examinează recursul Interacces-M SRL împotriva Consiliului Concurentei.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie este examinată admisibilitatea unui recurs depus de Drancor SRL împotriva Ministerului Economiei și Infrastructurii.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Inspectoratului General de Politie al MAI vs Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanţelor.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Eximbank-Gruppo Veneto Bancă SA împotriva SA Poliproiect, Andronic Arcadie, Andronic Mariana si SRL Poliproject Exhibitions.
 • Curtea de Apel Chișinău
  S.A. Termoelectrica se judecă cu Consiliul Municipal Chișinău, pe 2 februarie.
 • Moldexpo
  În perioada 31 ianuarie - 4 februarie 2018 are loc expoziţia naţională de servicii şi mărfuri autohtone, ”Made in Moldova”.
 • Pe 17 februarie în orașul subteran Cricova are loc festivalul vinurilor ”Underland”.
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Premierul Filip dezvăluie când va începe reforma teritorial-administrativă

1
 • Premierul Pavel Filip la Consiliul raional Edineţ
  Foto: edinet.md
Marţi, 02.01.2018 07:07   1524
Premierul Pavel Filip anunță într-un interviu pentru Publika TV că după reforma Guvernului și a administrației publice centrale va demara o reformă a administrației publice locale, dar și una administrativă teritorială.

"Am vorbit mai întâi despre reforma administrației publice centrale, despre reforma Guvernului. Ca să ai posibilitatea să faci reforma administrației publice locale trebuie să ai o administrație publică centrală puternică. În toți acești ani am auzit multe declarații și multe discuții pe marginea reformei administrației publice locale. Din punctul meu de vedere sunt și cei cărora doar le place să facă declarații. Noi avem o altă abordare, absolut pragmatică", spune premierul în interviul pentru Publika TV.

Pentru a avea o descentralizare, trebuie să existe și capacitate financiară la nivel local

În opinia lui Pavel Filip, pentru a avea o descentralizare și a oferi o autonomie adevărată, trebuie să existe și capacitatea financiară la nivel local.

Citiți și:
 

"Or astăzi trebuie să recunoaștem, nu este bine acest lucru, dar nu există această capacitate financiară. Și atunci putem avea un model - avem o descentralizare, există o autonomie locală, dar toate aceste lucruri trebuie să fie finanțate de către centru.

Deci nu putem examina lucrurile separat. De aceea trebuie să existe o logică în tot acest sens. O administrație publică centrală puternică care asigură o dezvoltare economică și o capacitate financiară. Apoi, pentru a avea o administrație publică locală autentică. Se muncește foarte mult în acest sens. Există și o comisie națională pentru reforma administrației publice", a precizat șeful Guvernului.

Filip: 900 de primării sunt prea mult 

Totodată el vorbește și despre câteva modele de reformă administrativă teritorială, despre care a anunțat încă câteva luni în urmă și despre care se discută de câțiva ani.

Citiți și:

170 de primării din Moldova sunt în incapacitate de plată

"Deocamdată se discută pe platforma acestei comisii. După care, desigur, vom avea consultări și dezbateri publice. Adevărul este că în Moldova, pornind de la numărul populației și dimensiunea teritoriului, 900 de primării sunt prea mult. Înseamnă că nu avem nici capacitatea administrativă și nici cea financiară", susține premierul.

El spune că reforma administrativ-teritorială trebuie pregătită mai mult timp, pentru a o implementa rapid.

"În primul rând, ea trebuie să ofere mai mult confort oamenilor care trăiesc în teritoriu, or în Moldova a existat un precedent când am trecut la județe, iar pe urmă s-a revenit la structura veche. De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că trebuie pregătită mai bine această reformă.

Mai întâi să vedem cum ne dorim să fie arhitectura Moldovei, după care să pregătim infrastructura transportului public, a drumurilor. Să pregătim oferirea serviciilor publice aproape de cetățean. Să pregătim accesul la școli și grădinițe. Să pregătim accesul la instituțiile de sănătate, astfel încât cetățeanului să-i fie comod și confortabil, dar nu să simtă acest disconfort, pentru că astăzi merge în centrul raional, spre exemplu, după reforma administrativ-teritorială să nu se confrunte cu problema că trebuie să caute transport public, nu are cum se deplasa sau nu are conexiunea respectivă. Iată, în linii generale, care este viziunea noastră pe această reformă. O pregătim bine. Acum se muncește. Când vom fi pregătiți deja cu acest concept, el va fi discutat public", a declarat Filip.

Potrivit premierului, proiectul de reformă nu va putea fi gata în anul 2018, dar după alegerile parlamentare, "pentru că și clasa politică și toți cetățenii, mai ales atunci când vorbim și de reprezentanții autorităților publice locale, nu cred că vor fi foarte entuziasmați să vorbească despre această reformă într-un an."

O reformă amânată

De notat că datele oficiale relevă că în prezent majoritatea autorităților publice locale nu sunt în stare să își asigure nici măcar cheltuielile de întreținere a administrației, nemaivorbind de cele de finanțare a unor programe de dezvoltare. Totodată în anul 2016, circa 170 de primării erau deja în incapacitate de plată.

Aminitim că pe 6 iulie 2016, Guvernul a aprobat Strategia privind reforma administrației publice pentru anii 2016 - 2020, iar pe 13 septembrie 2016, a decis instituirea Grupului de lucru privind reforma administrativ-teritorială pentru identificarea unor soluții viabile de reorganizare administrativ-teritorială pentru Republica Moldova. 

Grupul de lucru urma să prezinte în decurs de jumătate de an prezinte un concept de reformare administrativ-teritorială, dar totul a rămas la stadiul de proiect.

Citiți și:

Cine sunt cei 5.260 de primari din Republica Moldova aleși/numiți în ultimii 22 de ani


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Legislația și reglementările   Reforme și politica economică   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close