Cine sunt cei 5.260 de primari din Republica Moldova aleși/numiți în ultimii 22 de ani

shadow
Joi, 28.12.2017 07:49   8266
În ultimii 22 de ani în Republica Moldova au avut loc 6 alegeri locale generale și 36 de alegeri locale noi. În cadrul scrutinelor electorale locale din 1995 și până pe 3 decembrie 2017 în funcția de primar au fost alese 5.160 persoane. Alți 100 de primari au fost numiți în funcție prin 4 decrete ale Președintelui Republicii Moldova în perioada 23 iunie – 27 octombrie 1995.

Aceste informații pot fi culese din Baza de date unică a primarilor aleși la scrutinele electorale locale din anul 1995 și până în prezent, făcută publică pe Infonet.md

Peste 300 de primari aleși la scrutinul din iunie 2015 au „migrat” la alt partid

Victor Koroli, autorii bazei de date, susține că ea are o utilitate multiplă deoarece constituie o importantă sursă de documentare, atât pentru jurnaliștii de investigație și cetățeni activi, cât și pentru politicieni.

Citiți și:

Cât vor costa alegerile parlamentare din 2018

În plus, este o excelentă sursă de informare pentru alegători din perspectiva implementării sistemului mixt.

"O atenție deosebită merită subiectul „traseismul politic” al primarilor. Conform datelor enunțate în spațiul public (decembrie 2017) de către mai mulți politicieni, deja peste 300 de primari din cei aleși la scrutinul din iunie 2015 s-au declarat independenți sau au „migrat” din partidul pe listele căruia au fost aleși spre un alt partid. 

În acest sens, (deși nu acesta a fost scopul nostru final) am expediat demersuri de acces la informație de interes public, dar, cu regret, am primit răspuns doar de la un partid politic privind migrația primarilor", afirmă autorul.

Advertisement

Un punct de reper

De asemenea, instrumentul realizat este și un bun model de difuzare a documentelor în spațiul public de către autoritățile publice din Republica Moldova. Acest format permite utilizarea tehnicii „machine reading” și permite vizualizarea analitică a datelor cu doar câteva clik-uri.

Bază de date permite să aflăm cine și când a fost ales primar, în ce localități, ce partide a reprezentat, de câte ori a fost ales, în ce partide a migrat etc. Mai ales că întrebarea „cine sunt aleșii noștri?” este importantă în contextul modificării în anul 2017 a sistemului electoral și aprobării sistemului electoral mixt la următoarele alegeri parlamentare.

De asemenea, vizualizarea interactivă va fi disponibilă pe pagina http://openmd.info – platforma creată și gestionată de Alianța INFONET și Grupul de Inițiativă Locală Colonita.EU.

Pe această platformă sunt amplasate și datele despre Actele în construcții emise în municipiul Chișinău și Actele în comerț eliberate în municipiul Chișinău. În curs de apariție sunt și datele despre Proiectele finanțate din Fondul Ecologic Național în perioada anilor 2011-2016. 

Citiți și: 

Se pregătește o nouă fraudare a alegerilor!? Într-un an numărul alegătorilor a crescut cu 18.300



Oportunitati