Dodon a cerut de la Gazprom reducerea prețului la gaze. Gazprom se mai gândește

shadow
Miercuri, 27.12.2017 13:32   1737
Președintele Igor Dodon a solicitat conducerii gigantului rus Gazprom o reducere cu 10-15% a prețului la metanul livrat în Republica Moldova.

Şeful statului susține într-o postare pe Facebook că în cadrul unei întrevederi avute la Moscova cu președintele Gazprom, Alexei Miller, a discutat de cooperarea dintre Moldova și Rusia în domeniul energetic.

Dodon cere, Gazprom tace

Potrivit lui Dodon relațiile dintre Gazprom și Republica Moldova sunt reglementate prin contractul semnat în decembrie 2006, de fostul viceprim-ministru Zinaida Grecianîi, și care este valabil până în 2019.

"Costul gazelor naturale este stabilit printr-o formulă specială, potrivit căreia Republica Moldova plătește în prezent aproximativ 175 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale. Preț mult mai mic în comparație cu anii precedenți, când țara a plătit aproape 400 dolari pentru aceeași cantitate de gaz. În același timp, în pofida faptului că în ultimii ani prețul gazelor pentru Moldova a scăzut mai mult de două ori, populația plătește aproape 380 de dolari pe mia de metri cubi.

Advertisement

Este necesar să se reducă și prețul gazului pentru utilizatorul final", a afirmat Igor Dodon.

Citiți și:

Gazul de import s-a ieftinit cu 30%, dar pentru consumatori cu 3,6% 

Totodată președintele a precizat că datorită faptului că a solicitat pentru Moldova statutul de observator la Uniunea Economică Euroasiatică, acceptat de toți membrii acestei asociații, el s-a adresat la Gazprom cu cererea de a reduce prețul gazelor cu încă 10-15%.

Şeful Gazprom nu a promis însă nimic la acest subiect. La fel despre aceasta nu se spune nimic în comunicatul Gazprom.

ANRE nu știe care e prețul la gaze

Am încercat să aflăm de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică care este prețul de import al gazelor rusești, dar de acolo am fost informați că nu cunosc cifra nici măcar pentru trimestrul III.

De notat că pe pagina Web a ANRE este doar informația despre importul de gaze în prima jumătate a anului când prețul de import era de circa 150-160 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Cât despre revizuirea tarifelor pentru consumatorii finali, aceasta va avea loc abia anul viitor, mai aprope de alegeri, promite Guvernul.

Citiți și:

Prognoze optimiste de la BNM. În 2018 ne așteaptă o reducere cu 20% a tarifelor la gaze și energieOportunitati