Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Ce buget anticriză și-a tras ANRE: Într-un an a crescut cu peste 87%

1 2
 • Ședință a Consiliului de Administrație al ANRE
  Foto: anre.md
 • Evoluţia veniturilor şi cheltuielilor ANRE în baza documentelor aprobate
  Foto: mold-street.com
Marţi, 26.12.2017 05:49   1551
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat pentru anul 2018 un buget de circa două ori mai mare decât în 2017, triplu față de cel de acum cinci ani și de cinci ori mai mare decât opt ani în urmă.

UPDATE 10:30 ANRE a venit cu o explicație a majorării atât de semnificative a bugetului. Astfel ANRE va prelua și împuternicirile Inspectoratului de Stat în Energetică și de la 76 de angajați câți are în prezent, Agenția va avea din anul 2018 circa 210 de angajați.

Pe lângă bugetul de stat, la finele anului 2017 au fost aprobate și bugetele primăriilor, raioanelor, ale unor instituții și autorități publice pentru anul viitor.

În unele cazuri, bugetele autorităților și instituțiilor cresc chiar și de câteva ori, din diverse motive.

De exemplu 2018, este primul an când Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și-a aprobat singură bugetul, drept obținut după o serie de modificări ale legislației în conformitate cu angajamentele luate de Republica Moldova la semnarea Acordului de liber schimb cu UE, dar și a altor documente internaționale.

Citiți și:

Cum Guvernul și ANRE au păcălit FMI și Comunitatea Energetică

Şi administrația ANRE și-a tras buget pe măsură. Astfel veniturile ar urma să constituie în anul 2018 - 57,87 milioane lei, iar cheltuielile în valoare de 62,03 milioane lei, cu un deficit de 4,16 milioane le, care va fi acoperit din soldul mijloacelor acumulate în anul 2017.

Astfel veniturile ANRE ar urma să fie practic de două ori mai mari decât în 2017, triplu față de cel de acum cinci ani și de cinci ori mai mare decât opt ani în urmă.

Pe pagina WEB a ANRE lipsește informația care ar justifica o astfel de majorare semnificativă, pentru că documentul a fost adoptat, fără a fi publicată vreo notă de argumentare. În schimb ANRE a găsit sursa de unde poate acumula veniturile planificat.

Astfel administrația Agenției a decis să majoreze de două ori a plății regulatorii achitate de companiile din sectorul energetic, termoenergetic, gazier și petrolier de la 0,1% la 0,2%. Taxa regulatorie pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare a fost majorată cu 50% de la 0,1% la 0,15%

Ce impact va avea această majorare asupra tarifelor nu este clar. Proiectul nu este însoțit de o descifrare a cheltuielilor, dar datele din anii precedenți arată că cea mai mare parte din bani se duce pe salariile directorilor care ajung la circa 700.000 de lei pe an, dar și ale angajaților.

De notat că ANRE reglementează piața de energie electrică, termică, regenerabilă, de gaze, de produse petroliere și cea aserviciilor de alimentare cu apă, care concentrează companii cu o cifră de afaceri de peste 25 de milliarde leiprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Energetica și industria   Protecția consumatorilor   Achiziții publice și licitații  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close