Averea, partenerii de afaceri și proiectele-fantomă ale fostului premier Chiril Gaburici

shadow
Miercuri, 03.01.2018 06:00   6656
Desemnarea fostului premier Chiril Gaburici în calitate de candidat pentru funcția de ministru al Economie a provocat un nou val de interes despre persoana acestuia. Mai ales în contextul unor dubii în privința documentelor ce confirmă studiile acestuia, dar și a unor decizii controversate.

Pe 19 decembrie 2017, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat că șapte miniștri democrați vor pleca din funcție, iar în locul acestora vor veni persoane profesioniste, din mediul tehnocrat.

În schimb primul-ministru Pavel Filip a spus că remanierea guvernamentală este un pas logic, care demonstrează intenția Guvernului de a fi mai aproape de cetățeni.

Citiți și:

Gaburici la Economie, Tănase la Justiție, Leancă - vicepremier: Nume noi în Guvernul Filip

În noua echipă ar urma să ajungă mai multe persoane ce au mai fost la putere, inclusiv doi foști premieri care au pus semnătura pe garanțiile de circa 14 miliarde de lei, acordate pentru salvarea celor trei bănci de unde au dispărut mai mult de un miliard de dolari.

De ce a fost desemnat Gaburici

Dacă fostul premier Iurie Leancă a rămas în atenția publicului, în calitate de deputat și vicepreședinte al Parlamentului, apoi Chiril Gaburici a fost mai puțin prezent și în jurul acestuia mai planează aura de un potențial reformator.

Vlad Plahotniuc a susținut chiar într-un interviu pentru Moldpres că Chiril Gaburici a fost nominalizat, "pentru a munci pentru rezolvarea unor probleme foarte importante din sfera economică și a infrastructurii, pe noi ne interesează capacitățile lui de a gestiona un domeniu atât de important ca cel al economiei și infrastructurii". 

Mold-street.com a documentat activitatea lui Gaburici în funcția de premier, dar și cea din ultimii doi ani și jumătate după ce a demisonat. Menționăm din start că am încercat să luăm legătura cu fostul premier, dar acesta ca și în trecut a fost reticent și nu a răspuns la nici un mesaj.

Deciziile cinice ale Guvernului Gaburici

Chiril Gaburici a ajuns șef de Guvern în februarie 2015, după ce anterior a condus companiile Azercell și Moldcell. Era exact în perioada când criza valutară ajunsese la apogeu, iar un dolar costa și 24 de lei, la casele de schimb valutar. Așa că stabilizarea de pe piața valutară a fost una dintre prioritățile Guvernului condus de Gaburici.

A condus Guvernul mai puțin de patru luni, perioadă în care a reușit să se remarce, atât cu cereri de a demitere a conducerii Procuraturii Generale, Băncii Naționale și a CNPF, dar și cu adoptarea mai multor decizii controversate.

Citiți și:

Schemă de contrabandă cu țigări realizată cu ajutorul Guvernului Moldovei

De exemplu la începutul lunii aprilie 2015, Guvernul Gaburici a modificat Codul Vamal, astfel încât a permis legalizarea magazinelor duty free în regiunea transnistreană. Acestea au obținut în luna mai 2015, licențe la Chișinău, și în trei luni prin intermediul magazinelor duty free din Transnistria peste un miliard de țigări de contrabandă au ajuns în Marea Britanie și alte state UE.

Propunerea a venit de la vicepremierul democrat pentru Reintegrare, Victor Osipov, în prezent ambasador la Viena, care peste jumătate de an a cerut (sub presiunea UE) revizuirea deciziei.

O altă decizie controversată a constituit și unul dintre factorii principali ai blocării asistenței financiare externe.

Astfel pe 8 aprilie 2015, la propunerea lui Stephane Bride, ministrul Economiei, Guvernul Gaburici a adoptat o modificare la Legea instituțiilor financiare (completarea Art.15 din această lege, cu alineatul (11) "Nici un deținător de cotă în capitalul social al băncii nu poate aduce ca aport la capitalul social al unei societăți comerciale acțiunile băncii”. În versiunea veche pentru aceasta era nevoie de acordul BNM) prin asumarea răspunderii, care a dus la blocarea tranzacției de preluare a pachetului de până la 50% din capitalul Victoriabank de către BERD.

Citiți și:

Cum ministrul Bride a blocat finanțarea externă și tranzacția de preluare a Victoriabank de către BERD

Prim-vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Philip Bennett a acuzat atunci Guvernul de la Chișinău de "acțiuni deliberate și cinice".

"Amendamentul adoptat blochează tranzacția propusă și pune sub semnul întrebării angajamentul autorităților moldovene pentru a rezolva criza în curs de desfășurare privind supravegherea sectorului bancar și criza guvernanței corporative", afirmă oficialul BERD.

Advertisement

Acel amendament va fi anulat peste câteva luni, dar BERD așa-și nu a mai reușit să preia pachetul de 50% din capitalul Victoriabank. 

Câți bani a încasat Gaburici fiind premier

Chiril Gaburici, ce va prelua fotoliul de ministru al Economiei, a demisionat din funcția de premier pe 12 iunie 2015, unul din motive fiind investigația Ziarului de Gardă despre cum el a picat BAC-ul și a făcut studii economice „fără frecvență” la o universitate nelicențiată. Procuratura a inițiat un dosar penal privind studiile sale, dar cazul așa și nu a fost elucidat până la capăt.

La momentul depunerii cererii de demisie Gaburici a explicat că a luat decizia urmare a discuțiilor despre diplomele sale de studii și că face acest „gest fără precedent” pentru a permite Republicii Moldova să se concentreze cu adevărat la problemele pe care le are.

Citiți și:

Moldova a rămas și fără Guvern

„Gestul meu nu este unul politic. Am spus că sunt un manager și am calculat acest gest”, a afirmat atunci Gaburici.

Peste o lună și ceva de la plecare, a fost publicată declarația de avere pentru perioada cât a fost șef al Guvernului. Astfel Chiril Gaburici a încasat în funcția de premier un venit de 183.261 lei. Totodată în perioada cât a fost premier Gaburici a vândut compania Halat Auto SRL contra sumei de 4,66 milioane lei, bani care urmează a fi achitați în patru rate până pe 1 mai 2018.

Citiți și:

Cele trei afaceri ale lui Chiril Gaburici

În același timp el include în declarație că deține 100% din firma Green Property SRL, unde în prezent figurează ca administrator Steluța Andreev, fostul consilier principal de stat al premierului.

La momentul plecării din funcție Gaburici deținea trei case, cu o suprafață totală de peste 550 de metri pătrați, patru terenuri pentru construcții și două loturi agricole. Familia sa mai deținea un apartament, un garaj, și un spațiu comercial cu o suprafață de 135 de metri pătrați. Gaburici avea în proprietate un automobil Audi TT din 2011 în valoare de 42.000 de euro, un Volkswagen Multivan din 2008 în valoare de 20.000 de euro și o motocicletă BMW din 2012 de 8.000 euro.

Partenerii de afaceri ai viitorului ministru al Economiei

În ultimii doi ani însă averea fostului premier a suferit o serie de schimbări. De exemplu la finele anului 2016 a vândut casa de pe strada Porumbiței 2. Noii proprietari sunt oamenii de afaceri Luc Engelen, consulul onorific al Belgiei în Moldova și Lilia Sinciuc-Engelen, care dețin mai multe afaceri. 

În prezent familia Gaburici este asociată direct și indirect la cel puțin șase companii.

Astfel soția sa, Irina Gaburici, deține 100% din compania Crazy Kart SRL, fondată la trei zile de la demisia lui Gaburici. Firma are un capital social de 5.000 de lei.

În schimb, Chiril Gaburici este asociat la patru firme: Legal 4 Business SRL, Mobil-Import SRL, Green Property SRL și M-Docs SRL, 

Astfel la firma Legal 4 Business SRL deține o cotă de 45% și este partener cu soția fostului ministru al Justiției Oleg Efrim - Violeta Marian Efrim (45%) și Olga Cebanu (10%). Firma deține portalul de știri și informații juridice bizlaw.md.

La firma M-Docs SRL, unde Gaburici deține 33% din capital, parteneri de afaceri îi sunt Gheorghe Nicolaescu, cu 34%, și Liliana Iliescu, sora lui Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, cu 33%. 

În schimb omul de afaceri Gheorghe Nicolaescu face parte și din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc, se arată într-o investigație RISE Moldova.

„În 2008-2009, Gheorghe Nicolaescu (39 de ani) a administrat Local Media SRL, o agenție de publicitate care, în urma mai multor tranzacții între companii de tip off-shore, a ajuns în proprietatea OTIV Prime Media BV (Olanda) – reprezentată, atunci, de Andrian Candu, actualul președinte al Parlamentului", potrivit RISE.

Totodată raportul financiar pentru anul 2014 al Partidului Democrat, releva că Local Media a oferit PDM-ului servicii de publicitate stradală contra sumei de peste 270.000 lei. În România, Nicolaescu este asociat în compania Stretch Design SRL cu Dorin Pavelescu, un intermediar din anturajul lui Plahotniuc. Cei doi s-au mai intersectat la București în firmele Romanești Vin SRL și Megapolis Advertising SRL, una fiind radiată, iar cealaltă – dizolvată”, mai scrie RISE.

Nicolaescu este asociat unic și al companiei de telecomunicații KVK-Moldova SRL, care din 2012, atunci când fostul prim-ministru Chiril Gaburici, deținea funcția de director general al Moldcell, era distribuitor și partener al operatorului de telefonie mobilă Moldcell.

La Mobil-Import SRL Chiril Gaburici este asociat cu Artur Verstiuc, fiecare având câte 50% din acțiuni. Compania deține și 100% din capitalul firmei LED-Media SRL, care apare ca proprietar al unui teren, amplasat la intersecția străzilor Constantin Stere și Alexei Mateevici.

Pe acest teren firma Sel și Co SRL controlată de liderul social-democrat Victor Şelin a inițiat construirea "unui centru comercial cu sediu și parcare auto subterană". În prezent acolo se află doar o groapă de fundație și gardul ce împrejmuiește terenul. 

Chiril Gaburici mai este și acționar unic la compania Green Property SRL, specializată în activități agricole și comerț cu fertilizanți.

Proiectul inexistent al expremierului Gaburici

În septembrie 2016, Academia de Științe a Moldovei anunța că a încheiat cu "firma fostului premier Chiril Gaburici, Fly Ren Energy Company, un Acord de colaborare, care prevede crearea unui Parc Solar, organizarea cercetărilor și pregătirii specialiștilor în domeniul energeticii".

Citiți și:

Noul proiect al expremierului Gaburici

Potrivit ASM, era vorba de un proiect de creare și exploatare a unui Parc Solar (poligon de baterii fotovoltaice), asigurarea activității de cercetare în domeniul energiei alternative și asigurarea utilizării energiei alternative în tehnologiile moderne de cultivare a plantelor agricole în spații protejate. "Noi suntem deschiși pentru o colaborare de durată cu Academia", menționa Chiril Gaburici, fără a specifica ce volum de investiții planifică și de unde provin banii.

În acest scop Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AȘM urma să aloce firmei chiar în apropierea capitalei și drumului spre Aeroportul Internațional, un teren de șase hectare pe care să fie amplasat parcul solar.

Până acum însă proiectul nu a avansat în niciun fel. De exemplu Larisa Andronic, directorul-adjunct al acestui institut spune că nici nu își amintește despre un astfel de proiect. La fel și Lidia Romanciuc, șefa Centrului Proiecte Internaționale al AŞM.

Roman Chirică, directorul Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic, susține că doar a auzit despre un astfel de proiect, dar care ar fi prevăzut crearea unei întreprinderi de producere a panourilor solare.

Am încercat să aflăm de la fostul premier cum avansează proiectul, dar acesta nu a răspuns la solicitările noastre

De notat că de fapt fondator al firmei Fly Ren Energy Company apare afaceristul italian Garuzzo Carlo Arturo, dar administrator este Irina Sîpunova, care gestionează și alte două afaceri unde Gaburici este asociat.

Potrivit unor surse din cadrul Academiei, proiectul nu a demarat din cauza lipsei de bani, iar afaceriștii ce stăteau în spatele afacerii sperau să găsească în Moldova posibilități de a finanța astfel de proiecte, din linii de creditare internaționale. 

Citiți și:

Fostul manager al Moldcell a rămas și fără mașină și fără bani

Moldcell, Gaburici și evenimentele din 7 aprilie 2009

* * *
Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.   
 
 This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory. 


Oportunitati