Cele patru scenarii de șoc privind riscurile evoluției datoriei de stat

shadow
Joi, 21.12.2017 07:05   2959
Pe termen mediu, Guvernul va explora noi oportunități de finanțare, astfel ar putea accesa surse de finanțare la costuri mai înalte. Acest proces ar putea fi însoțit de apariția unor noi riscuri sau de acutizarea celor existente, fapt care ar trebui luat în considerare în procesul de gestiune a datoriei de stat, se arată în Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2018-2020)”, aprobat de Executiv.

Potrivit documentului, deficitul bugetului de stat, care se va menține în următorii trei ani în intervalul 2,4-2,9% din Produsul Intern Brut, va fi acoperit în proporție de 80% din surse externe.

Dependența Republicii Moldova de creditorii externi 

„Această evoluție relevă dependența considerabilă a Republicii Moldova de creditorii externi și implicit de condițiile financiare și structurale de accesare a fondurilor externe”, a menționat în ședința Cabinetului de miniștri Octavian Armașu, ministru al Finanțelor.

Împrumuturile de stat externe vor fi acordate aproape în totalitate de creditorii multilaterali. Finanțarea internă netă va urma o tendință de majorare în perioada anilor 2018-2020, cu majorarea graduală a ponderii VMS pe termen lung. Astfel, se preconizează lansarea emisiunilor de obligațiuni de stat cu maturitatea de 5 ani, în dependență de cererea pe piață.

Citiți și:

Pericolul ce paște Moldova în anul 2018

Se estimează că în anii 2018-2020 Guvernul va beneficia de intrări din împrumuturi de stat externe care vor fi direcționate în medie de 22,9% pentru susținerea bugetului, iar pentru finanțarea proiectelor investiționale circa 77,1%.

Totodată, în această perioadă, împrumuturile de stat externe vor fi acordate aproape în totalitate de instituțiile multilaterale. Cei mai importanți creditori pentru perioada 2018-2020 vor fi Banca Europeană de Investiții, cu o pondere de 30.6% din creditele externe, Grupul Băncii Mondiale - 28.9%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare - 23.3%, Comisia Europeană - 5.6%, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei – 5.6% și Fondul Monetar Internațional - 4.3%.

"Totodată, pe termen mediu, Republica Moldova va explora noi oportunități de finanțare, astfel ar putea accesa surse de finanțare la costuri mai înalte. Acest proces ar putea fi însoțit de apariția unor noi riscuri sau de acutizarea celor existente, fapt care ar trebui luat în considerare în procesul de gestiune a datoriei de stat", susține Ministerul Finanțelor.

Ca pondere în PIB, datoria de stat urmează să se mențină aproximativ la nivelul de 40% la sfârșitul anului 2020.

În scop analitic, Ministerul Finanțelor a examinat trei opțiuni alternative de finanțare a deficitului bugetului de stat din surse interne și externe care presupun extinderea finanțării de la creditorii bilaterali; dezvoltarea de instrumente noi spre a fi emise pe piața internă, punându-se accentul pe extinderea maturității acestora și majorarea finanțării interne nete pe termen mediu; emiterea VMS pe piețele internaționale începând cu anul 2020.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Sistemul bancar și asigurările   Comerț extern și datoriile   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati