Trei ani și 270 milioane euro pentru interconectarea electrică cu România

shadow
Miercuri, 20.12.2017 14:33   1973
Într-un efort comun de consolidare a securității energetice a Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Uniunea Europeană (UE), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Mondială oferă un pachet de finanțare în sumă de 270 milioane de euro pentru a finanța interconectarea permanentă între rețelele electrice din Moldova și România.

Această interconectare are o importanță deosebită pentru diversificarea resurselor energetice ale Moldovei. În prezent, țara depinde până la 80% de livrările dintr-o singură sursă alimentată cu gaze naturale, petrol și cărbune și de importuri de energie electrică din Ucraina.

Legătura cu rețeaua electrică din România va spori considerabil stabilitatea și fiabilitatea sursei de alimentare. Aceasta este o premisă pentru dezvoltarea economică a țării", argumentează BERD necesitatea acestui acord de împrumut, semnat la Chișinău.

Cine și cât oferă

Diversificarea resurselor de energie electrică va deschide piața de energie a Moldovei spre o concurență sporită. Accesul extins pe piața europeană va genera beneficii economice cetățenilor și companiilor din Moldova. În final, proiectul va deschide calea spre integrarea Moldovei în rețeaua europeană de electricitate, ENTSO-E.

Pachetul de finanțare include împrumuturi de la BEI și BERD de 80 de milioane de euro fiecare, un împrumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială și un grant de 40 de milioane de euro din fondurile UE.

Investiția acoperă construcția unei noi linii electrice de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, modernizarea și extinderea stațiilor din Chișinău și Vulcănești și construirea unei stații electrice de tip back-to-back de 600 MW în Vulcănești.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati