Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Pe 7 martie are loc adunarea acționarilor Michailides Tobacco Moldova S.A.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • 21 martie este ultima zi când Energocom S.A. primește oferte pentru servicii de audit în anul 2018.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Stela Pahomi, unul dintre principalii pioni ai lui Veaceslav Platon, a câștigat procesul contra BNM

1
 • Stela Pahomi a condus mai multe companii
  Foto: realitatealive.md
Joi, 21.12.2017 06:04   4243

Stela Pahomi, considerată drept unul dintre principalii pioni ai controversatului afacerist Veaceslav Platon a câștigat procesul pornit contra Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Litigiul a fost inițiat în vara anului 2016, de Stela Pahomi (fostă președinte al Consiliului de Administrație al companiilor de asigurări Asito-Capital din România și Moldasig din Moldova), care a cerut anularea hotărârii Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei nr. 61 din data de 16 martie 2016, prin care BNM a retras confirmările a trei membri ai Consiliului Moldova-Agroindbank, deoarece aceștia nu mai corespundeau cerințelor legale față de administratori.

BNM a încălcat legea când a sancționat-o repetat pe Stela Pahomi

Atunci au fost retrase confirmările lui Nicolae Ciornîi, Stela Pahomi și Elena Maiorova, care ar fi reprezentat interesele unui grup de acționari ce dețineau circa 40% din acțiunile Agroindbank și acționau concertat și în spatele cărora s-ar fi aflat Veaceslav Platon.

Citiți și:

Una dintre cele mai influente persoane din sistemul financiar al Moldovei a fost reținută de CNA

Asta după ce la începutul lunii martie 2016, Banca Națională a blocat un grup de acționari ai Moldova-Agroindbank (MAIB) care dețin circa 39,6% din capital. Motivul era faptul că acționează concertat.

Prima instanță a respins cererea Stelei Pahomi, dar apoi Curtea de Apel Chișinău a decis pe 20 iulie 2017, să caseze hotărîrea primei instanțe și a emis o nouă hotărîre prin care se anulează hotărîrea Comitetului Executiv a BNM privind sancționarea Stelei Pahomi.

BNM a depus recurs, dar Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel Chișinău, care a constatat că prin decizia de a retrage statul de membru al Consiliului de Administrație a MAIB, Banca Națională a încalcat drepturile Stelei Pahomi, prevăzute atât de Legea instituțiilor financiare, cît și de statutul băncii.

Mai mult ca atît, instanța de apel specifica că Stela Pahomi, în calitate de Președinte al Consiliului de administrare al Moldasig, fusese deja sancționată pentru aceeași faptă cu obligarea de a vinde în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărîrii BNM din 2 martie 2016, a acțiunilor deținute în capitalul MAIB. 

Curtea de Apel susținea că astfel Stela Pahomi este sancționată repetat, ceea ce contravine principiilor generale de drept și denotă că actul administrativ contestat este nefondat, acesta urmând a fi anulat.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  
pentru a vedea articolul intreg pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close