MIEPO va lansa Academia Exportatorului pentru a încuraja dezvoltarea regională în Moldova

shadow
Marţi, 19.12.2017 11:32   3555
O guvernare probusiness - acesta a fost motto-ul Forumului Economic Regional Nord, desfășurat recent de către Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor din Moldova (MIEPO) la Edineț.

Forumul Economic Regional Nord - primul forum organizat la Edineț, la sfârșitul lunii noiembrie, care a reușit să întrunească peste 400 de participanți, din 11 raioane de nord a țării, să aducă în fața unui public larg mai mult de 10 speakeri și reprezentați ai autorităților de stat, reprezentanțil ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură deschise să colaboreze, să răspundă la întrebările directe ale companiile locale, cât și investitori locali, întreprinderi active, producători și exportatori, finanțatori, asociații de business, precum și reprezentanți ai ODIMM, CCI, ADR Nord, ANSA, AIPA ș.a. 

La deschiderea Forumului, directorul general al MIEPO, Vitalie Zaharia, a spus că organizatorii și-au propus să extindă platforma Moldova Business Week în regiuni, așa încât aceasta să ofere soluții pentru mediul de afaceri local în ceea ce privește accesarea finațărilor, atragerea investițiilor, creșterea competitivității și a comerțului pe piețele externe, dar și un cadru de transmitere a mesajelor Guvernului către autoritățile publice locale de a-și sincroniza acțiunile cu reformele de business implementate și a fi mai receptive la dificultățile antreprenorilor.

Citiți și: 

Noua „diplomație economică” a Republicii Moldova, pe înțelesul tuturor

La ce să se aștepte investitorii străini în Moldova în 2018?

Autoritățile promit să atragă anual câte cinci proiecte investiționale noi

”Mă bucur că am reușit să aducem platforma Moldova Business Week în regiunea de Nord a țării și să ne întâlnim la Edineț. Avem nevoie de mai multă comunicare și înțelegere pentru a reuși în tot ce ne-am propus: pe de o parte autoritățile în realizarea reformelor, iar de cealaltă parte - antreprenorii să-și dezvolte afacerile”, a spus Vitalie Zaharia.

Academia Exportatorului

MIEPO a anunțat că la începutul anului 2018 va lansa – în colaborare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii – Academia Exportatorului, o platformă de suport pentru mediul de afaceri autohton. Viitoarea platformă va gestiona programe pentru întreprinderile cu experiență în producere și vânzări pe piața locală, și care deja exportă sau intenționează să exporte produse proprii, fiind în căutare de parteneri pe piețele-țintă pentru extinderea operațiunilor. 

Academia va fi înzestrată cu un set de instrumente pentru a motiva patriotismul economic, a spori atractivitatea antreprenoriatului în raioane și a încuraja afacerile la nivel local, majoritatea acestora fiind deja aplicate în practică. Unul dintre aceste instrumente este instruirea autorităților publice locale (APL-uri) în materie de management economic și angajarea lor în parteneriate publice-private, a menționat Zaharia. Înțelegerea de către funcționarii locali a necesităților businessului și gestionarea corectă a relațiilor cu antreprenorii reprezintă un pas important în sporirea atractivității comunităților mici și mijlocii, a accentuat el. 

Debirocratizarea procedurilor 

Un alt pas spre crearea oportunităților regionale este debirocratizarea procedurilor de înregistrare, devamare și raportare. Majoritatea acestor proceduri pot fi încheiate la oficiile raionale ale serviciilor competente descentralizate, fără nevoia de deplasare în capitală sau alte municipii cu putere de decizie administrativă. 

”Sunt foarte mulți antreprenori și producători din regiune, care trebuie să fie ajutați, consiliați și promovați.

Advertisement

Ei nu reușesc să ajungă de fiecare dată la Chișinău sau la instituțiile responsabile direct de această sarcină și atunci primul lucru care îl fac este să solicite suport din partea autorităților publice locale,” a justificat Zaharia importanța implicării mai active a APL-urilor în mecanismul de asistență pentru business.

În acest sens, MIEPO și alte agenții descentralizate vor colecta opinii și reacții de la agenții economici și de la reprezentanții APL-urilor despre reformele implementate de guvern în domeniul reglementării afacerilor, pentru a evalua și a corija, în caz de necesitate, măsurile de reducere a numărului de acte permisive, a controalelor și rapoartelor prezentate la instituțiile competente. Acest feedback va fi ulterior prezentat Guvernului pentru analiza performanței, a dat asigurări directorul organizației. 

Fonduri publice pentru dezvoltare

MIEPO, împreună cu alte agenții specializate ale guvernului, a chemat antreprenorii din zona nord să participe la cursurile de instruire privind administrarea afacerilor, pentru a lua cunoștință cu legislația și procedurile necesare la export. Totodată, un instrument eficient este participarea la expoziții și târguri internaționale în diverse țări ale lumii, unde companiile autohtone vor putea stabili contacte directe cu cumpărătorii străini. Toate cheltuielile legate de arenda spațiului expozițional, livrarea mostrelor și promovarea produselor moldovenești la aceste evenimente sunt acoperite din bugetul public, fapt ce facilitează la maxim interacțiunea cu potențialii cumpărători și îi ajută pe exportatori să stabilească rute directe de livrare a produselor, a precizat Zaharia în cadrul forumului. 

La fel de importante sunt și misiunile economice și vizitele de studiu pe care le organizează MIEPO, Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, și alte instituții, pentru antreprenorii care vor să deprindă practicile și tehnologiile avansate în diverse domenii – în special în agricultură și industria de prelucrare. Persoanele care au nevoie de îndrumare vor primi consultanță gratuită de la specialiștii MIEPO în legătură cu planul de inițiere sau dezvoltare a afacerii, pentru orice sector de producere, destinație de export și gen de servicii, a dat asigurări oficialitatea. 

Ghiduri investiționale

Efortul de convingere a localnicilor – în special migranții și tinerii – să investească în comunitățile de unde provin este susținut și de activități ce au drept scop atragerea investitorilor străini în regiuni. În acest sens, MIEPO a elaborat ghiduri de investiții pe domenii și zone specifice, care sunt disponibile pe situl oficial al organizației. În prezent specialiștii organizației elaborează un ghid cu oportunități investiționale pentru fiecare dintre cele trei regiuni luate în parte, inclusiv Regiunea de Dezvoltare Nord, care va cuprinde principalele repere economice și informații statistice despre cele 14 raioane incluse în regiunea respectivă. Toate ghidurile vor fi distribuite prin intermediul ambasadelor Republicii Moldova, care astfel vor participa la noua diplomație economică anunțată de autorități. 

Citiți și: 

O companie italiană vrea să facă la Otaci un hub logistic regional

ZEL Bălți devine treptat ”oaza industrială” a Republicii Moldova

ZEL Valkaneș se extinde și devine tot mai atractivă pentru investitori

La Ungheni vor fi fabricate huse pentru mașinile de clasa lux ale unui brand renumit

În același context, MIEPO, în colaborare cu alte agenții specializate ale statului, va lansa în curând un registru unic al producătorilor, exportatorilor și furnizorilor de servicii din Moldova, tradus în câteva limbi pentru investitorii în căutare de parteneri locali. Documentul, care va fi disponibil pentru descărcare gratuită de pe situl organizației și resursele web ale altor autorități publice, va cumula informații detaliate despre firme și servicii, dar și oferte investiționale elaborate de guvern. Registrul va cuprinde și informații despre companiile străine stabilite în afara zonelor economice libere și parcurilor industriale. 

MIEPO, de asemenea, întreprinde acțiuni pentru elaborarea unui catalog cu proiectele investiționale propuse pentru implementare și în proces de desfășurare din sectoarele public și privat, inclusiv parteneriatele dintre autorități și business (PPP). 

Harta oportunităților în regiuni

O un interes deosebit pentru participanții forumului l-a prezentat proiectul inovativ al MIEPO de a realiza o hartă a oportunităților regionale și locale. Aceasta va include locațiile de tip brown-field și green-field, căile de comunicație, utilitățile, incubatoarele de afaceri, centrele de instruire și instituțiile academice relevante, disponibilitățile forței de muncă și a furnizorilor de servicii, resursele naturale și altele. 

Antreprenorul care intenționează să inițieze o afacere în Edinet, de exemplu, va putea analiza un spectru larg de informații despre raion și localitățile acestuia, ca ulterior să ia o decizie documentată și echilibrată, a explicat Zaharia. Totodată harta va permite investitorilor să estimeze costurile reale ale procesului de producere și ale eventualelor operațiuni de export. 

Participanții la forum au declarat că au rămas mulțumiți de informațiile obținute la eveniment, iar unul dintre ei a făcut o paralelă între acțiunile de ultima oră ale MIEPO și activitățile unui proiect de sporire a competitivității agricole, finanțat de USAID, care s-a încheiat acum doi ani. 

”Observ că autoritățile au lansat o campanie amplă de susținere a întreprinderilor din mediul rural. Ea îmi aduce aminte de programul ACED din 2011-2015, la care am participat în calitate de beneficiar. Specialiștii programului au școlit producătorii moldoveni, ajutându-i, prin instruire și cu ajutorul inovațiilor, să devină exportatori. Sper că guvernul nostru va reuși să repete succesul ACED-ului,” a spus antreprenorul Vladimir Gamureac. 

Forumul Economic Regional Nord a fost organizat în colaborare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova. Evenimentul a întrunit circa 400 de participanți, inclusiv antreprenori locali; producători și exportatori; finanțatori; reprezentanți ai APL-urilor, asociațiilor de business (Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, Camera de Comerț Moldo-Italiană), și agențiilor specializate (ODIMM, AIPA, ANSA, ADR Nord). 

Citiți și: 

Cum guvernul Filip vrea să atragă investiții străine în Moldova? Cu foi de parcurs și angajamente

Un fost politician american vrea să devină vinificator moldovean



Oportunitati