Câte subvenții au primit în realitate agricultorii în anul 2017

shadow
Marţi, 19.12.2017 11:30   2040
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADR) și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au anunțat că în anul 2017, agricultorii au beneficiat, din partea statului de subvenții de 900 milioane lei. Banii au fost alocați din Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli pentru modernizarea sectorului agroalimentar, gestionarea durabilă a resurselor naturale și investiții în infrastructura fizică.

Astfel Secretarul General de Stat al ministerului, Iurie Ușurelu s-a lăudat că în anul 2017, în Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli au fost prevăzute mijloace financiare în mărime de 900 milioane lei, cu 200 milioane lei mai mult decât anul trecut, ceea ce ar fi un rezultat remarcabil.

Cu o mână dau, cu două iau

Oficialul însă nu a precizat de ce în 2016 suma a fost mai mică. Astfel și pentru anul 2016 a fost prevăzută o sumă de subvenții de 900 de milioane lei, dar Guvernul Filip a decis în octombrie 2016, reducerea  Fondului de subvenționare cu circa 200 milioane lei, deoarece nu erau bani la Buget.

Citiți și:

Sărbătoare la AIPA. Batiușca a ajuns șef

Din 900 milioane lei promiși au mai rămas 230 de milioane

Totodată din suma totală de 900 milioane lei alocați pentru anul 2017, doar 520 milioane lei au constituit finanțarea cererilor producătorilor agricoli, depuse pe parcursul acestui an, aferente măsurilor de sprijin.

În același timp o sumă de 340 milioane lei a fost achitată pentru restanțele față de cererile fermierilor din anul trecut.

Advertisement

În plus din suma totală pentru anul 2017 "a fost achitată contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului și cheltuielile de administrare a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural”, a menționat Secretarul General de Stat al ministerului, Iurie Ușurelu. E vorba de alte circa 40 milioane lei.

Grație subvențiilor, în agricultură au ajuns investiții de 4,3 miliarde lei 

Nicolae Ciubuc, directorul AIPA a precizat că în perioada 1 iulie- 31 octombrie, agricultorii au depus circa 7.800 de cereri de finanțare, în valoare ce a depășit suma de 800 milioane lei.

"Până la sfârșitul anului vom reuși să oferim finanțare pentru 5.000 de cereri, iar circa 2.700 de cereri, în valoare de până la 240 milioane lei vor fi finațate din Fond, anul viitor”, a precizat directorul AIPA.

Potrivit lui Ciubuc, grație subvențiilor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, a fost posibilă atragerea a peste 4,3 miliarde lei investiții în sector, fiind create circa 3.900 locuri de muncă.

În plus a crescut numărul de producători mici și mijlocii beneficiari de subvenții, ei reprezentând 82% din totalul celor ce au depus cereri.Din totalul solicitanților, 40% sunt femei, care au solicitat suport pentru investițiile realizate în plantații, sere, ferme zootehnice, infrastructura post-recoltare.

Doar 1-2% din agricultori primesc subvenții

Marea majoritate a agricultorilor au solicitat sprijin financiar pentru tehnică și utilaje agricole, dezvoltarea plantaților multianuale înființate: prun, măr, cireș, cais și vișin, plantații de viță-de-vie și culturi bacifere, diverse echipamente de procesare a fructelor, legumelor, cerealelor, inclusiv carne, lapte, mierii de albini, agricultura ecologică, etc.

Administrația AIPA mai menționează că în 2017, numărul dosarelor respinse s-a diminuat cu aproximativ 50%, comparativ cu anul 2016, fenomen explicat de Agenție prin faptul că "a sporit calitatea actelor aferente procesului de obținere a subvențiilor, ori, fermierii sunt mai responsabili".

Cu toate acestea, numărul agenților economici subvenționați este foarte mic, dacă este raportat la numărul agenților economici cu activități în agricultură: de doar 1-2% din total, în timp ce în România este de aproape zece ori mai mare.

Citiți și:

Unde s-au dus banii pentru subvenții? Planul de subvenționare se îngrașă la final de an



Oportunitati